URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2011, 16:21

De joi, Maternitatea e secţie a Spitalului Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Restructurări

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică - Ginecologie, Gavrilă Grebenişan, a anunţat că în cursul după-amiezii se fac ultimele formalităţi pentru ca maternitatea să devină oficial secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. "Suntem absolut în termen cu predarea unităţii. Nu s-a înregistrat absolut nicio întârziere, iar în acest moment are loc predarea cazuisticii medicale şi a resurselor umane", a declarat Grebenişan (foto).

DSC_6339.JPGÎntrebat de jurnalişti ce aduce nou fuziunea, managerul a declarat că "pentru paciente nu se schimbă absolut nimic", însă maternitatea se reorganizează. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie devine practic, o secţie externă a Judeţeanului, care, odată cu noile mişcări, se va şi reorganiza "în tot spectrul ei". Astfel, din cele patru secţii existente în prezent, vor rămâne doar trei: Lăuze, Ginecologie şi Obstetrică patologică, pentru gravidele cu probleme.

"Referitor la personal, este posibil să fie restructurat, iar în ce priveşte personalul TESA şi administrativ, sigur vor fi reduceri, pentru că trebuie să ne încadrăm în 70% din buget pentru personal", a spus Grebenişan, explicând că măsura este necesară deoarece CAS nu decontează toate serviciile prestate. De pildă, pe luna martie, din cele 1.180 de cazuri rezolvate doar 820 au fost şi decontate. "E o subfinanţare foarte consistentă, iar astfel cheltuielile de personal au crescut de la 63% la 77%", a spus el.

Întrebat de jurnalişti ce va face de acum înainte, din moment ce mandatul său expiră miercuri, Gavrilă Grebenişan s-a rezumat să spună că "nu ţin de funcţie", precizând doar că actualul director medical, dr. Petru Chitulea, va fi păstrat la conducerea unităţii.

Mentalitate schimbată

Grebenişan a făcut, cu această ocazie, şi o mică dare de seamă despre perioada în care a ocupat această funcţie. Astfel, potrivit acestuia, maternitatea este preluată de Spitalul Judeţean fără nicio datorie, într-o situaţie financiară "foarte bună". "Nu avem datorii la furnizori. Avem peste termenul de plată la furnizori doar o sumă de 1,4 miliarde de lei vechi, o sumă aproape neglijabilă, la ce sume se vehiculează în spital lunar", a menţionat acesta.

El a mai precizat că în visteria spitalului sunt 2,8 miliarde de lei, din care venituri proprii sunt 2,4 miliarde de lei, amintind şi despre investiţiile realizate în spital în perioada în care a fost el manager. Astfel, în perioada iunie - decembrie 2010, investiţiile s-au ridicat la 12,4 miliarde de lei, dintre care 6 miliarde au mers pe reparaţii capitale, iar 5 miliarde pentru dotări.

"Am achiziţionat un ecograf 4D, şi două 3D, un videocolposcop şi 20 de truse de chiuretaj. Totodată am realizat trei vestiare moderne pentru medici şi un vestiar pentru 270 de asistente, în valoare de 1,6 miliarde de lei", a afirmat Grebenişan, adăugând că în 2011 valoarea investiţiilor s-a ridicat la 21 miliarde de lei, dintre care 11 miliarde au mers pe reparaţii capitale la ambulatoriu.

DSC_6381.JPGAcesta a menţionat că, prin finanţare de la Banca Mondială, s-au primit 3 mese de operaţie şi 3 lămpi pentru blocul operator, precum şi un analizor de gaze sanguine şi electroliţi. "Această aparatură este în topul mondial, atât mesele de operaţie cât şi lămpile scialitice sunt vârful de gamă mondială", a spus, la rândul său, directorul medical al Spitalului, dr. Petru Chitulea (foto). "Nici nu am sperat să avem aşa ceva, pentru că în ultimii ani am folosit mese de operaţii şi lămpi second hand, primite din ajutoare, în anii 90".

Chitulea a insistat şi asupra schimbării de mentalitate petrecută la nivelul maternităţii în ultimele luni, odată cu noua conducere. Pe lângă faptul că "spitalul e mult mai curat decât înainte", iar asistentele poartă halate şi bonete, Chitulea a punctat "schimbarea atitudinii faţă de paciente", personalul fiind practic forţat să adopte o atitudine empatică. "Practic, am impus ca tot personalul să zâmbească pacientelor. Nu mai admitem atitudinea negativă sau de superioritate faţă de pacient. Treaba noastră e ca pacientele să plece din spital zâmbind, fericite, cu copilul sănătos în braţe", a zis el.

Istoria se repetă

DSC_6447.JPGPe de altă parte, conducerea Maternităţii a anunţat, miercuri, şi omagierea profesorului George Filip (foto), un reputat ginecolog, doctor în ştiinţe medicale, primul laureat al Premiului de Onoare al Maternităţii, care va fi acordat în fiecare an. El este sărbătorit, la 87 de ani, pentru cei 60 de ani de activitate.

Vizibil emoţionat, dr. Filip, medic la maternitate din 1954, a spus modest că "am fost un om obişnuit". În concordanţă cu tema conferinţei de presă, medicul Filip a ţinut să spună că fuziunea Maternităţii cu Spitalul Judeţean este cea de-a treia din istorie. "Prima a fost între 1932 şi 1940, până la venirea regimului horthyst, iar a doua de prin 1970 până în ‘80", a punctat dr. Filip.

Într-o altă ordine de idei, dr. Chitulea a anunţat desfăşurarea - în premieră în oraşul de pe Criş - a unui curs de chirurgie laparoscopică ginecologică. Acesta se va ţine în perioada 15 iunie - 31 iulie la Maternitate şi şi-au anunţat deja prezenţa medici reputaţi din acest domeniu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON