URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2017, 19:19

Ultima reuniune a Colegiului Prefectural din 2017: valoarea masei lemnoase confiscate de Garda Forestieră a scăzut de 44 de ori faţă de anul trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Prefectura Bihor a avut loc, joi, cea din urmă reuniune din acest an a Colegiului Prefectural, structura informală în cadrul căreia şefii de servicii deconcentrate din judeţ prezintă rapoartele de activitate în faţa prefectului.

Pensionarii bihoreni, mai puţine tratamente

Prima instituţie care şi-a expus bilanţul pe primele zece luni ale anului a fost Casa Judeţeană de Pensii, a cărei reprezentantă, Carmen Polman, a vorbit despre activitatea de distribuire a biletelor de tratament, spunând că în acest an pensionarii bihoreni au beneficiat, până la 30 octombrie, de 6.331 asemenea bilete, în 18 serii, în staţiunile Amara, Bala, Buziaş, Covasna, Geoagiu Băi, Lacu Sărat, Moneasa, Nicolina, Olăneşti, Pucioasa, Sărata Monteoru şi Băile 1 Mai.

Polman a precizat şi condiţiile de acordare a biletelor de tratament (dovedirea cu acte medicale a afecţiunilor alergice, cardiovasculare, dermatologice, digestive, intestinale, neurologice şi reumatologice), precum şi criteriile de ierarhizare a solicitărilor (după punctaje).

Un detaliu notabil este scăderea numărului biletelor de tratament acordate pensionarilor bihoreni de-a lungul anilor: în 2010 aceştia au primit 10.570 bilete, în 2011 numărul a scăzut la 8.550, în 2016 a fost de 6.815, iar anul acesta (până pe 24 noiembrie) 6.331 bilete.

Inspecţii la "relanti", rezultate mai "subţiri"

Un alt raport de activitate l-a prezentat Maria Antal, şefa Gărzii Forestiere Oradea, instituţie care trebuie să verifice respectarea legislaţiei de resort pe 589.200 hectare din cele 2,34 milioane de hectare de pădure de pe teritoriile judeţelor Bihor, Arad, Satu Mare şi Sălaj.

Aceasta a vorbit despre stadiul lucrărilor de reconstrucţie ecologică şi împăduriri ale unor terenuri agricole şi degradate, despre amenajarea pădurilor, activitatea de vânătoare, de control asupra regimului silvic şi asupra activităţilor de valorificare a masei lemnoase.

Conform datelor din raport, în 2017 Garda Forestieră a eliberat un număr mai mare de autorizaţii pentru confecţionarea dispozitivelor de marcare a arborilor tăiaţi legal (69 în acest an faţă de 32 în aceeaşi perioadă a anului trecut), iar instituţia a făcut 15 controale pe cele 69 fonduri cinegetice (faţă de 18 anul trecut).

În ce priveşte activitatea de control asupra regimului silvic, anul acesta Garda Forestieră a făcut 46 inspecţii (faţă de 54 în 2016), dar a găsit 3.809 metri cubi de arbori tăiaţi ilegal (faţă de 2.567 mc anul trecut), valoarea prejudiciului fiind de 810.152 lei (faţă de 718.600 lei în 2016). Tot în acest an, Garda Forestieră a sesizat Parchetele în legătură cu 7 infracţiuni (pentru tăierea ilegală a 2.028 mc de lemn, valorând 410.303 lei).

Pe de altă parte, chiar dacă anul acesta Garda Forestieră a făcut mai multe controale la instalaţiile de debitare a materialului lemnos şi la depozitele de cherestea (521 controale faţă de 454 anul trecut), cantitatea şi valoarea confiscărilor a scăzut considerabil, de 44 de ori. Astfel, dacă anul trecut au fost confiscaţi 13.397 mc, în valoare de 4,87 milioane lei, anul acesta Garda Forestieră a confiscat doar 588 mc, în valoare de 0,11 milioane lei.

Doborâturi pentru populaţie

Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău, a prezentat şi el activitatea instituţiei care se ocupă de paza şi întreţinerea a 108.640 hectare de pădure, raportând constatarea şi semnalarea către Parchete a 58 de infracţiuni silvice (ce-au avut ca rezultat tăierea ilegală a 311 mc de abrori, în valoare de 0,12 milioane lei), precum şi a 277 contravenţii având acelaşi obiect, tăierile ilegale (în total 236 mc, în valoare de 54.355 lei). Alte 4 contravenţii (pentru care Direcţia Silvică a dat amenzi de 1.200 lei) au fost constatate pentru păşunat abuziv.

De asemenea, pădurarii au făcut 2.105 acţiuni de control privind circulaţia materialului lemnos, în urma cărora au dat 94 de amenzi şi au confiscat 384 mc de material lemnos, în valoare de 199.000 lei.

Nu în ultimul rând, şeful Direcţiei Silvice a precizat că până în prezent din totalul celor 200.000 mc de copaci doborâţi în furtuna din septembrie, 30.000 mc au fost livraţi populaţiei, ca lemne de foc, prin unităţile administrativ-teritoriale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
verde
D-LE ADRIAN JURCAU trimite oamenii sa ii prinda pe hotii de lemne la INEU DE CRIS care fura cot la cot cu viceprimarul CATALIN DIN BOTEAN MARE PNL si politia se face ca nu vede
Postat 30 Noiembrie 2017, 10:41 de jules
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON