URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2019, 17:50

UDMR versus BIHOREANUL: Politicienii maghiari, obligaţi de judecători să prezinte public bugetul filialei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au ignorat cu bună-ştiinţă o cerere făcută de BIHOREANUL în temeiul Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, liderii UDMR Bihor au trebuit să se recunoască învinşi.

"Se comunică din oficiu"

Printr-o hotărâre pronunţată pe 13 iunie, judecătoarea Anca Şilinca de la Tribunalul Bihor a obligat formaţiunea să răspundă solicitării şi să prezinte bugetul pe care l-a avut în anul 2018.

Mai mult, judecătoarea a precizat, în motivarea hotărârii, că datele privind bugetul fac parte din categoria de informaţii pe care UDMR ar fi trebuit să le comunice din oficiu. Aşadar, refuzul de a răspunde la o solicitare expresă pe această temă este cu atât mai grav!

"Având în vedere că informaţiile solicitate de reclamantă, spre a-i fi comunicate, privesc situaţia detaliată a bugetului filialei pentru anul 2018, respectiv a bugetului de venituri şi cheltuieli, informaţii care, de altfel, potrivit art. 5 alin. (1) lit. E din lege, se comunică din oficiu de către autorităţile sau instituţiile publice, instanţa apreciază că solicitarea de informaţii emisă de reclamantă se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 554/2001, reprezentând o informaţie de interes public", se arată în document.

UDMR Bihor putea să atace această hotărâre, cu recurs la Curtea de Apel Oradea, ceea ce nu a făcut, semn că îşi asumă greşeala şi înţelege că trebuie să comunice informaţiile solicitate.

Expediat prin Poştă

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, a răspuns cererii, dar printr-un nou afront adus jurnaliştilor: a transmis informaţiile solicitate nu prin email, ci în formă tipărită, prin Poşta Română, cu confirmare de primire. Expediat pe 28 iunie, documentul a ajuns în redacţia BIHOREANUL pe 1 iulie.

Desigur, firesc ar fi fost ca UDMR Bihor să transmită răspunsul în format electronic, aşa cum a primit şi solicitarea şi aşa cum, de altfel, permite Legea 544/2001. Nu doar pentru că documentul ar fi ajuns imediat la jurnalişti, ci şi pentru că n-ar fi costat formaţiunea maghiară niciun ban.

Bani pentru partid

Documentul expediat acum de UDMR Bihor arată că, în 2018, formaţiunea a avut venituri totale de 303.486 lei, din care 200.043 lei din cotizaţii, 52.910 lei din donaţii şi 50.530 lei din chirii în sediile proprii.

Cheltuielile formaţiunii au fost însă mai mari decât veniturile, mai precis în sumă de 342.494 lei. Cele mai mari au fost cele cu personalul (163.525 lei), urmate de facturile de utilităţi (36.513 lei) şi cheltuielile cu chirii (28.497 lei).

Anul trecut, UDMR Bihor a plătit 16.625 lei pe materiale consumabile, 5.723 lei pe reparaţii, 480 de lei pentru asigurări de clădiri, 27.403 lei pentru protocol, 3.568 lei pentru transporturi şi 17.557 lei cu cheltuieli poştale şi de telefonie.

Răspunsul transmis de formaţiune mai arată că UDMR Bihor a mai cheltuit 15.848 lei pentru aşa-numite cheltuieli cu penalităţi, fără a explica ce fel de penalităţi sunt acestea, "cheltuieli cu terţi" în valoare de 5.908 lei, din nou fără a fi clar ce sunt acestea, şi cheltuieli cu impozite şi taxe în cuantum de 8.645 lei. În fine, UDMR Bihor a mai plătit 7.956 lei pentru "amortizarea cheltuielilor" şi 3.059 lei pentru "alte cheltuieli".

Adresa UDMR Bihor mai arată că, în 2018, organizaţiei i-au fost repartizate subvenţii de la UDMR Prezidiul Executiv în valoare de 31.200 lei, iar formaţiunea nu are datorii faţă de bugetul de stat sau faţă de alţii.

PNL, nu te simţi?

În luna martie a acestui an, BIHOREANUL a făcut un exerciţiu de transparenţă cu toate partidele parlamentare care au reprezentanţi în conducerea unor instituţii publice din Bihor, cerându-le să prezinte detaliat veniturile şi cheltuielile din 2018.

Primul răspuns a fost expediat de PSD Bihor, urmat de ALDE. În schimb, PNL-iştii şi UDMR-iştii nu au răspuns solicitării, maghiarii refuzând pur şi simplu, în ciuda revenirilor repetate, iar liberalii sub pretextul că au rătăcit cererea.

Secretarele de la sediul PNL nu au putut nici măcar să lămurească ce parcurs a avut solicitarea, iar şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, a promis că va verifica situaţia şi că va transmite răspunsul solicitat. Totuşi, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Din păcate, BIHOREANUL nu a mai putut să reclame situaţia în instanţă, pentru că a depăşit termenul prevăzut de lege pentru iniţierea unui astfel de proces.

Citeşte pe această temă şi articolul: "La bani mărunţi: BIHOREANUL i-a testat pe politicieni locali la capitolul transparență. Vezi concluziile!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai studiați cum e cu veniturile și cheltuielile ...
... pentru că UDMR nu este partid, chiar dacă e recunoscut ca atare, ci oganizație neguvernamentală, nonprofit și apolitică, așa cum este înregistrată în Registrul Asociațiilir și Fundațiilor !?! Așadar, în pofida legii, UDMR face politică și ... face afaceri din subînchirieri de spații (sedii), fărăca achita impozitul aferent pe profitul obținut !?! De aceea nu au vrut liderii maghiari să răspundă solicitării jurnalistice, preferând să vadă ce se va întâmpla ulterior !?! În ceea ce privește PNL e și mai groasă treaba, pentru că banii "negri" s-au cam amestecat cu cei oficiali, rezultatul fiind că liberalii nu au mai putut evidenția corect intrările și ieșirile contabile !?! În fapt, toate partidele evazionează și încalcă legea, doar că unele au ceva mai mult respect decât altele față de alegători și contribuabili !?!
Postat 01 Iulie 2019, 22:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON