URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2012, 13:51

UDMR-iştii, din nou cei mai harnici: au fost primii care şi-au depus candidaturile la Parlament

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Candidaţii UDMR Bihor pentru cele patru locuri de senator şi nouă locuri de deputaţi alocate circumscripţiei judeţene s-au prezentat la uşa Biroului Electoral Judeţean încă de la 8 dimineaţa, fără să anunţe presa.

Conform legii, fiecare candidat şi-a depus un dosar distinct, din care fac parte, între altele, adeverinţa că a fost nominalizat de formaţiunea pentru care va concura, declaraţia pe proprie răspundere că nu a colaborat cu fosta poliţie politică şi chitanţa de la CEC potrivit căreia a achitat contravaloarea a cinci salarii medii pe economie.

Aşa cum deja se ştie, UDMR a fost prima formaţiune politică locală care şi-a anunţat candidaţii. În colegiul 1 Deputaţi (Marghita) va concura fostul ministru al Sănătăţii, senatorul Cseke Attila, iar în colegiul 2 (Săcueni) preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, care vor face echipă cu candidatul pentru colegiul 1 Senat (suprapus celor două deputaţiale), Rozalia Biro, fosta viceprimăriţă a Oradiei.

În colegiul 3 Deputaţi (Aleşd) va candida consilierul judeţean Grim Andras, iar în colegiul 4 Deputaţi (Beiuş) inginerul Balint Gyorgy, fost candidat la Primăria municipiului, în timp ce în colegiul 2 Senat, suprapus celor două colegii pentru Cameră, reprezentantul UDMR va fi inginerul Ferko Jeno, fost consilier pe probleme silvice al Casei Regale.

În colegiul 5 (Ceica), din partea UDMR va candida juristul Fenesi Tibor, consilier personal al preşedintelui organizaţiei, Alexandru Kiss, în colegiul 6 (Salonta) deputatul Peto Csilla, în colegiul 7 Deputaţi (Oradea-Nufărul) economistul Ambruzs Ferenc, iar în colegiul 3 senatorial (Oradea Sud - Salonta) salontanul Szijarto Zoltan.

În fine, în colegiul 8 Deputaţi (Rogerius-Ioşia) va candida Paszor Sandor, fost director general, în prezent adjunct, al Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, în colegiul 9 (Oradea centru-Rogerius-Episcopia-Ioşia) consilierul municipal Huszar Istvan, iar în colegiul 4 senatorial directorul OTL, Csuzi Istvan.

În ce priveşte USL, ARD şi PPDD, reprezentanţii acestora au anunţat că îşi vor depune înregistra candidaturile în cursul zilei de marţi, ultima în care acest lucru este permis de legea electorală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Canalizarea din Bors
Am vazut si eu ca este buni la alegeri multe dintre cei care candidaza din partea UDMR. Dar eu intreb pe voi ce facut pentru comuna Bors si locuitorii ei printre care este si eu cu familia, tiner, care avem si 2 copii si am facut case noua si nunavem canalizare.De 4 ani ne tot prosteste primarul Batori ca face canalizare, am citit ca facut deja canalizare la bors si merge dar nu este adevarat, au furat din bani si ungurii si romini si tot canalizare nu este si trebuie facut veceu in curte si vine iarna si copii mici cum merge afafa.Mult minte Batori Gheyza.Aloooo nu se azi cei ce la BIHOREAN sau Crisana CA CEI UNGURESTI ZIARE NU VRE SA SCRIE de canalizare din Bors, unde mult sa furat si nu merge de loc
Postat 31 Octombrie 2012, 09:08 de Nagy Istvan
PORCILOR
Da impotriva voastra porcilor Aceeasi politicieni infecti si gunoaie ai judetului patati cu diferite interese mai presus personale numai al oradenilor nu , POPA-cu MICULA care nici pana azi nu este executat silit pt datorii la stat din cauza unor politicieni infecti si gunoaie ca POPA CORNEL MANG -plagiatorul inseamna ca si in viata de zi cu zi fura statul prin firma de calculatoare<BODEA cu termopanele fenteza diferite biruri ale statului BOLOJAN cu abc-ul care vrea ca acuma sa distruga pe comerciantii din p-ta ROGERIUS sa nu mai vina cumparatorii de la el de la abc la piata (apropo cand mai vii Bolojane in piata Rogerius pe furis ca si duminica intreaba oamenii sa auzi cu urechile tale daca vrea modernizare) GHILEA cu constructiile care a fost pus pe net in timp ce copia la examenul de prefect asa destept este si care isi atribuia prin santaj lucrari in oras si judet MATEI care nu umbla decat sa f..a ceva ca si pe dir adj de la itm BIRO ROZI cercetata de DNA de cinstita ce este KISS cu laptele si cornul si cu constructiille care cand era presedinte la fel ca ghilea facea si asa mai departe NE-AM SATURAT DE VOI GUNOAIELOR SI FALSILOR POLITICIENI DE CARTON SI SLUGI CE SUNTETI LA ALTII RUSINE SA VA FIE VIERMILOR
Postat 31 Octombrie 2012, 08:07 de un alegator
Cei din urna.
Cei din urna vor fi cei dintai!...Graba strica treaba.(daca nu cumva deja-i stricata!)
Postat 30 Octombrie 2012, 15:18 de gyorgy tozser
Romani, la vot!
In 9 decembrie 2012, prostitutia politica din Romania poate deveni mai saraca, adica fara UDMR. Romani, mergeti la vot!
Postat 29 Octombrie 2012, 17:20 de Apolitic.
Unguri de mai multe feluri
Rămâne să vedem lista maghiarilor lui Tokes şi a şefului secuilor care a renunţat la poziţie pentru un post la Budapesta. Va fi interesant să vedem câţi dintre etnicii maghiar vor ajunge în parlament, după "lucrarea" lui Băsecu în favoarea secuilor susţinuţi de Orban de la Budapesta şi care nu-i prea are la inimă pe tripleţii Hunor, Bela şi Borbely.
Postat 29 Octombrie 2012, 16:43 de Carp III
ca de obicei cris, lingaul, pupincuristul udemeristilor
normal, ca udemeristii se napustesc primii la ciolan. intrebati-l pe tokes, el stie cel mai bine asta.
Postat 29 Octombrie 2012, 14:58 de leprele udemeriste
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON