URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2019, 16:26

Tupeu la maxim: Vicele Mang s-a opus verificării modului în care primăriile UDMR şi PSD din Bihor toacă peste 11,67 milioane lei daţi de Consiliul Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liberalii din Consiliul Judeţean Bihor, dar şi cei doi reprezentanţi ai ALDE, au fost acuzaţi de vicepreşedintele PSD-ist al instituţiei, Ioan Mang, că au "nostalgii comuniste", deoarece au cerut verificarea modului în care 20 de primării din judeţ, dintre care 19 cu primari UDMR şi PSD, au cheltuit aproape 11,7 milioane lei, sumă primită în luna iulie de la CJ pentru a face lucrări de pietruire şi asfaltare a unor drumuri comunale.

Un proiect de hotărâre care viza acest lucru, precum şi întoarcerea banilor necheltuiţi la CJ, pentru a fi folosiţi la repararea drumurilor judeţene, a fost întocmit de vicepreşedintele Traian Bodea (ALDE), dar a fost respins, culmea, tot din cauza acestuia.

Primării la control

Pe primul punct al ordinii de zi a reuniunii extraordinare a Consiliului Judeţean, desfăşurată vineri la cererea reprezentanţilor PNL şi ALDE, aleşii bihorenilor au dezbătut un proiect de hotărâre iniţiat de vicepreşedintele Traian Bodea, "cu privire la adoptarea unor măsuri de cheltuire eficientă a sumei de 11,673 milioane lei reprezentând sume defalcate din TVA pentru drumuri comunale repartizată conform HCJ 101/2019".

Concret, la iniţiativa lui Bodea, CJ ar fi urmat să verifice cum au fost cheltuiţi banii daţi în luna iulie pentru 20 de primării, din care 10 cu edili UDMR, 9 cu primari PSD şi una condusă de un reprezentant al PNL.

"Este fără precedent, este o premieră, ca o persoană din conducerea CJ să iniţieze o astfel de propunere, pentru a vedea eficienţa cheltuirii banilor. Direcţia Economică nu are doar menirea de a aloca bani, ci şi de a urmări cheltuirea lor", şi-a motivat Bodea demersul, adăugând că "primăriile ar trebui să se obişnuiască cu astfel de materiale (n.r. – decizii), în care conducerea CJ să urmărească eficienţa cheltuirii banilor".

Alocaţi politic

Propunerea lui Bodea a fost susţinută activ de consilierii PNL, al căror lider de grup, Ionel Avrigeanu, a amintit că liberalii au votat în iulie împotriva alocării sumei, explicând şi de ce.

"Nu s-a făcut niciun studiu privind starea drumurilor comunale, care să arate care aveau mai mare nevoie de reparaţii. Din totalul banilor, 75% s-au dat la primarii UDMR, peste 20% la primarii PSD şi sub 5% la un singur primar PNL, deşi PNL are 45% din primarii din Bihor şi reprezintă peste 60% din populaţia judeţului. Sunt banii tuturor bihorenilor, nu ai unor partide!", a spus Avrigeanu.

Acesta a subliniat că cei 11,673 milioane lei au fost alocaţi arbitrar, după voinţa majorităţii care controla în iulie Consiliul Judeţean, dominată de UDMR şi PSD.

Mang, avocatul... democraţiei

"Arbitrar, nearbitrar, alocarea fondurilor s-a făcut democratic, prin vot", i-a replicat Mang, care s-a lăudat apoi că în mandatul său CJ pune covoare asfaltice pe 140 kilometri de drumuri judeţene şi s-a scuzat că a împărţit banii preponderent pentru UDMR şi PSD, fiindcă "asta a fost suma".

Mang i-a acuzat pe liberali nici mai mult, nici mai puţin decât că au "nostalgii comuniste", fiindcă în comunism alocarea fondurilor ar fi fost decisă, chipurile, de un singur om, prim-secretarul judeţului, pe când acum a fost hotărâtă prin vot, de alianţa majoritară. "Sunt 30 de ani de când nu mai avem Sfat Popular şi prim-secretar", a zis Mang, care şi-a deplâns apoi şi propria familie, spunând că a avut de suferit în perioada comunistă.

Pe de altă parte, Mang a spus că banii daţi primăriilor nici nu mai pot fi ceruţi înapoi, deoarece sunt în conturile acestora sau au fost deja cheltuiţi.

Pentru firma de casă

Afirmaţia PSD-istului a primit o ripostă categorică din partea unui alt liberal, Călin Gal, care i-a spus că "nostalgia este din partea dumneavoastră" şi a amintit că şi în comunism "se făceau analize riguroase şi banii se alocau pe necesităţi".

PNL-istul a adăugat că are "suspiciuni serioase" în privinţa alocării celor 11,67 milioane lei pentru drumuri comunale, deoarece banii s-au dat nu atât unor primării, cât unei firme de casă "agreate" de cuplul Mang-Pasztor.

"Este o anumită firmă din Marghita care a primit aproape toate lucrările, se numeşte Carier SRL", a spus Gal, referindu-se la o firmă ieşită câştigătoare şi la lucrările de aşternere de covoare asfaltice pe drumurile judeţene, pentru care şefii CJ au alocat astă-vară 28 milioane lei.

"Vreo 6-7 firme"

La fel ca Mang, şi preşedintele CJ, Pasztor Sandor, a insistat că "repartizarea banilor s-a făcut prin vot democratic şi alocarea s-a făcut pentru UAT-uri (n.r. – unităţi administrativ-teritoriale), CJ nu a făcut nicio licitaţie şi nicio alocare către o firmă sau alta. Sunt vreo 6-7 firme care au făcut lucrările (n.r. – pe drumuri comunale)".

Interesant a fost că în sala de şedinţe a CJ şi-au făcut prezenţa şi mai mulţi primari UDMR, convocaţi ca factor de presiune, majoritatea dintre ei declarând reporterului BIHOREANULUI că în comunele lor lucrările sunt derulate de SC Carier, dar că de bani au beneficiat şi alte două firme.

Bodea, autogol!

Înainte de a decide prin vot dacă adoptă propunerea formulată de vicepreşedintele Traian Bodea, Pasztor a precizat că aceasta nu are aviz pozitiv din partea Direcţiei Economice şi nici aviz de legalitate din partea secretarului judeţului, Carmen Soltănel, ceea ce nu este o premieră în ultimii trei ani, în mai multe rânduri aceasta refuzând să avizeze proiecte promovate de UDMR şi PSD, dar avizul său fiind ignorat.

La vot, proiectul iniţiat de Bodea şi sprijinit de consilierii PNL a picat lamentabil, iar asta tocmai din cauza vicelui de la ALDE, care s-a... abţinut, astfel că în favoarea iniţativei s-au exprimat doar 15 voturi (ale celor 14 liberali plus cel al consilierului ALDE Julien Mateiaş), iar împotrivă au fost 16 consilieri (cei ai PSD şi UDMR).

Întrebat ulterior de ce s-a abţinut şi nu şi-a votat propriul demers, Bodea a răspuns că a avut ca motiv faptul că "nu şi-a dat avizul Direcţia Economică", aflată chiar în subordinea sa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON