URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2010, 16:00

Tupeu de PDL-ist: Adjunctul de la Casa de Pensii vorbeşte de pensionari ca despre "un fenomen al nemuncii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul se sacrifică... 

PDL-iştii au dat-o iar în bară. După ce în urmă cu câteva săptămâni, în frunte cu Dorin Corcheş, preşedintele PDL Oradea, criticau aspru administraţia Bolojan că nu oferă suficientă protecţie socială pensionarilor, luni, la sediul PDL Bihor, Ioan Pantea, fost consilier local şi actualmente director adjunct la Casa Judeţeană de Pensii, mai nu a zis că ar trebui îngropaţi!

Împreună cu colegul său de partid, Mişu Jean Manolescu, Pantea a venit în faţa jurnaliştilor apărând cu emfază guvernul Boc care "se sacrifică" pentru români şi, dorind să explice ce înseamnă de fapt noua lege a pensiilor, care tocmai ce a fost atacată la Curtea Constituţională, n-a făcut altceva decât să îşi demonstreze cinismul.

Conferinţa a început cu un oarecare iz de normalitate, când Mişu Jean Manolescu a precizat din start că principiile care au motivat apariţia acestei legii sunt asigurarea unor "pensii corecte, după munca depusă, pensii decente şi sigure şi pensii sigure pentru generaţiile care vin". Dar ceea ce a urmat a demonstrat exact opusul.

... pentru ne-muncitori 

"Am venit aici să vă dau nişte explicaţii vizavi de acest fenomen al pensiilor, fenomen pe care eu îl numesc un fenomen al nemuncii", a spus, apăsat, colegul său, Ioan Pantea. "Vin la noi, la Casa de Pensii, foarte mulţi pensionari pe care îi întreb ce fac pe lângă pensie şi, cu surprindere, zic "nimic". Ce să vă spun că la ABC-urile de la sate sunt cetăţeni pensionari care cumpără roşii, castraveţi, aripi de pui, şi mă întreb cum aceşti oameni chiar nu pot să îşi ţină nişte pui?! M-am dus zilele trecute să chem pe cineva să mă ajute să sap ceva în grădină. Credeţi că a venit careva?", s-a lamentat adjunctul de la Casa de Pensii, subliniind că "acest Guvern se sacrifică pentru ca bugetul de pensii să supravieţuiască".

Pantea nu s-a oprit aici şi a spus că în România există 5,7 milioane de pensionari, în timp ce doar 4,96 milioane de locuitori sunt productivi. "Raportul de dependenţă este de 0,87, adică avem 0,87 salariaţi la un pensionar", a spus Pantea, marşând pe ideea că pensionarii sunt greu de suportat pentru buget.

Tonul pe care directorul a vorbit i-a revoltat pe ziariştii prezenţi, iar la întrebarea că "pensionarii ar trebui oare eutanasiaţi?", în condiţiile în care unii au lucrat câte 40 de ani pentru stat iar acum au pensii de nimic, Pantea a dat-o la întors, spunând doar că nu asta a vrut să spună şi că se exagerează.

Din bâlbe în bâlbe 

La fel, când reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat cum îşi permite să îi facă "nemuncitori" pe aceşti oameni şi să facă aprecieri de genul că "nu fac altceva pe lângă pensie" în condiţiile în care chiar Guvernul Boc i-a pus să aleagă între pensie şi salariu, Pantea nu a ştiut ce să răspundă. Dimpotrivă. În loc să dea un răspuns argumentat, directorul l-a întrebat, culmea, pe reporter el ce ar face ca să rezolve această situaţie de criză, ca şi cum nu el şi reprezentanţii partidului din care face parte au cerşit voturi ca să-şi asume puterea.

Ca să salveze aparenţele, Mişu Jan Manolescu a intervenit şi a spus că de fapt Pantea nu avrut să îi facă leneşi pe pensionari şi a divagat de la subiect. "N-aţi auzit că sunt sate întregi cu orbi care beneficiază de ajutor, dar au permise de condicere?", a zis el, mutând discuţia spre bugetarii care se plâng că li se taie din salarii şi asupra faptului că această criză afectează mai mult mediul privat, care îi susţine pe cei de la stat.

Penibilul situaţiei nu s-a oprit aici. Solicitat de ziarişti să explice nişte situaţii concrete (ca de pildă afirmaţia pe care o făcuse în cadrul conferinţei de presă cum că dacă ar fi ministrul Muncii el ar şti ce măsuri să ia pentru a rezolva acest conflict social), Pantea a dat din umeri, spunând că nu a venit documentat. "Nu m-am pregătit pentru asta. Nu vă pot spune acum. Dacă veniţi la mine în birou, vă spun, că e o discuţie cam de o oră. Nu se poate aşa", a zis el.

Că tot veni vorba de birou, întrebat de BIHOREANUL de ce nu a ţinut conferinţa de presă la sediul Casei Judeţene de Pensii, cum era şi normal, Pantea a dat în bâlbe şi a spus, călcând pe lângă subiect, că săptămâna aceasta va participa la o emisiune la TVS şi că, fiind PDL-ist, a acceptat invitaţia colegului său Manolescu de a ţine întâlnirea cu jurnaliştii la partid. Ca şi când asta ar fi scuzat faptul că la sediul instituţiei pe care o conduce nu a făcut nicio conferinţă de presă de când e înfipt în funcţie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
”Epoca portocalie”. Ep. Fumigena: ”Jos comuniștii! Jos securiștii!”
I. Dacă ar trăi, I.L.Caragiale, nu ar duce lipsă de subiecte ”grase” pt. operele sale! 1. Despre Miss ”Pristanda”, cea pentru care, la votarea legii pensiilor: 80=160 (voturi), cei doi iluştrii PD-L isti, ce ne pot spune? II. Despre fenomenul nemuncii la unii ca tov. Pantea. 1. ”M-am dus zilele trecute să chem pe cineva să mă ajute să sap ceva în grădină. Credeţi că a venit careva?" Cat le-ai oferit tov. Pantea, pentru o zi de lucru? Oare nu acesta a fost motivul real de refuz? Oare pentru aceeasi munca, un fermier spaniol, de exemplu, cat ofera pe zi? 2. "nu fac altceva pe lângă pensie". Oare, la pensie tov. Pantea ce o sa faca, in afara de politica si ”munca de lamurire” pentru vreo alta numire politica? O sa lucreze pamantul altora, pe bani putini, asa cum ii plateste el, pe cei care ii lucreaza mosia? III. "N-aţi auzit că sunt sate întregi cu orbi care beneficiază de ajutor, dar au permise de condicere?" 1. In Bihor, care sunt acele sate dle Manolescu? 2. Cine si mai ales cand, le-a aprobat aceste ajutoare? 3. Acest fenomen se întâlneşte şi în comuna Sânmartin? III. ”dacă ar fi ministrul Muncii el [Pantea] ar şti ce măsuri să ia pentru a rezolva acest conflict social”. 1. La cat de competent sunteti, aveti toate sansele sa ajungeti si ministru, tov. Pantea! Incercati, cu guvernul Boc VI. IV. Oare in Bihor, cati de Pantea au: -”Stefan Gheorghiu” la CV? -fost activisti/”lucratori” PCR? -fost/sunt sefi pe la diverse deconcentrate? -fost/sunt alesi? Care sunt gradele de rudenie intre acestia? PS Sistemul ”PCR&Secu” stie de ce! Pacat de Romania!
Postat 22 Septembrie 2010, 02:07 de stefan
la spanzuratoare cu pantea!
Ba, muc de vierme mucegait, pe nume pantea, ia du-te in padure si te spanzura, ca vin eu mai tarziu sa te caut! ce p@a matii faci tu sa castigi banii pe care ii duci acasa in fiecare luna?!?!?!?! cine dracu te-a pus in functia in care esti, si mai ales cine te mai pastreaza, bai limbric african ce esti, tu cu mata si cu neamurile voastre scarboase???
Postat 21 Septembrie 2010, 15:39 de Abrudan
politrucii
Si cand te gandesti cine ne tine noua lectii. Ultimul lingau politruc care a nenorocit zeci poate sute de oameni datorita functiilor care le-a ocupat prin santaj, bani sau pupincurism. PDL Bihor e plin de astfel de aomeni care in loc sa bage capul in pamant de rusine cand vad din ce partid de dobitoci si incompetenti fac parte, ridica vocea la insasi oamenii care il platesc pe un post caldut la stat. Vezi si cazul directorului Parcioaga care invarte bani si afaceri de miliarde pe la spitalele din judet. Aloo Curtea de Conturi dau DNA ....!!
Postat 21 Septembrie 2010, 07:34 de ZOOM
Un oltean si-un bihorean
Ce asteptati de la cei doi?Pantea,figura tipica de secretar PCR autohton,cu mentalitati si caracter ca atare, celalalt, o "vinitura" smechera,ca si Filip, casatorit cum trebuie, care a facut avere la noi in Bihor.
Postat 20 Septembrie 2010, 18:28 de Lente
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON