URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2020, 19:45

Tribunalul Bihor îşi suspendă activitatea: Se judecă doar urgenţele, pe cât posibil fără public

Tribunalul Bihor îşi suspendă activitatea: Se judecă doar urgenţele, pe cât posibil fără public foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce a anunţat restrângerea activităţii, Tribunalul Bihor a anunţat că îşi suspendă activitatea în perioada 16 martie – 30 aprilie, timp în care magistraţii vor judeca exclusiv cauzele urgente, fără citarea părţilor şi, în măsura în care e posibil, fără public.

De teama COVID-19

Decizia a fost luată, joi, de Colegiul de conducere al Tribunalului Bihor, "în vederea prevenirii şi răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de COVID-19 şi de orice fel de viruşi". Potrivit comunicatului transmis de purtătorul de cuvânt al instanţei, judecător Veronica Ioniţă, Tribunalul va judeca doar dosarele considerate ca fiind urgente.

În cazul Secţiei I civilă este vorba despre cauzele având ca obiect ordin de protecţie, plasament de urgenţă, ordonanţă preşedinţială, grevă, suspendare executare hotărâre, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

La Secţia a II-a civilă vor fi dezbătute cauzele având ca obiect ordonanţă preşedenţială, suspendare executare silită/suspendare executare hotărâre, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Secţia Contencios administrativ şi fiscal va judeca dosarele având ca obiect achiziţii publice-atribuire contract, suspendare executare act administrativ/suspendare executare hotărâre, ordonanţă preşedenţială, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Audieri prin teleconferinţă

La Secţia Penală, vor fi puse pe rol cauze privind măsurile preventive, cauze care se judecă fără citarea părţilor (abţineri, recuzări, încheieri de cameră preliminară fără cereri şi excepţii), cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauze având ca obiect audierea anticipată, cauze privind măsurile asiguratorii în care părţile consimt judecata în lipsă, confirmare redeschidere urmărire penală.

Vor fi judecate şi cauzele cu arestaţi în penitenciar - arestaţi preventiv sau în executarea unei pedepse privative de libertate, inclusiv căile de atac şi extraordinare de atac, însă doar prin videoconferinţă.

Totodată, judecătorii vor continua judecarea cauzelor privind protecţia martorilor şi a persoanelor vătămate (persoane vulnerabile), aplicarea provizorie a măsurilor de siguranţă cu caracter medical (inclusiv căi de atac), cauze vechi (2013, 2014, 2015), cauze aflate în rejudecare, precum şi cele în care se va împlini termenul de prescripţie cel mult în 2021, cauze având ca obiect L 302/2004, activitatea Biroului de executări penale, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Cauzele care se judecă de urgenţă vor fi afişate săptămânal pe pagina de internet a instanţei şi la intrarea în sediul Tribunalului Bihor.

Celelalte procese, doar din luna mai

Pentru toate cauzele care se vor judeca în perioada 16 martie - 30 aprilie, judecătorii vor fixa ore pentru fiecare dosar în parte, ţinând cont de alocarea unui interval de timp suficient pentru aerisirea şi igienizarea sălilor de judecată.

În dosarele care vor fi judecate în perioada 12.03.2020-30.04.2020, se va proceda, în măsura în care este posibil, la audierea în sistem de videoconferinţă şi, în vederea protejării sănătăţii publice, se va evalua posibilitatea declarării şedinţei nepublice. Accesul justiţiabililor în incinta instanţei va fi permis doar la ora fixată pentru judecarea cauzei în care participă, fiind stabilite cauze pe ore, cu anunţarea părţilor telefonic sau prin alte mijloace de comunicare.

Celelalte cauze, care nu sunt urgenţe dar au termen fixat sau care se află în procedura prealabilă judecării cauzei în această perioadă, se va fixa primul termen de judecată începând cu luna mai 2020 sau, după caz, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor.

Cauzele aflate în procedură de verificare şi regularizare a cererii de chemare în judecată precum şi a căilor de atac, vor primi ca prim termen de judecată după data de 1 mai 2020, în funcţie de încărcătura fiecărui complet şi cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON