URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2018, 12:37

Trei vânători s-au ales cu dosare penale pentru schingiuirea animalelor: au împuşcat câinele unei familii din Hotărel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei vânători din zona oraşului Ştei s-au ales cu dosare penale pentru schingiuirea animalelor, după ce au împuşcat mortal doi câini, iar pe un altul l-au rănit grav lângă cimitirul satului Hotărel din comuna Lunca.

Incidentul s-a produs sâmbătă, la câţiva metri de cimitirul satului Hotărel. "Dimineaţa am ieşit în grădină, iar câinele a fost cu mine. În spatele grădinii erau câţiva câini cu o căţea în călduri şi a fugit şi el, după haită. Am ieşit să-l caut, dar din păcate m-am dus spre Ştei, în direcţia opusă celei în care s-au dus câinii. Am căutat pe străzi, prin Ştei, nu l-am găsit, şi m-am întors acasă", a povestit BIHOREANULUI stăpânul unuia dintre câinii împuşcaţi, Adrian Balint.

Bărbatul a pornit spre cimitir, să cureţe mormintele aparţinătorilor, căci urma noaptea Învierii, şi, conform tradiţiei, credincioşii aprind lumânări pe mormintele celor dragi şi duc bucate care sunt date de pomană celor sărmani.

Pe câmp, lângă cimitir, era o maşină cu trei vânători, însă, după cum spune Balint, în prima fază nu s-a gândit că aceştia ar putea să tragă după câini. "Şi eu sunt vânător şi ştiu că se mai dau autorizaţii pentru împuşcarea unor câini hoinari, dar nu poţi trage aşa, după cum te taie capul. Trebuie să verifici dacă nu are semne de identificare. Al meu avea zgardă", zice omul.

Unul dintre vânători era chiar vecinul său, Mircea Maliţa, pe care l-a şi sunat să-i spună că i-a fugit căţelul şi să-l roage să fie cu băgare de seamă, să nu cumva să-l rănească. "Mi-a zis să nu-mi fac griji, că îl cunoaşte. Parcă n-am avut încredere şi când am auzit focuri de armă, m-am dus încolo. Pe drum mi-am văzut câinele. Era împuşcat, săracul, şi venea spre casă, tot era de sânge", declară bărbatul.

Revoltat, Adrian Balint a sunat la 112, să reclame ce s-a întâmplat, după care a dus animalul la medicul veterinar, unde acesta a fost operat. După poziţia rănilor, medicul i-a spus că animalul a fost împuşcat de aproape, în timp ce era culcat. "Nu pot să înţeleg de unde atâta cruzime. Dacă tot era culcat, puteau să vadă că are zgardă, că nu e un câine vagabond. Adică nouă ne mănâncă vulpile găinile, iar ei trag după câini", spune el.

Echipa de poliţişti care s-a deplasat, sâmbătă, la locul incidentului a mai descoperit cadavrele altor doi căţei şi a întocmit dosare penale pe numele celor trei vânători. E vorba de trei bărbaţi, unul de 30 ani din Lunca, unul de 51 ani din Ştei şi altul de 41 ani din Vaşcău, care aveau autorizaţie de a vâna pe fondul Văratec.

"Ancheta este în curs, pentru a stabili circumstanţele exacte în care s-a produs incidentul. Cercetările sunt efectuate de către poliţiştii Postului de Poliţie Lunca pentru rănirea sau schingiuirea animalelor, considerată infracţiune potrivit Legii 205/2004, privind protecţia animalelor", a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON