URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2012, 11:57

Trei sferturi din apele Bihorului, vulnerabile la poluarea cu nitraţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au finalizat actualizarea Registrului Zonelor Protejate din Bihor. Conform unui comunicat de presă transmis de instituţie, acţiunea subscrie normelor europene ce impun statelor membre inventarierea periodică a zonelor protejate.

"Registrul Zonelor Protejate conţine captările de apă, zonele pentru protecţia speciilor acvatice cu potenţial economic, cele pentru habitate şi specii unde apa este un factor important, zonele vulnerabile la poluare cu nitraţi precum şi cele destinate îmbăierii", se arată în documentul ABA.

În urma analizelor şi a controlalelor în teren, specialiştii de la Ape au concluzionat că 76% din apele bazinului hidrografic Crişuri sunt vulnerabile la poluare cu nitraţi. Riscul e dat de potenţialul de transmitere a nitraţilor din sistemul agricol către apele de suprafaţă şi cele din subterane. ABA monitorizează constant aceste zone, "pentru a limita riscurile poluării apelor", conform comunicatului instituţiei.

Noile date culese de ABA arată că, în Bihor, numărul captărilor de apă destinate alimentării populaţiei s-a înmulţit în ultimii şapte ani. "Primul Registru al Zonelor Protejate, întocmit în anul 2005, conţinea 122 de zone pentru captarea apei, iar în prezent au fost identificate 182 de astfel de zone", a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri, care a mai menţionat că deţinătorul captării de apă este obligat să o introducă în planul de urbanism, zona de protecţie sanitară precum şi cea de protecţie pentru perimetrele hidrogeologice.

Dintre cele 182 de captări de apă pentru consum uman, 20 sunt de suprafaţă iar 162 captări din subteran, din acestea din urmă doar 40% având asigurată zona de protecţie sanitară.

Registrul Zonelor Protejate mai evidenţiază suprafaţa totală a apelor cu specii care au potenţial economic, care în Bihor însumează 833 de kilometri de cursuri de apă curgătoare şi 990 de hectare de luciu de lacuri.

În aceeaşi informare se arată că specialiştii ABA au radiografiat şi zonele speciale protejate unde existenţa habitatelor şi speciilor depinde de calitatea apei, respectiv 37 de arii naturale şi rezervaţii protejate la nivel comunitar, care reprezintă 26% din suprafaţa bazinului hidrografic Crişuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON