URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2019, 16:15

Trei comune din Bihor, printre cele 116 împrumutate de Guvern pentru proiecte de amploare redusă

Trei comune din Bihor, printre cele 116 împrumutate de Guvern pentru proiecte de amploare redusă sursa foto: rasunetul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un ordin al preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, organism subordonat Secretariatului General al Guvernului, săptămâna trecută a fost aprobată alocarea a 2,28 miliarde lei (aproximativ 500 milioane euro) pentru 116 proiecte edilitare din tot atâtea comune ale ţării.

Din cele 116 comune beneficiare, trei sunt din judeţul Bihor, şi anume Brusturi, Dobreşti şi Nojorid. Comunei Brusturi i-a fost alocată suma de 26,01 milioane lei pentru "modernizare drumuri şi străzi de interes local", comuna Dobreşti va primi 29,84 milioane lei pentru "înfiinţare reţea de canalizare", iar comuna Nojorid urmează să primească 10,51 milioane lei pentru "modernizare străzi".

Toate cele trei comune au primari PSD. De altfel, presa centrală a remarcat că în 90 de comune care vor primi bani de la Guvern prin FDI, primarii sunt de la partidul de guvernământ, în timp ce doar 16 comune au primari de opoziţie din PNL.

Suma totală alocată celor trei unităţi administrativ-teritoriale din Bihor se ridică la 66,36 milioane lei. Topul judeţelor cu cei mai mulţi bani care vor fi alocaţi este deschis de Olt (247 milioane lei), pe locul secund urmând Buzău (204 milioane lei), iar pe locul al treilea Constanţa (191 milioane lei). În clasament urmează Giurgiu (185 milioane lei), Călăraşi (169 milioane lei), Bistriţa Năsăud (130 milioane lei) şi Tulcea (120 milioane lei).

Juridic, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost creat în această primăvară, fiind gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, căreia Darius Vâlcov i-a prevăzut, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, funcţii executive.

Conform planurilor, FDI va acorda comunelor, pe un interval de 20 de ani, împrumuturi totale de 10 miliarde euro, pentru proiecte de amploare mică, precum repararea sau construirea de străzi şi drumuri comunale, reabilitarea de cămine culturale, reabilitarea şi extinderea de reţele de apă şi canalizare, reabilitarea de dispensare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON