URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2011, 18:48

Toţi împotriva PDL: UDMR Bihor a încheiat un protocol de colaborare cu USL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La festivitatea semnării protocolului au participat, alături de preşedinţii organizaţiilor judeţene ale UDMR, Alexandru Kiss, PNL - Cornel Popa, PSD - Ioan Mang şi PC - Traian Bodea, mai mulţi primari şi parlamentari ai acestor formaţiuni politice.

Premieră naţională 

"Noi facem acum o înţelegere pe mai mulţi ani, pentru a sprijini proiectele judeţului Bihor, dar şi pentru că ne dorim un climat de normalitate în instituţiile statului", a declarat preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, după semnarea protocolului USL-UDMR la nivelul judeţului Bihor.

"UDMR Bihor este prima organizaţie a UDMR care a avut curaj şi înţelepciune să semneze acest protocol cu USL, iar ce am făcut azi este pentru o Uniune naţională, şi urmează să arătăm că acest gest trebuie urmat şi de ceilalţi", a spus preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, referindu-se la posibilitatea ca UDMR să se alăture USL la nivel naţional, renunţând la colaborarea în plan guvernamental cu PDL.

Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a argumentat încheierea protocolului de colaborare cu USL Bihor prin relaţia foarte bună de colaborare care există în judeţ, de mai mulţi ani, cu liberalii. "Această colaborare nu astăzi a început. Am avut şi avem o relaţie foarte bună cu PNL, care s-a materializat chiar şi când ei erau în opoziţie în Bihor şi în Oradea, iar domnul senator Cornel Popa a adus în judeţ fonduri nu de zece, nici de o sută, ci de o mie de ori mai multe decât înainte, chiar dacă ei nu aveau oameni în conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei Oradea. Ne-am convins că liberalii sunt oameni de cuvânt. Acum considerăm că această înţelegere cu PNL trebuie extinsă cu partenerii PNL, mai ales că astăzi judeţul Bihor nu este destul de bine reprezentat de către Guvern", a declarat preşedintele UDMR Bihor.

Să plece "doamna" 

Alexandru Kiss a făcut referire la faptul că de fiecare dată când autorităţile din Bihor caută sprijin pentru proiectele judeţului trebuie să negocieze cu "o doamnă", fără însă a o nominaliza pe Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. "Poate nu ar trebui să mai negociem noi cu doamna, cunoaşteţi care doamnă, ca să vină fonduri în judeţul Bihor...", a spus liderul UDMR Bihor.

Kiss a mai precizat că, deşi UDMR se află la guvernare, organizaţia judeţeană are libertatea de a încheia alianţele cele mai bune în plan local. "Noi ştiţi că avem autonomie, putem negocia şi încheia şi alte coaliţii decât cele de la Bucureşti", a spus preşedintele UDMR Bihor.

În ceea ce priveşte textul protocolului, acesta afirmă ca temei necesitatea "stabilităţii şi continuităţii în administraţia municipiului Oradea şi judeţului Bihor pentru derularea proiectelor de dezvoltare şi absorbţia fondurilor europene", dar şi "necesitatea coagulării tuturor forţelor democratice care susţin statul de drept şi mecanismele democratice".

Părţile semnatare, USL Bihor şi UDMR Bihor, au convenit pentru adoptarea unor direcţii de acţiune pentru "asigurarea unei administraţii eficiente şi responsabile", pentru "sprijinirea eficace a intereselor majore ale judeţului Bihor", pentru "susţinerea bunei convieţuiri interetnice şi interconfesionale" şi pentru "respectarea şi promovarea valorilor autentice morale, culturale, educaţionale şi profesionale".

Aceeaşi "săgeată"

Potrivit protocolului, colaborarea între USL Bihor şi UDMR Bihor se bazează pe "asumarea în comun a proiectelor şi programelor convenite", "elaborarea unui pact de neagresiune şi de colaborare în plan judeţean, ce va fi extins şi la nivelul organizaţiilor locale", "promovarea valorilor europene şi a principiilor de toleranţă interetnică prin proiecte care susţin păstrarea identităţii culturale a minorităţilor naţionale", precum şi "păstrarea identităţii partidelor semnatare".

USL şi UDMR Bihor au convenit asupra a nouă priorităţi pe care le va susţine, între acestea aflându-se sprijinirea finalizării cât mai rapide a Autostrăzii Transilvania, extinderea reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, modernizarea Aeroportului Oradea şi a sistemului sanitar din judeţ, precum şi susţinerea instituţiilor de cultură din judeţ.

Conform articolului 5 al protocolului, USL şi UDMR Bihor se obligă să menţină până în 2012 actuala conducere a Consiliului Judeţean Bihor (asigurată de un preşedinte şi un vicepreşedinte PNL, plus un vicepreşedinte UDMR) şi a Municipiului Oradea (condus de un primar şi un viceprimar liberal, plus un viceprimar UDMR), iar la nivelul celorlalte consilii locale din judeţ să constituie alianţe între USL şi UDMR similare.

... Mâine-n toată ţara

De asemenea, USL şi UDMR Bihor se obligă să susţină, în comun, "extinderea colaborării de la nivelul judeţului Bihor la nivel naţional" între cele patru formaţiuni semnatare.

Conform protocolului, "Coaliţia USL-UDMR" realizată în Bihor va avea un "mecanism de coordonare prin cooperarea în plan local prin Biroul Coaliţiei", din care vor face parte preşedinţii celor patru formaţiuni, deciziile urmând a se lua prin consens.

"Poate Marko Bela o să ne ceară să renunţăm la acest protocol, dar cum îl cunosc eu n-o să ne ceară, sau poate îi convingem noi pe ceilalţi să meargă pe acelaşi drum cu noi", a spus preşedintele UDMR Bihor, întrebat dacă va propune Congresului UDMR, care va avea loc la Oradea, ieşirea formaţiunii sale de la guvernare şi alăturarea la USL în plan naţional.

De altfel, Alexandru Kiss a recunoscut că în decizia de a semna angajamentul cu PNL, PSD şi PC au cântărit atât încălcările promisiunilor trecute făcute de PDL (renunţarea la subprefectul maghiar al judeţului Sarkadi Zsolt), cât şi lipsa actuală de parolism a democrat-liberalilor (abţinerea şi apoi opoziţia consilierilor judeţeni PDL faţă de reorganizarea teatrelor, deşi liderii PDL Bihor şi-au dat acordul pentru această reorganizare în întâlnirile cu omologii de la celelalte partide).

"Obraz european"

Întrebaţi de reporterul BIHOREANULUI dacă încheierea acordului de cooperare între UDMR şi USL va periclita sau nu şansele acestei din urmă structuri la alegerile din Bihor în condiţiile în care în plan local există sentimente şi resentimente naţionaliste, liderii celor patru partide au afirmat că au încredere în maturitatea alegătorilor şi în armonia dintre etnicii majoritari şi cei minoritari. Ei şi-au exprimat convingerea că promisiuni precum cele ca etnicii maghiari să-şi promoveze identitatea culturală şi să-şi poată folosi limba maternă, inclusiv în administraţie şi în justiţie, nu pot stârni dezaprobarea locuitorilor de etnie română.

"Ceea ce noi oferim UDMR sunt deja prevederi legale şi constituţionale, pe care dorim să le respectăm", a spus liderul PSD, Ioan Mang, în timp ce omologul său liberal, Cornel Popa, a fost mai specific: "PNL a fost şi rămâne consecvent apărător al fiecărei etnii şi purtătorul de mesaj al integrării europene în toate domeniile. UDMR a semnat asemenea prevederi şi cu PDL, iar noi nu puteam da mai puţin decât PDL acestei formaţiuni căreia noi îi cerem să vină cu obrazul ei lângă obrazul nostru. PNL crede că nu ne mai putem întoarce în timp, în vremea când priveam chiorâş la cineva care vorbea altă limbă".

O explicaţie a furnizat şi preşedintele PC Bihor, Traian Bodea, care a spus că "problemele dintre majoritate şi minoritate au fost rezolvate de Uniunea Europeană" şi că după aderarea la Schengen între România şi Ungaria nici nu va mai exista frontieră, dar şi liderul UDMR. "Eu sunt mândru că stau în Oradea, unde n-au fost niciodată probleme. Aici nu câştigă naţionalismul, nici din partea noastră, nici din partea românilor", a spus Alexandru Kiss.

Vezi reacţii la surprinzătoarea mişcare politică:

Seremi, după semnarea protocolului UDMR-USL în judeţ: "Nicio problemă!"

Szabo Odon: "Am semnat cu USL, pentru că PDL nu are cuvânt"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Clarificare social liberala.
Viitorul lui Boc depinde de UDMR, deci prezenta lui la Oradea este,oarecum, justificata,dar Ponta si Antonescu nu aveau ce cauta la Congresul UDMR. Electoratul roman, in special cel din Transilvania, a fost umilit in mod nejustificat. USL trebuie sa construiasca o alternativa viabila la actuala putere, cu sau fara UDMR. Trebuie sa se puna capat prostitutiei politice in Romania, altminteri romanii isi vor reaminti o veche vorba, tot romaneasca:spune-mi cu cine te aduni,ca sa-ti spun cine esti!
Postat 26 Februarie 2011, 16:55 de safe
Hitler, Musolini, Orban ...
UDMR este o organizatie neguvernamentala de sorginte fascista, nefiind un partid infiintat in conformitate cu legea partidelor. Conform prevederilor constitutionale este o exceptie si ar trebui sa fie scoasa in afara legii, care de altfel specifica interdictia infiintarii de formatiuni politice de tip fascist, etnic-segregationist, etc. Daca ar parasi acum guvernarea, s-ar putea ca Basescu sa-si aminteasca, brusc, originea si statutul juridic al uniunii.
Postat 26 Februarie 2011, 15:08 de Copy
LICHEAUA
Aceasta alianta poate functiona numai daca MANG va fi inlocuit cu altcineva! E nevoie de un om integru, inteligent, cu macar un strop de caracter, care sa fie cat de cat capabil, ceea ce nu este cazul lui Manga. Amintiti-va cu totii ce "oameni de nadejde" a pus PSD-ul pe functii! Hoti si tarfe! Adusi de M in partid pe usa din spate. Este genul care VINDE tot! FERITI-VA DE UN PARTENERIAT CU ACEST INDIVID!!!!!!!!!!!!
Postat 25 Februarie 2011, 11:07 de PSD
ROMANII TOTI LA VOT NU LA GRATARE
Asta e daca prezenta romanilor la vot a fost extrem de redusa. Daca procentul de romani care au votat, era mai mare, nu mai facea UDMR-ul pe fata de maritat caci ar fi intrat si alte partide romanesti care sa poata fi asociate la guvernare sau ar fi existat o majoritate confortabila a unui partid. Lipsa de spirit civic a dus la concubinajul asta cu fitze care a distrus Sanatatea, Mediu, Cultura, Educatia, Agricultura si Zootehnia de ai zice ca in Romania nu mai creste fir de iarba sau picior de pasare ci doar in Ungaria. In 2012, toti la vot !
Postat 25 Februarie 2011, 02:47 de alex
ROMANII TOTI LA VOT NU LA GRATARE
Asta e daca prezenta romanilor la vot a fost extrem de redusa. Daca procentul de romani care au votat, era mai mare, nu mai facea UDMR-ul pe fata de maritat caci ar fi intrat si alte partide romanesti care sa poata fi asociate la guvernare sau ar fi existat o majoritate confortabila a unui partid. Lipsa de spirit civic a dus la concubinajul asta cu fitze care a distrus Sanatatea, Mediu, Cultura, Educatia, Agricultura si Zootehnia de ai zice ca in Romania nu mai creste fir de iarba sau picior de pasare ci doar in Ungaria. In 2012, toti la vot !
Postat 25 Februarie 2011, 02:46 de alex
DESTEAPTATE ROMANE !!
CU.RVELE ASTEA UDMR-iste FURA SI LA GUVERNAREA LOCALA SI LA CEA NATIONALA !! CEA MAI MARE CU.RVA TIN EUROPA !! KISS CARE S-A IMBOGATIT LA CONDUCREA JUDETULUI + BODEA CARE PE VREMEA UDMR-istului IACABFI TAIA SI SPANZURA LUCRARILE DIN PMO , ... CEILALTI NISTE GRTURI !!!
Postat 24 Februarie 2011, 21:04 de SCORTOSUL
niste oportunisti
Niste idioti politic fug cu limba scoasa sa miroase la fund UDMR, sa si-l faca amant. De ce aveau nevoie de UDMR cand e clar ca pica la fund odata cu Base, Boc si doamna blonda?? De acum inainte promit sa votez si o sa conving cat mai multa lume sa voteze partidul sau alianta da partide care NU mai incheie aliante cu UDMR. Rusine baaaai, va calca asti in picioare si voi va laudati?????!!!!!!!!!!!!
Postat 24 Februarie 2011, 20:22 de gelu
ce inseamna asta?
e asta un semn ca UDMR ar putea lasa in curand PDL-ul si UNPR-ul in offside? chiar daca, coalitia actuala e una jalnica, de-si dau cu stangu'n'dreptu si nu au o perspectiva clara, totusi sa blochezi toata povestea cred ca e inoportun. pe de o parte deoarece UDMR, confirmandu-si statutul de tarfa politica nu mizeaza bine. ei se bazeaza pe faptul ca USL va castiga alegerile din 2012 si isi asigura prin alianta actuala un locsor caldut la guvernare pana in 2016. Insa, discutiile in jurul unei noi "structuri" politice sunt tot mai aprinse iar aceasta vine in intampinarea faptului ca nici USL, nici PDL nici UDMR nu se mai bucura in sondajele reale de o popularitate mai mare de 10-15%. Asa ca, daca astia de la UDMR vor sa blocheze guvernarea si sa genereze o noua criza, era sa zic clisma, politica, o fac pe necugetate...
Postat 24 Februarie 2011, 19:46 de androidul cu sobolan
Papagalii
Asa papagali si asa texte pentru prosti nu s-a mai vazut de mult. Asteptam cu nerabdare sa vedem "asigurarea unei administraţii eficiente şi responsabile", "sprijinirea eficace a intereselor majore ale judeţului Bihor", "susţinerea bunei convieţuiri interetnice şi interconfesionale" şi "respectarea şi promovarea valorilor autentice morale, culturale, educaţionale şi profesionale".
Postat 24 Februarie 2011, 19:40 de Tile
Amantele politice
Kiss vroia sa aiba subprefect ? Si ce dadea la schimb ? Poate pe Rozi ca s-a saturat de aceeasi blonda.
Postat 24 Februarie 2011, 19:36 de Hall
U-SLDMR
Deci astia din poza sunt tartorii care au segregat cultura oradeana. Bravo USL-UDMR, macar sa stim si noi cu cine nu votam.
Postat 24 Februarie 2011, 19:33 de Busy
Ia banul
Cornel Popa nu a adus in Bihor nimic, pentru ca parlamentarii au alt rol dupa lege. Iar daca a adus ceva ce crede Kiss, sa ia si sa duca acasa, dar sa-i ia totodata si pe fratii Micula, ca si ungurii au nevoie de cite unul sau doi securisti prin bucatarie.
Postat 24 Februarie 2011, 19:31 de Book
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON