URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2019, 11:55

Tot ei! Keviep a depus singura ofertă pentru operarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Bihor

Tot ei! Keviep a depus singura ofertă pentru operarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Bihor Staţia MBT, construită în Episcopia Bihor, a fost inaugurată încă din 2016, de fostul preşedinte al CJ Bihor, Cornel Popa. De atunci, însă, zace nefolosită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ungurii de la Keviep sunt singurii interesaţi de operarea staţiei de tratare mecano-biologică (MBT) a deşeurilor, construită în cadrul Sistemului de Management Integrat, în Episcopia Bihor. În această staţie, deşeurile menajere ale bihorenilor vor fi sortate, astfel încât să fie recuperate materialele care pot fi reciclate, iar resturile rămase vor fi tocate şi maturate, transformându-se astfel în compost industrial.

Ofertă în analiză

Asocierea firmelor Ave Bihor şi Eco Bihor, ambele având ca acţionar firma maghiară Keviep, a depus unica ofertă la licitaţia organizată de ADI Ecolect, care a avut termen limită pe 22 august. "Oferta înregistrată urmează să fie analizată. Estimez că rezultatul se va cunoaşte într-o lună", a declarat directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, vineri, pentru BIHOREANUL.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Ave Bihor este o firmă de salubritate care a operat până acum în nordul Bihorului şi în jurul Salontei, recent achiziţionată de firma ungurească Keviep, care deţine în Oradea şi societatea comercială Eco Bihor, administratoarea haldei ecologice de deşeuri din Episcopia.

De altfel, administratorul Eco Bihor, Pásztai Zoltán, este şi acţionar persoană fizică în Ave Bihor, alături de fraţii Miklossy Ferenc Laszlo şi Miklossy Mate, nimeni alţii decât fiii patronului Keviep, Miklossy Ferenc.

Aşa cum se ştie, Miklossy senior şi fiul său Ferenc Laszlo împart un dosar penal de corupţie cu fostul preşedinte al CJ Bihor Kiss Alexandru, aflat acum pe rolul Tribunalului Bihor. Procurorii DNA îi acuză de corupţie tocmai pe tema atribuirii concesiunii gropii de gunoi de la marginea Oradiei.

Monopol pe gunoaie

Dacă asocierea Eco Bihor - Ave Bihor va fi desemnată câştigătoare la licitaţia pentru operarea staţiei MBT, Keviep va deţine monopolul pe eliminarea tuturor deşeurilor din Bihor.

Prin firma Eco Bihor, Keviep administrează depozitul de deşeuri al judeţului, adică locul unde sunt duse toate gunoaiele colectate de la bihoreni. Amenajat în Episcopia Bihor, chiar în vecinătatea staţiei MBT, depozitul are circuite distincte pentru deşeuri: cele menajere sunt depuse pe haldă, iar cele reciclabile sunt sortate, balotate şi apoi vândute firmelor care se ocupă efectiv de reciclarea lor. Eco Bihor este, totodată, firma care taxează operatorii de salubritate pentru deşeurile duse la haldă.

Dintr-un capăt în altul

Pe de altă parte, aşa cum BIHOREANUL a scris, ungurii de la Keviep ţintesc un monopol şi pe colectarea deşeurilor din judeţ. Prin firma Ave Bihor, au depus oferte pentru toate cele şase loturi ale judeţului, şi doar în două din acestea au concurenţă. Este vorba de lotul 1B, format din comunele din jurul Oradiei, unde a mai depus o ofertă şi operatorul RER Vest, şi de lotul 2, care cuprinde Aleşdul şi comunele dimprejur, unde mai concurează firma Salubri Aleşd. În rest, pe celelalte loturi din Bihor, Ave Bihor a depus singurele oferte.

Astfel, există şansa ca întreg circuitul deşeurilor din Bihor să fie acaparat de Keviep: firmele grupului ar putea colecta gunoaiele de la cetăţeni şi tot ele le vor trata şi valorifica.

Mai rămâne de văzut dacă cei de la Keviep vizează şi colectarea deşeurilor din Oradea sau nu. Această licitaţie este organizată de Primărie şi este în derulare, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 16 septembrie.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Keviep vrea tot: Ungurii care gestionează groapa de gunoi din Oradea vor să strângă deşeurile din întreg Bihorul"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON