URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2010, 14:01

Tokes vrea autonomie teritorială şi în Bihor şi Satu Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Oradea, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a răspuns, luni, acuzelor pe care mai mulţi politicieni români i le-au adus după declaraţiile sale de la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, privitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc.

"Doamna Corina Creţu (n.r. eurodeputat), fostă colegă de muncă a preşedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepreşedinte al Parlamentului European", a amintit Tokes. Fostul episcop a adăugat că în "campania de denigrare naţionalistă-şovinistă împotriva mea" se înscriu şi declaraţiile vicepreşedintelui PSD Titus Corlăţean, ale purtătorului de cuvânt a PNL Mihai Voicu şi ale vicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea lui, şi ale aliaţilor din PDL.

"Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară. Avem dreptul la autonomie conform normelor şi sistemului democratic european. Nu dorim independenţă, nu dorim secesiune, respectăm integritatea teritorială a României", a declarat Tokes.

De asemenea, vicepreşedintele PE a precizat că susţine autonomia şi în afara Ţinutului Secuiesc. "Avem de gând să introducem autonomia teritorială - cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă - şi în alte regiuni în afara Secuimii, în ţinuturile aşa-numite Partium, adică Bihor şi Satu Mare, unde suntem în relativă majoritate într-o oarecare regiune restrânsă", a declarat Tokes.

Acesta a precizat că o astfel de autonomie ar fi avantajoasă şi pentru românii care locuiesc în respectivele zone, oferind exemplul Cataloniei din Spania, în care, potrivit spuselor lui Tokes "mii şi mii de spanioli se mută", pentru că nivelul de trai este cel mai înalt.

Laszlo Tokes a mai spus că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, căruia îi cere să îi ofere sprijin în oprirea atacurilor din partea politicienilor români împotriva sa, atacuri ce "revitalizează atmosfera naţional-comunismului de altă dată".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
MOARTE SEPARTISMULUI !
GUNOAIE SEPARATISTE, IZOLATIONISTE ! MOARTE REVIZIONISMULUI UNGURESC !
Postat 29 Septembrie 2010, 17:11 de TRANSILVANIA !
Tokes sa ne suga
TOKES SA NE SUGI DE AUTONOMIE SI SA VII SA NE PUPI IN LASLO
Postat 28 Septembrie 2010, 22:25 de UNU
superr
ma mir cei care vor investi vor cere si ei autonomia! avem muti italieni, nemtii au famili, proprietati aaaaa dar evrei? serios faceti ceva cu capra ca nu se mai poate daca va simtiti maghiar va felicitam dar aici in Romania sunteti ROMAN, eventual in UNGARIA va puteti indeplini visul de ungur, in Italia pe cel de italian, SANATATE!
Postat 28 Septembrie 2010, 13:38 de anca
SA SE RESPECTE LEGILE STATULUI!
cerem autoritatilor statului sa se autosesizeze in cazul Tokes deoarece este un caz clasic de subminare a autoritatii statului !
Postat 28 Septembrie 2010, 08:24 de saniko
Pentru câteva voturi ("portocalii") în plus!
1. "Avem de gând să introducem autonomia teritorială - cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă - şi în alte regiuni în afara Secuimii,...” Vă ”mulțumim” dle Băsescu! Aşa ceva nu se discută în CSAT? 2. ”...astfel de autonomie ar fi avantajoasă şi pentru românii care locuiesc în respectivele zone, oferind exemplul Cataloniei din Spania, în care, potrivit spuselor lui Tokes ”mii şi mii de spanioli se mută”. - Pentru iredentişti ca Tokes Laszlo: mutati-vă în Catalonia! Lăsați locuitorii Ardealului, să trăiască în buna-înțelegere și în pace!
Postat 27 Septembrie 2010, 21:58 de Anonymus
Dl. Tokes, ...uitucul!
1. "Doamna Corina Crețu (n.r. eurodeputat), fostă colegă de muncă a președintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepreședinte al Parlamentului European" - Cu cine a devenit dl. Ion Iliescu, coleg de serviciu in CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale), în seara zilei de 22 decembrie 1989? Cu dna Crețu Corina, sau cu dvoastră, dle Tokes Laszlo? 2. ”Am fost informator." - Ce ne mai spuneți despre conținutul acestui articol, din revista "Tinerama" (21-27 decembrie 1994), care a prezentat aspecte din colaborarea dvoastră cu Securitatea?
Postat 27 Septembrie 2010, 21:28 de Anonymus
Vasile Dovlecel
D-le Vasile Dovlecel/Capital(istul), inainte de autonomie dati jos placutele care nu sunt bilingve: Teleki utca nu e nicidecum traducerea la Primariei. Iar pe Jean Calvin(Jehan Cauvin)asa l-a nascut mamica lui, CU ACEST NUME. Nu il cheama nici Ion Calvin(ul)dar nici Kalvin Janos. NUMELE PROPRII NU SE TRADUC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ce parere aveti, domnilor: Stefan Gutosu, Petru Lacatus, Petru Ekstein Covaci, Alexandru Micu, Honorius Chelemen, Odon Sabau(odon chiar nu stiu cum se poate traduce!). V-ar placea sa fiti numiti asa? Va garantez ca nici lui Jean Calvin nu i-ar placea sa stie ca a fost "botezat" Kalvin Janos!
Postat 27 Septembrie 2010, 18:43 de dan oradeanul
sovin
am si eu o propunere ! D-le Tokes, mi-as dori sa mergeti prin cateva dintre localitatile Romaniei: Ip, Traznea, Moisei, s.a. si sa predici despre orice fel de autonomie a maghiarilor. As fi chiar curios sa vad daca te tine...poate sa gusti putin din tratamentul celor care au suferit sub mana jandarmilor cu pene de cocos la palarie in 1940 . Astfel o sa-ti faci o parere despre avantajele pe care le considera romanii ca le vor avea in respectivele zone. Poate ca neamul asta romanesc iarta dar ... NU UITA !!!
Postat 27 Septembrie 2010, 16:57 de eu
evlavie
Ii dau eu autonomie.....
Postat 27 Septembrie 2010, 14:11 de kbm
ROMania
Corect!
Postat 27 Septembrie 2010, 14:08 de Whatever
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON