URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2017, 07:31

Tokes trimite Inspecţia Judiciară peste judecători şi cere la CEDO condamnarea României, care nu-l lasă să arboreze steagul secuiesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentarul László Tőkés a deschis proces împotriva Statului Român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) după ce instanţele din Oradea au menţinut sancţiunile care i-au fost aplicate de Poliţia Locală în Oradea şi Târgu Mureş pentru arborarea steagurilor Regiunii Partium şi cel secuiesc.

Proces la CEDO

Anunţul a fost făcut de europarlamentar, luni, într-o conferinţă de presă la care a participat şi avocatul său, Kincses Előd. „Ni s-a comunicat că acţiunile au fost admise în principiu”, a spus avocatul.

Potrivit lui Tőkés, legislaţia României nu are prevederi explicite cu privire la steagurile unor ţinuturi istorice, stipulând interdicţii doar pentru simboluri interzise, referindu-se concret la sancţiunea care i-a fost aplicată de Poliţia Locală Oradea în 2014, când arborat pe clădirea Biroului Parlamentar steagul Regiunii Partium şi a fost sancţionat cu avertisment pentru... publicitate neautorizată.

Deşi avertismentul a fost menţinut şi de instanţele de judecată, europarlamentarul nu a dat jos drapelul, pe balconul său fiind arborate în continuare şase drapele: steagul secuiesc, steagul Partium, cel al Ardealului, steagul Revoluţiei Române, steagul Ungariei revoluţionare, steagul Uniunii Europene.

"Instanţele din Târgu Mureş au clarificat deja situaţia, au anulat sancţiunea. La Oradea, însă, nu. Şi dorim ca CEDO să instaureze o practică unitară în acest sens. „Dorim să se clarifice situaţia aceasta, iar simbolurile naţionale să nu mai intre în categoria de materiale publicitare”, a spus europarlamentarul,

Cu pâra la Inspecţia Judiciară

Tőkés a mai declarat, luni, că va cere Inspecţiei Judiciare anchetarea disciplinară a judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti care amână de un an să motiveze soluţia prin care i-a respins acţiunea în dosarul privind retragerea Ordinului "Steaua României".

Este vorba despre distincţia care i-a fost acordată în 2009 şi care i-a fost retrasă ca urmare a unui scandal mediatic generat de declaraţiile din 27 iulie 2013, când la lucrările Universității de Vară Bálványos, i-a cerut premierului Ungariei, Orbán Viktor să  construiască "un sistem de cooperare națională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Ca urmare a afirmaţiilor, pe 20 noiembrie 2013 Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a decis retragerea distincției, decizie pe care Tőkés a atacat-o în instanţă dar care a fost menţinută atât la Curtea de Apel cât şi, în final, în 2016, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ca urmare, pe 4 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea decorației, decret care a fost atacat, din nou, de Tőkés, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a respins acţiunea pe 16 noiembrie anul trecut, însă nu a motivat, încă, decizia. 

Întârzierea e considerată de neacceptat de avocatul europarlamentarului. „Numai o hotărâre nelegală poate fi atât de greu de motivat”, a spus Kincses Előd, anunţând că va cere Inspecţiei Judiciare să clarifice motivele întârzierii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Române, îți recunoști "prietenii"?
După comportament și acțiuni ai zice că e europarlamentar al unei țări străine și ostile României. Ași, ăsta ne reprezintă pe noi la "Brucsel"! Vă dați seama cât de lucrați suntem?
Postat 10 Octombrie 2017, 13:18 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON