URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2010, 13:51

Tokes: La conducerea Eparhiei Reformate vor să ajungă 10 "cavaleri ai trecutului", colaboratori cu Securitatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Consiliul Electoral Eparhial a făcut o treabă foarte proastă, respingând în mod cu totul nefondat contestaţiile depuse de credincioşi împotriva unor candidaturi, fără să ia în seamă documentele ataşate cererilor de contestare. În schimb, Consiliul Electoral Eparhial a dat curs candidaturilor unor persoane care în trecut au colaborat cu Securitatea sau care sunt adepţi ai politicului maghiar, ceea ce este inacceptabil din punctul de vedere al Bisericii", a spus fostul episcop Laszlo Tokes, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi la Oradea.

Tokes a dat exemplul unor candidaţi contestaţi pentru presupusa lor colaborare cu fosta Securitate. "Un credincios din oraşul Salonta, Varga Gyorgy, a contestat candidatura preotului salontan Ferencz Miklo la funcţia de protopop al Bihorului, împreună cu alţi cinci credincioşi, arătând documente de la CNSAS. Nagy Sandor, candidat la Protopopiatul Carei, a fost contestat de Takacs Joszef, din acelaşi motiv, pentru că a fost colaborator al Securităţii. Este adevărat că acesta a primit o adeverinţă de la CNSAS că nu a fost colaborator, dar decizia a fost luată cu cinci voturi la patru, şi după ce tot CNSAS a adeverit că domnul Nagy Sandor a dat 48 de note informative şi a fost plătit pentru asta. Tot din aceleaşi motive a fost contestat şi domnul Miko Pal, candidat la protopopiatul din Valea Ierului, şi domnul Seres Denes, deputat UDMR şi candidat la funcţia de jurist al Protopopiatului din Carei, contestat de credinciosul Bocsai Karoly, din Şimleu Silvaniei", a spus Tokes, precizând că, în total, au fost contestate 10 candidaturi din cele 27 depuse pentru funcţiile de protopopi, nici o contestaţie nefiind, însă, admisă.

Fostul episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului a afirmat că a dat publicităţii un îndemn adresat electorilor care pe 27 august vor alege cei nouă protopopi din Eparhie, cerându-le ca "prin votul lor concret să ia poziţie faţă de asemenea candidaţi care au fost acceptaţi de Consiliul Electoral Eparhial şi să revizuiască în felul lor acele hotărâri care au permis candidatura lor".

"Cu 20 de ani în urmă, Eparhia noastră a fost fruntaşă în ce priveşte colaborarea cu Securitatea, dar pe de altă parte suntem mândri că din Eparhia noastră a pornit Revoluţia de la Timişoara. De aceea nu putem accepta să-şi continue activitatea nefastă unii cavaleri ai trecutului", a încheiat Laszlo Tokes.

Alegerile pentru funcţiile administrative de conducere a protopopiatelor Eparhiei Reformate de Piatra Craiului vor avea loc la 27 august, după ce în toamna anului trecut au fost aleşi conducătorii presbiteriilor de la nivelul parohiilor (echivalentele comitetelor parohiale ale Bisericii Ortodoxe), urmând ca alegerea noului episcop reformat de Piatra Craiului să aibă loc pe data de 22 octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON