URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2011, 16:19

Ţîrle speră că OMV-Petrom va dona judeţului Castelul de la Balc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 33 de consilieri judeţeni au votat în unanimitate pentru menţinerea dreptului de preemţiune a două imobile cu statut de monument de arhitectură: Castelul de la Balc şi Hotel Parc din Oradea, primul la suma de 700.000 de euro plus TVA, iar cel de-al doilea la 950.000 euro plus TVA.

Exercitarea dreptului de preemţiune este un apanaj al instituţiilor statului în cazul în care proprietarii de imobile (în aceste cazuri compania OMV-Petrom şi o firmă controlată de omul de afaceri orădean Borsi Attila) doresc să-şi vândă proprietăţile considerate monumente arhitectonice, drept de preemţiune având, în ordine, Ministerul Culturii, apoi Consiliul Judeţean din judeţul unde se află şi, în fine, Primăria localităţii pe raza căreia au fost construite.

Cum, în ambele cazuri, Ministerul Culturii a renunţat la dreptul de întâietate la cumpărare pe motiv că nu are bani, CJ şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita acest drept încă de anul trecut, dar cu condiţia ca preţul pretins de proprietari să fie sub 1 milion de euro.

OMV-Petrom a ajuns proprietara Castelului de la Balc la începutul anilor '90, când o judecătoare din Marghita a aprobat trecerea acestui monument în patrimoniul Petrom, societate ulterior privatizată. CJ a încercat cu doi ani în urmă să recupereze Castelul, prevalându-se de faptul că după instaurarea regimului comunist actuala societate Petrom a primit imobilul doar în "administrare operativă", nu în proprietate. Cum, însă, CJ nu a primit din partea Guvernului acceptul de a-l împuternici să deschidă un proces prin care să apere interesul public, Castelul a rămas în patrimoniul OMV-Petrom.

Preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a afirmat totuşi că speră ca OMV să doneze acest Castel judeţului Bihor, motivând că este în uzanţa marilor companii multinaţionale să facă şi donaţii, iar în corespondenţa cu juriştii companiei austriece aceştia nu au exclus varianta vehiculată de Ţîrle.

Ea este, însă, puţin probabilă, cel puţin judecând după reacţia unora dintre consilierii judeţeni, cărora credulitatea preşedintelui CJ le-a smuls zâmbete.

În condiţiile în care CJ şi-a menţinut dreptul de preemţiune, proprietarii Castelului din Balc şi Hotelului Parc sunt obligaţi să anunţe Consiliul Judeţean atunci când vor să vândă aceste imobile, iar în cazul în care găsesc un cumpărător la un anumit preţ, instituţia publică are întâietate la achiziţie, dacă îi convine acel preţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON