URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2019, 10:58

„Terapie de grup”: Orădenii anti-PSD s-au întâlnit cu judecătorul Danileţ şi cu fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii, ca să caute antidot la totalitarism

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La invitaţia Asociaţiei Oradea Civică, înfiinţată după OUG 13 din iarna anului 2017, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM şi unul dintre puţinii magistraţi care mai îndrăznesc să critice deturnarea Justiţiei de la scopul ei normal – pedepsirea infractorilor, precum şi fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii Vlad Voiculescu, cel care a pus la punct aşa-numita „reţea a citostaticelor” prin care bolnavilor oncologici din România le erau aduse medicamente din Occident, dar care a iniţiat şi Magicamp, pentru ajutorarea familiilor cu copii bolnavi de cancer, s-au întâlnit marţi seară, la Filarmonică, cu aproximativ 200 de orădeni interesaţi să afle posibile soluţii împotriva instaurării unui nou totalitarism.

#Vă Vedem

Atât holul Filarmonicii, cât şi sala de concerte, inclusiv scena, au fost „pavoazate” cu bannere afişând mesajele deja tradiţionale ale mişcării #rezist: #Vă Vedem; Aţi reuşit, ne-aţi unit; Mândri că suntem europeni; Cetăţenii României, cetăţeni europeni; Onoare, cinste, dreptate; Fără penali în funcţii publice; Poporul cere 300 de parlamentari; Confiscarea extinsă a averilor corupţilor condamnaţi, Fără condamnaţi penali pentru corupţie în funcţii publice etc.

La întâlnire au putut fi văzuţi reprezentanţi ai unor formaţiuni de opoziţie, din USR (deputatul Silviu Dehelean), PNL (fostul director al Teatrului, Daniel Vulcu), PLUS etc, dar şi cetăţeni neînregimentaţi în partide, intelectuali, antreprenori, specialişti de vârf din companii multinaţionale, nemulţumiţi – aşa cum a spus unul dintre ei – că „rezultatul muncii noastre este folosit pentru mituirea populaţiei împotriva noastră şi a ei însăşi”.

Pe scenă au urcat, rând pe rând, câţiva membri ai Asociaţiei Oradea Civică, prezentându-se publicului, ceea ce pe unii dintre participanţi i-a iritat din cauza lungimii momentului, de aproape o jumătate de oră. „Ne iertaţi, nu pentru asta am venit, ştim cine suntem, toţi suntem #rezist, toţi suntem anti-PSD, am crezut că am venit să aflăm posibile soluţii”, a spus unul dintre cei prezenţi, nerăbdător să asculte ce aveau de spus invitaţii speciali şi mai puţin pe gazdele care băteau la uşi deschise, explicând „De ce ieşim în stradă de doi ani? Pentru că nu este normal ca o societate să fie guvernată de condamnaţi penal, de hoţi, de corupţi, de incompetenţi, de mincinoşi”.

„Nu sunt aici la înmormântarea României”

Nici fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii Vlad Voiculescu, şi nici fostul membru al CSM Cristi Danileţ nu au reuşit, însă, să le spună orădenilor care ar fi posibilele soluţii de contracarare a distrugerii societăţii. Ba, dimpotrivă, magistratul a afirmat că soluţiile sunt „la fiecare” şi a sugerat că antidotul pe termen lung la manipulare este educaţia.

„Schimbarea se poate produce de jos în sus”, a spus Voiculescu, îndemnând pe fiecare dintre cei prezenţi să îşi aloce zilnic câte „zece minute” pentru a-i convinge pe alţii să meargă la vot data viitoare, deoarece situaţia actuală se datorează faptului că la vot au mers doar susţinătorii PSD-ALDE-UDMR, cei ai opoziţiei fiind ţinuţi departe de urne prin propaganda că „toţi sunt la fel” abil orchestrată de televiziunile puterii.

„Românii se plâng prea mult, dar eu nu sunt aici la înmormântarea României. Nu vreau să fac parte din cei 350 de români care pleacă, zilnic, din România”, a spus judecătorul Danileţ, adăugând că „degeaba ne plângem, degeaba stăm în stradă, degeaba protestăm dacă nu căutăm soluţii să îmbunătăţim România”.

Magistratul a amintit că nivelul şi calitatea extrem de scăzute ale guvernanţilor se datorează votului celor care i-au ales legitim, că „România este infectată cu corupţie”, dovadă fiind sutele de miniştri, primari, şefi de Consilii Judeţene, ba chiar şi judecători şi procurori condamnaţi pentru corupţie, motiv pentru care datoria societăţii treze este să insiste să-şi dorească şi să ceară politicienilor „integritate, transparenţă, eficienţă”. Dar, a spus judecătorul, „nu există soluţii magice, nu ne întrebaţi pe noi ce puteţi face dumneavoastră”.

Cerc vicios

Afirmaţiile celor doi invitaţi nu i-au încântat deloc pe orădenii prezenţi la întâlnire, dintre care, de altfel, unii au şi plecat în timpul „discursurilor” (ne)motivaţionale. „Înţeleg că nu aveţi soluţii, că soluţiile sunt la noi şi că trebuie să le găsim prin dezbateri, prin comunicare. Deci asta este pentru ce ne-am întâlnit? Sau poate am înţeles eu greşit?”, a şi spus unul dintre participanţi.

Cert e că din dialog, oricât de deschis, puţini au desprins vreo concluzie privind modul în care ar putea obliga guvernanţii să ţină seama de public, de reguli, de legi, altul decât cel ştiut, dar care s-a dovedit nu foarte eficient, de vreme ce aceştia nu fac paşi înapoi în efortul de a demola legile: proteste, scrisori către parlamentari, petiţii, sesizări la instituţiile tot mai servile politic, demonstraţii, apel la instanţele de judecată şi la cele politice ale Uniunii Europene şi, în primăvară, desigur, participarea la vot. Cât mai este liber şi corect...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
s-au impartit camasi de forta la "terapie"?
Judecatorii au interzis prin lege sa faca politica si sa participe la activitati cu caracter politic. Magistratul nostru nu da doi bani pe lege. In plus, pare evadat din camasa de forta: omul e cercetat de Inspectia judiciara pentru ca ar dori sa scoata Armata in strada! Iar paiatele alea de la Oradea civica tot n-au spus daca sunt sau nu cercetati de DIICOT in legatura cu finantarea lor. Adunatura asta de bizari vor sa scape de totalitarism, pe de alta parte tot ei stabilind zbierand in strada cine trebuie sa intre la puscarie si cine nu!
Postat 23 Ianuarie 2019, 14:59 de 1x1
cand s-o-mpartit norocu´...
La intalnirea cu domnii Danilet si Vlad Voiculescu au participat in auditoriu doua mari categorii de persoane: categoria persoanelor care au nevoie sa li se spuna "mura-n gura" ce sa faca, unde sa mearga si care merg doar dusi de mana si categoria persoanelor care gandesc singuri, au initiativa si cauta sa intalneasca alti oameni care se comporta firesc si cu care pot comunica civilizat! Cei din categoria a doua mai au nevoie si de confirmarea ca "nu sunt singuri pe lume", ca mai sunt si altii care doresc sa isi decida singuri soarta si ca impreuna pot opri degradarea produsa de catre ticalosii care conduc Romania de astazi impreuna cu slugile lor lobotomizate si duse de mana la cabina de vot odata la patru ani... Sa vii la o intalnire cu oameni liberi si sa crezi ca vei afla "cheia fericirii", "leacul universal" sau macar numerele de maine de la LOTO e usor naiv daca nu de-a dreptul stupid. Avea dreptate Danilet cand spunea aseara ca nivelul societatii noastre e unul extrem de scazut: chiar in randul oamenilor educati, corecti, cinstiti, gasesti cu greu cate unul care sa aiba cunostinte elementare despre cele mai simple notiuni inscrise in Constitutie! Morala: speranta noastra este in copiii care astazi invata notiunile juridice de baza, elemente fundamentale de logica si nu in ultimul rand "cei sapte ani de acasa" de la educatori de calitatea celor doi invitati de aseara. Iar pentru "solutii minune" de care duce atata lipsa poporul nostru drag, s-a infiintat actuala coalitie de guvernare de sorginte nationalist-socialista, asa ca nu ramane nimeni pe dinafara, ajunge populismul pentru toti pana la viitoarele alegeri cand intrebarea generala de pe buzele tuturor va fi: "cum iesim din mizeria asta in care am intrat acum patru ani?"
Postat 23 Ianuarie 2019, 12:39 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON