URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2018, 17:20

Tensiune la Curtea de Apel în procesul DNA vs Kiss & Rus: Inculpaţii cer strămutarea, judecătorii îi ţin în picioare cu orele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, condamnat în luna iunie de Tribunalul Bihor la 8 ani de închisoare, proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, condamnat la 4 ani, şi afaceristul Bojtor Vilmos, condamnat la 6 ani pentru că ar fi intermediat şpăgi de 4,3 milioane euro către politician şi amicul acestuia, defunctul patron al Lotus Center, Alexandru Mudura, pentru a „rezolva” contracte din partea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean Bihor în perioada 2002 - 2008, au atacat sentinţa la Curtea de Apel Oradea, faza a doua a procesului începând imediat după încheierea vacanţei judecătoreşti.

Şpăgi contra contracte

Cea mai cunoscută învinuire adusă de DNA Oradea este că patronul Selinei le-ar fi plătit lui Kiss şi lui Mudura sr. 4 milioane euro pentru ca CJ să-i încredinţeze modernizarea unui drum judeţean şi deszăpezirea tuturor în perioada 2004-2008, dar şi ca să-i vândă sub preţul pieţei fostele unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române.

Hotărârea Tribunalului a fost atacată şi de oamenii de afaceri Miklossy Ferencz sr, patronul Keviep din Debreţin, şi fiul acestuia, director East Bau, firmele care, potrivit DNA, au amenajat groapa de deşeuri ecologică a Oradiei în schimbul unei şpăgi de 300.000 euro, deşi faţă de ei Tribunalul constatase încetarea procesului penal, din cauza prescrierii faptelor.

La fel a decis Tribunalul şi în ce îl priveşte pe orădeanul Gheorghe Roatiş, administratorul Martex Trans SRL, care ar fi acceptat mituirea lui Kiss şi Mudura sr. în schimbul contractelor pentru furnizarea de cărbune pentru CET Oradea.

Nu mai vor la Oradea

Din 4 septembrie până în prezent, la Curtea de Apel au avut loc patru şedinţe de judecată, cea mai tensionată consumându-se joi, 11 octombrie. Motivul? Bojtor, Rus şi Kiss au cerut strămutarea procesului, dar şi amânarea lui până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide dacă le aprobă sau nu pretenţiile.

Completul Curţii de Apel orădene, din care fac parte judecătorii Gabriela Ţarcă și Antik Levente, a decis însă să continue dezbaterile, ceea ce a stârnit proteste din partea avocaţilor. Apărătorii au fost nevoiţi, prin urmare, să-şi formuleze aşa numitele cereri în probaţiune, adică să indice ce probe să fie readministrate din cele deja analizate de Tribunal, dar şi să propună probe noi.

Să vină Filip şi Bolojan!

Unul dintre avocaţii lui Kiss, Răzvan Doseanu, a cerut reaudierea fostului primar Petru Filip (care a semnat contractul cu Keviep), a fostei viceprimăriţe Rozalia Biro şi a mai multor foşti consilieri locali şi funcţionari din Primărie, dar şi din Consiliul Judeţean (fostul preşedinte Ştefan Seremi şi fostul consilier Szabo Odon) şi din societatea Electrocentrale.

Susţinut şi de avocaţii lui Rus, Doseanu a cerut să fie audiat ca martor şi actualul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, ca să confirme că, la fel ca pe vremea lui Filip în cazul cartierului Luceafărul, municipalitatea asigură utilităţile la blocurile nou construite.

Ţinta pe „Binom”

Pe de altă parte, avocaţii au cerut o mulţime de probe care să ateste colaborarea, în opinia lor nelegală, dintre SRI şi DNA, începând de la documentele în baza cărora Înalta Curte a aprobat mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice ale acestuia până la corespondenţa dintre SRI şi DNA purtată în acest caz.

Doseanu, de pildă, a solicitat chiar şi o expertiză care să indice dacă interceptările au fost „alterate” prin tăieturi ori adăugiri, iar apoi constatarea nulităţii tuturor probelor obţinute de procurori prin măsuri de supraveghere tehnică realizate de SRI.

DNA a „negociat” sentinţa

Unul dintre apărătorii lui Rus, clujeanul Sergiu Bogdan, a speculat o declaraţie dată de afaceristul Bojtor Vilmos, care spusese că ar fi „negociat” cu SRI şi DNA o sentinţă „cu suspendare” pentru a-l denunţa pe Kiss cum că i-a dat şpăgi din partea Keviep şi Selina, dar cu toate acestea s-a trezit că Tribunalul l-a condamnat la 6 ani de închisoare, cu executare.

De altfel, Bojtor a cerut Curţii să fie testat cu poligraful, dar şi audierea procurorului DNA Adrian Muntean şi a ofiţerului de poliţie judiciară Traian Surducan, precum şi a avocatei sale din urmă cu 6 ani, Carmen Rădulescu, care ar fi asistat la „negociere”.

Pe baza declaraţiei lui Bojtor, care spusese că i-a dat şpăgi şi fostului director CET Dragoş Gligor (netrimis însă în judecată de DNA), Doseanu a cerut instanţei dosarul acestuia de la DNA, subliniind că procurorii anticorupţie l-au „vânat” doar pe Kiss.

Tortură „în picioare”

După trei ore de dezbateri, timp în care avocaţii şi preşedinta completului de judecată s-au „contrat” de mai multe ori, aceasta a fixat următorul termen pentru data de 1 noiembrie, când va anunţa ce probe încuviinţează.

Pe întreaga durată a şedinţei, doi dintre cei trei inculpaţi prezenţi, Rus şi Bojtor, au stat în picioare, după ce la termenul anterior fuseseră admonestaţi de magistraţi că s-au aşezat pe bancă. Singurul căruia i s-a permis să stea aşezat a fost Kiss, care a prezentat o adeverinţă medicală cum că are probleme la glezna unui picior şi o hernie de disc.

Avocaţii au fost nemulţumiţi din acest motiv, spunând că potrivit Regulamentului şedinţelor de judecată, inculpaţii trebuie să stea în picioare doar când răspund întrebărilor magistraţilor.  „Nu este normal ca persoane trecute de 60 de ani să fie ţinute atâta timp în picioare. Este o modalitate de tortură”, a spus în pauză unul dintre avocaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Proces politic
Daca judecatorii nu aduc in fata instantei toate persoanele implicate: fosti primari,viceprimari,consilieri,directori cet etc , e clar o facatura de tip DNA.Gen microsoft eads.Iar d-nul rus poate executa condamnarea la locul de munca, pe noile santiere bechtel.
Postat 11 Octombrie 2018, 20:19 de excalibur
Escrocii nu au nici măcar decența să plătească furăciunea !?!
Șpăgi multe s-au vehiculat printre inculpații ăștia din 2000 încoace !?! Acesta e unul dintre dosare ... câteva milioane !?! Dar celelalte zezi și zeci de milioane unde sunt ... fabrica de lapte a lui Kiss, cea de sticlă, de pâine sau de prăjiturele, firmele de consultanță, TVS devenit RDS&RCS, ș.a.m.d. ... pe unde au trecut șpăgile de parcă ar fi fost avioane !?!
Postat 11 Octombrie 2018, 18:45 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON