URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2010, 08:52

Tehnicianul criminalist al Parchetului Bihor a primit brevetul de inventator

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banda cu care poliţiştii delimitează locul unei crime şi jetoanele cu care se numerotează unele probe găsite la faţa locului vor putea fi înlocuite cu alte dispozitive, mult mai funcţionale. Tehnicianul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Nicolae Meseşan, a realizat instrumente noi, mult mai practice, pe care acum le-a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi pentru care i-a fost înmânat brevetul de inventator.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, primul dispozitiv realizat de criminalist este o nouă bandă decimetrică. Faţă de varianta actuală, o fâşie de plastic de 10 metri imprimată cu dreptunghiuri de culoare albă şi neagră de câte 10 centimetri, noul instrument este unul multifuncţional. Are în componenţă în primul rând o bandă metrică marcată pe ambele feţe în patru culori, inscripţionată cu unităţi de măsură, care se rulează cu un dispozitiv în propria carcasă.

"Pentru a putea folosi banda pe plan vertical, am conceput şi un dispozitiv triunghiular, dotat cu raportor circular pentru determinarea unghiurilor, magnet de fixare a dispozitivului de culori metalice, inel de fixare a carcasei şi a benzii", a explicat realizatorul instrumentelor, Nicolae Meseşan.

Totodată, dispozitivul mai are telemetru digital cu infraroşu, termometru digital cu infraroşu şi lanternă profesinală. "În acest fel, se pot stabili la faţa locului, clar, data şi ora la care s-a făcut cercetarea, temperatura mediului ambiant şi a cadavrului, unghiurile terenului şi a obiectelor relevante, lungimile, distanţele, volumul, şi aşa mai departe", a mai spus tehnicianul.

Cel de-al doilea instrument îmbunătăţit de criminalistul orădean este jetonul piramidal, folosit pentru fixarea corpurilor delicte la faţa locului. "Vechiul jeton este simplu, o bucată de plastic aşezată pe un suport, care trebuie rotită atunci când este fotografiată. Noul jeton are formă piramidală şi o busolă fixată în vârf. Noutatea constă în faptul că, din orice direcţie îl fotografiem, numărul este vizibil", a mai spus Meseşan.

Tehnicianul criminalist a lucrat patru ani la realizarea dispozitivelor care au fost solicitate deja de către poliţiştii din Ungaria şi din alte ţări, în propriul garaj. "Sper să reuşim să ajungem la producerea acestor dispozitive în serie, ar uşura semnificativ cercetarea la faţa locului", a mai arătat tehnicianul criminalist.

Meseşan, fost fotoreporter al cotidianului Crişana, a devenit cunoscut opiniei publice şi pentru pasiunea sa de a colecţiona corpuri delicte, biroul său fiind un veritabil salon cu exponate. Cuţite folosite de criminali ori topoare sunt printre "exponate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
tehnica
Tehnicieni avem,dar stiti cite crime cu autori necunoscuti neidentificati sint?Stiti cine a ucis valutistul Ovi Iancu ?
Postat 09 Noiembrie 2010, 12:50 de anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON