URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2011, 17:08

Tăriceanu: PNL şi PSD să se alieze şi să modifice Constituţia, pentru a nu mai permite forţarea ei cum a făcut-o Băsescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rezerve cu PC, interese cu PSD

"N-am spus că sunt în dezacord cu crearea alianţei cu Partidul Conservator, ci că am anumite rezerve faţă de ceea ce ar putea fi în viitor această alianţă, pentru că n-aş vrea ca ideile liberale pentru care am militat în ultimii 20 de ani să dispară aşa, într-o alianţă în care cele două formaţiuni sunt puse pe picior de egalitate", a declarat fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Oradea, referindu-se la alianţa dintre PNL şi PC.

Fostul lider liberal a afirmat, în schimb, că PNL ar putea realiza mult mai eficient cu PSD "o platformă" care să ducă la schimbarea actualei conduceri. "În România de astăzi e foarte important să găsim o soluţie politică, şi - în viziunea mea - ea poate fi realizată cu Partidul Social Democrat, pentru a face o platformă împreună, pentru ca România să redevină o ţară democratică, în care cetăţenii să-şi recapete încrederea în instituţiile fundamentale, şi aici mă refer în primul rând la Parlament, după ce şase ani am asistat la atacuri împotriva instituţiilor care sunt proprii preşedintelui şi Partidului Democrat, atacuri care fac ca, încet încet, după ce România a făcut eforturi să devină o ţară europeană, să se autoplaseze la marginea Europei sau chiar în afara ei", a spus Tăriceanu.

Europa nu ne vrea şmecheri

Fostul premier a criticat "atitudinile şmechereşti" prin care cei care conduc România au încercat să obţină aderarea la Spaţiul Schengen şi a afirmat că, "dacă preşedintele nu se va trezi", singura variantă rămâne răsturnarea "democratică" a situaţiei, prin alegeri. "Percepţia asupra României în Europa este una foarte proastă. În Occident nu merge cu atitudini şmechereşti, să-ţi facă cineva din ochi şi tu să mergi mai departe, şi e bine că, după ce demersurile Opoziţiei din păcate nu au avut succes, vine Uniunea Europeană să atragă atenţia asupra derapajelor. Poate în felul acesta preşedintele se va trezi. Dacă nu se va trezi, sigur că nu rămâne decât să asistăm la o răsturnare democratică de situaţie", a spus Tăriceanu. "Ca atare - a concluzionat fostul premier - eu cred că este nevoie de un demers comun al partidelor de opoziţie pentru înlăturarea cât mai rapidă de la Putere a actualului preşedinte şi a Partidului Democrat".

Separat ori împreună?

Întrebat dacă PNL şi PSD trebuie sau nu să se prezinte la următoarele alegeri cu candidaţi comuni, fostul lider liberal a răspuns că înainte de a lua o astfel de decizie, şefii partidelor de Opoziţie ar trebui să încerce modificarea Constituţiei, pentru a elimina neclarităţile care, în opinia sa, au permis actuala stare de lucruri. "Va trebui ca protocolul dintre PNL şi PSD să includă în primul rând o serie de obiective strategice, printre care modificarea Constituţiei, în sensul eliminării tuturor confuziilor şi suprapunerilor care au fost utilizate de actualul preşedinte pentru a-şi exercita puterea într-o manieră autoritară şi de multe ori dictatorială", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul lider liberal a afirmat că, în opinia sa, PNL şi PSD ar trebui să decidă în privinţa listelor comune "abia după ce vom şti cum va arăta noua lege electorală, pentru că în funcţie de sistemul de vot ce va fi adoptat va trebui să luăm decizia cea mai bună, astfel încât rezultatul de la alegeri să ne permită să adunăm procentele, nu - eventual - să dăm Partidului Democrat un avantaj pe care nu îl speră şi pe care nu îl merită".

Totuşi, Tăriceanu a afirmat că promovarea unor candidaţi comuni ai PNL şi PSD ar fi utilă în marile oraşe, la alegerile locale. "Mie mi s-ar părea extrem de util ca, şi la nivel local, cel puţin în oraşele mari, să se poată face alianţe care să ducă la victoria candidaţilor noştri, după un criteriu care va fi convenit cu partenerii de la PSD".

PDL, pe urmele PNŢCD

Întrebat de jurnalişti dacă se vede din nou în fruntea unui guvern, Tăriceanu a sugerat că "încă" se simte utilizabil, dar a precizat că viitoarea componenţă a unui cabinet PNL-PSD depinde cum se vor înţelege partenerii. "Ceea ce-mi doresc cel mai mult e să câştigăm alegerile şi după aceea, sigur, cu experienţa pe care o am, cred că sunt încă în situaţia în care pot fi util. Dar într-o alianţă şi într-o coaliţie sunt lucruri mult mai complicate care trebuie rezolvate. Important e ca viitoarea coaliţie să poată să-şi aleagă oameni care să fie diferiţi faţă de cei din momentul de faţă".

De asemenea, Tăriceanu a afirmat că este convins că PDL nu va putea câştiga alegerile, indiferent de mijloacele pe care le va folosi. "PDL face toate eforturile posibile să câştige alegeri parţiale pentru primari. Unii colegi mi-au spus cum vin cu bani, cum cumpără alegătorii, mă rog, tot arsenalul pe care îl ştiţi. Când, însă, o să fie alegeri la nivel naţional, n-o să aibă atâtea resurse cât să poată înfrânge voinţa populară. O să câştige nemeritat poate câteva procente în plus, dar fără să afecteze rezultatul general, aşa încât vă dau de pe acum ca sigură o înfrângere usturătoare a PDL, dacă nu cumva vor păţi chiar ceea ce a păţit PNŢCD în anul 2000", a spus fostul preşedinte al PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
politruci
@marius: ai un pic de rabdare sa termin cu mata. tu esti florin birta ma'? sau vreun alt politruc mic de la penele care luau bani degeaba de prin consiliile de administratie de pe la ape s.a.m.d. ai grija ca daca te mai vad prin selgros te iau la picioare...... pacalici neinstruit ce esti
Postat 26 Ianuarie 2011, 17:15 de vio
@unu
si zici ca "coruptia a fost mai mica sub Basescu decat sub Iliescu si Nastase"? ii fi unul dintre votantii basescului din diaspora. e clar ca nu traiesti p-aci nene! pai clica de la putere a intrecut demult in parsivenie si rafinament pana si pe sinistrul nastase. daca nu simti pe propria piele unde s-a ajuns, consulta si niste statistici europene, poate te lamuresti!
Postat 26 Ianuarie 2011, 09:18 de ovi
jos postacii portocalii!
ba vio, du-te spala-te, ca puti ma!
Postat 26 Ianuarie 2011, 09:13 de marius
sumbra proveliste
1. voi PDLeii trebuie sa recunoasteti ca in timpul guvernarii lui romania a avut cea mai mare crestere economica. si ca Basescu e un om dificil, care cu greu ajunge la un compromis, pt o alianta de durata. 2. voi, PNLeii, trebuie sa recunoasteti ca o alianta cu PSD si PC nu va mai permite sa va promovati ca un partid anti`comunist si de dreapta. si ca PNT desi a ramas istorie, a facut o treaba mai buna decat ce oferea alternativa (PSD). oricat de nepopulare sunt masurile PDL, sunt sanatoase econimic.. dar sunt si luate cu intarziere si inechitabil! 3. stiu ca probabil PDL va modifica legea electorala in favoarea lor si in detrimentul liberalilor, dar dc alianta ar fi intre aceste 2 partide... e mai potrivita intre democrati si liberali. la fel cum si coruptia a fost mai mica sub Basescu decat sub Iliescu si Nastase.
Postat 25 Ianuarie 2011, 23:45 de unu
grecopitecu'
Iar a aparut fraieru' asta de grecopitec, fost model de ciorapi adesgo, preferatul zinei dumitrescu, slugoiul lu' patriciu.... el e zdreamta de om care s-a facut pres in fata pesedeilor ca sa ramina in functie inca 2 ani, care a reusit sa angajeze un milion de noi bugetari, care a dat ajutoare tiganilor ca sa nu munceasca, a dat ordonanta aia prin care dadea rezervele de titei din marea neagra stapinului sau patriciu,a lasat o gaura in buget pe care nu se stie cum o vom acoperi si nu in ultimul rind, politrucul repetent, care si-a dublat averea in timpul mandatului. Asta e viermisorul pe care daca nu-l punea basescu prim-ministru nu l-ar fi recunoscut nimeni, decit cei mai in virsta cu memoria intacta, ca fiind toy-boy'ul de serviciu la zina dumitrescu
Postat 25 Ianuarie 2011, 11:45 de vio
hai tari!
Hai Tariceanu, singurul premier decent pe care l-am avut in ultimii 20 de ani. Si pe deasupra mai arata si bine, nu ca marinerul cu bocu aferent. Jalnici insi, gretosi, mici, strambi si plini de complexe pe chestia asta. De aia se si razbuna pe popor, sunt toti niste defecte.
Postat 25 Ianuarie 2011, 10:17 de mari
jos pedistii/fesenistii!
mai da sinistri pot fi postacii portocalii!
Postat 25 Ianuarie 2011, 10:13 de marian
gunoi
el e omul cu taxele si salariile de zeci de mii de lei ,taxe pt noi salarii pt ei,unul din ciocoii noi,politicienii nostri ar trebui sa-si complecteze studiile inca 10 ani la aiud ,gherla ,poarta alba,jilava iar femeile la tirgusor,poate se vor gindi de doua ori cind confunda bunul public cu averea personala
Postat 25 Ianuarie 2011, 09:56 de luky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON