URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2019, 21:01

Tactica lui Pásztor: Deconspirat că DNA anchetează „sponsorizarea” ONG-urilor UDMR, se disculpă atacând manipulator BIHOREANUL şi opoziţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, despre care BIHOREANUL a dezvăluit în cel mai recent număr că se află în colimatorul DNA Oradea pentru finanţările ilegale acordate unor ONG-uri controlate de UDMR, pornind de la "sponsorizarea" alocată în primăvara anului 2017 Fundaţiei Varadinum pentru organizarea ediţiei din acel an a Festum Varadinum, se apără contraatacând şi luându-şi alături şi partidul.

După ce a refuzat orice explicaţii, în ciuda insistenţelor BIHOREANULUI, care l-a căutat de patru ori înainte să publice articolul "Pasztor la DNA", politicianul a devenit, brusc, extrem de volubil, dând fie un comunicat, fie declaraţii cotidianelor Jurnal bihorean şi Bihari Naplo, în faţa cărora se victimizează din plin. Cu afirmaţii, însă, manipulatoare, la fel cum a procedat şi UDMR Bihor printr-un comunicat transmis doar către Bihari Naplo.

Vinovat... etnic

În poziţia pe care şi-a mediatizat-o prin intermediul celor două ziare, fără a se înţelege dacă le-a dat declaraţii sau le-a transmis un comunicat, Pásztor se prezintă drept o victimă a procurorilor anticorupţie din cauza apartenenţei sale etnice, fiindcă a finanţat cu bani publici asociaţii şi fundaţii care ar lucra în folosul comunităţii maghiare.

"Regret că se dă o tentă etnică acestor finanţări", a spus Pásztor Sándor pentru Jurnal bihorean, cu toate că nu "naţionalitatea" ONG-urilor este motivul pentru care DNA Oradea desfăşoară cercetări, ci ilegalitatea lor.

În "apărarea" sa, Pásztor a afirmat că, până în prezent, DNA "a solicitat, nu a ridicat" documente de la CJ, iar el personal, în acest moment, nu are calitatea de suspect. "Se vehiculează numele meu, dar nu am fost chemat la audieri. De altfel, nu a fost chemat nimeni de la Consiliul Judeţean la DNA, nici eu, nici altcineva, şi nimeni nu este suspectat", afirmă Pásztor, în condiţiile în care BIHOREANUL nici nu a afirmat contrariul, din simplul motiv că orice anchetă începe cu privire la fapte şi apoi continuă cu privire la persoane.

De vină-i... PNL

La fel ca în varianta pentru Jurnal bihorean, Pásztor a afirmat şi pentru cotidianul-geamăn, Bihari Naplo, că anul trecut Curtea de Conturi a României l-a absolvit de orice vină în finanţarea Festum Varadinum, deşi anterior Camera de Conturi Bihor îl găsise principalul responsabil pentru finanţarea ilegală a organizatorului, Fundaţia Varadinum, cu suma de 100.000 lei, obligându-l s-o restituie în totalitate, plus penalizări de 12.000 lei.

Totodată, Pásztor pune pe seama opoziţiei PNL-iste din CJ faptul că a ajuns în atenţia DNA, spunând că "nu poate trece cu vederea faptul că a fost ţinta unor atacuri ale PNL legate tot de cofinanţarea unor ONG-uri".

"Curtea de Conturi (n.r. – de fapt Camera de Conturi Bihor) a făcut un proces-verbal, cu care noi nu am fost de acord. Şi am făcut bine acest lucru, deoarece mai târziu s-a luat a decizie din partea Curţii de Conturi (n.r. – Curtea de Conturi a României), că nu există nici o problemă referitoare la cofinanţare, şi că nu s-a realizat nicio pagubă. Între timp, PNL a ţinut diverse conferinţe de presă, unde liberalii au solicitat ca CJ să nu cofinanţeze ONG-urile", a spus Pásztor, adăugând că "CJ, în continuare, doreşte să cofinanţeze activăţile ONG-urilor, indiferent că acestea sunt conduse de persoane de etnie română sau maghiară".

Manipulare a la Szabó Ödön

Pe lângă afirmaţiile lui Pásztor, Bihari Naplo a publicat marţi şi un comunicat prin care UDMR Bihor îi ia apărarea, la fel cum a făcut şi în 2015, atunci când Alexandru Kiss, pe atunci vicepreşedinte al CJ şi preşedinte al UDMR Bihor, era reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie de amploare şi apoi arestat de magistraţii Tribunalului Bihor.

Catalogând BIHOREANUL ca fiind "săptămânalul de scandal de limbă română", conducerea UDMR Bihor încearcă să decredibilizeze publicaţia, susţinând că "a fost condamnată în primă instanţă pentru conţinut anti-maghiar şi, de atunci, s-a înregistrat o nouă reclamaţie pentru aceeaşi faptă".

În realitate, iar preşedintele executiv al UDMR Bihor ştie acest lucru, redacţia noastră a fost amendată de CNCD la plângerea deputatului Szabó Ödön, dar nu pentru "conţinut anti-maghiar", ci pentru comentarii ale cititorilor, făcute de aceştia pe forumul de discuţii al site-ului, ziarul contestând sancţiunea în justiţie, iar procesul fiind încă pe rol.

Voit sau nu, UDMR Bihor susţine că este vorba despre o "condamnare", ceea ce e o minciună, de vreme ce procesul este de natură civilă, pentru contestarea unei amenzi a CNCD (instituţie, de altfel, controlată de UDMR), nicidecum nefiind vorba despre o faptă penală şi cu atât mai puţin de "conţinut anti-maghiar".

Anti-DNA

UDMR Bihor încearcă să discrediteze nu doar BIHOREANUL, ci şi DNA Oradea, adică unitatea de parchet la care se află în cercetare dosarul finanţării ilegale a ONG-urilor de casă ale acestui partid, invocând, fără nicio legătură cu subiectul anchetei şi al articolului, faimoasa înregistrare dată publicităţii de avocatul Răzvan Doseanu, în urma căruia procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean au fost revocaţi de la Serviciul Teritorial Oradea, activând acum la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

UDMR Bihor nu s-a abţinut să nu distorsioneze adevărul şi în ceea ce priveşte DNA Oradea, susţinând că cei cinci procurori înregistraţi în ianuarie 2018 ar fi discutat că "au nevoie de "dosare cu greutate", iar judecătorii care le sunt ostili trebuie înlăturaţi".

De ce manipulează UDMR, partid care, la fel ca şi PSD şi ALDE, se manifestă de altfel ca fiind anti-DNA? Pentru a pretinde că în ce priveşte modul de lucru al procurorilor "nimic nu s-a schimbat, modul în care se acţionează este similar: se scurg informaţii, se denigrează, se hărţuieşte".

Cine-s mincinoşii?

La fel ca Pásztor, şi comunicatul UDMR Bihor sugerează că scopul anchetei DNA şi al dezvăluirii BIHOREANULUI ar fi politic. "În mod interesant, astfel de ştiri apar întotdeauna înainte de alegeri", susţine organizaţia condusă de Szabó Ödön şi Cseke Attila.

UDMR Bihor "leagă" şi PNL la demersurile procurorilor, pe de o parte, şi ale ziarului, pe de alta, afirmând că articolul "Pásztor la DNA" "copiază, parcă, declaraţiile făcute în conferinţe de presă de Opoziţia din judeţ".

Ca şi cum nu ar fi de ajuns, conducerea UDMR Bihor a introdus în ecuaţie şi "instanţele de judecată", pentru a sugera că reprezentanţii PNL ar mai fi făcut anul trecut acuzaţii similare celor cercetate de DNA, iar judecătorii au decis că au fost "mincinoase".

"În urmă cu un an, în urma unor alte acuzaţii ale acestora, instanţele de judecată au decis definitiv că sunt mincinoase, iar preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a fost ales în mod legal", arată comunicatul UDMR Bihor. Acesta amestecă, de fapt, în subiectul anchetei DNA privind finanţarea ilegală a ONG-urilor de casă un alt subiect, şi anume procesul civil, în contencios administrativ, în care opoziţia din CJ acuzase, de fapt, nelegalitatea modului în care au fost aleşi la conducerea instituţiei reprezentanţii UDMR, PSD şi ALDE.

Care, după cum se vede, practică manipularea şi stilul fake news şi în Bihor, la fel cum o fac şi şefii lor la centru...

Citiți și articolul Pásztor la DNA: Șeful CJ Bihor, Pásztor Sándor, în vizorul procurorilor anticorupţie pentru că a dat ilegal bani publici unei fundaţii de casă a UDMR

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un amarat
Un provincial amarat, prafuit, submediocru, o adunatura de "culturali" ce-i sar in aparare. Penibil personaj, penibil partid, penibili votanti. La fel de amarati, prafuiti si submediocrii ca nefericitul ce-l apara furibund.
Postat 05 Februarie 2019, 21:12 de feedback
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON