URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2017, 18:46

Obsedat de foc! Suspectul de crimă Sorin Rogia, judecat pentru distrugeri de aproape 50.000 de euro!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sorin Ioan Rogia, presupusul autor în cazul uciderii tânărului Radu Bogdan, al cărui cadavru a fost descoperit în data de 9 noiembrie, cu capul zdrobit pe malul Peţei, este judecat pentru distrugeri de aproape 50.000 de euro la Judecătoria Oradea, după ce, în septembrie anul trecut a incendiat mai multe garaje, containere de gunoi, dar şi toată cheresteaua depozitată lângă Facultatea de Muzică, aflată în şantier.

Zile de foc

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, tânărul a comis faptele în perioada 14 - 16 septembrie 2016. În prima seară, în jurul orei 21 - 21.30, Rogia a dat foc la 16 paleţi de lemn aparţinând unei firme din cartierul Nufărul, iar incendiul pe care l-a provocat a distrus şi peretele, respectiv acoperişul clădirii în care funcţionează societatea, prejudiciul fiind estimat la 30.000 de euro.

În aceeaşi noapte, Rogia a incendiat şi un container de tip iglu, destinat colectării deşeurilor reciclabile, pe strada Ronald Reagan, în apropiere de zona în care a comis şi crima de care e acuzat acum, paguba în acest caz fiind evaluată la 550 de euro.

O seară mai târziu, incendiatorul a schimbat zona. În jurul orei 20.30, a dat foc altor două igluuri, de pe strada Ceyrat, lângă sensul giratoriu de la intersectia cu strada Universităţii, cauzând firmei de salubritate RER Ecologic Service încă un prejudiciu, de astă dată de 1.100 de euro.

O jumătate de oră mai târziu, tânărul se afla deja în campusul Universităţii şi dădea foc materialelor lemnoase strânse lângă o clădire aflată în construcţie şi destinată Facultăţii de Muzică, focul topind uşile de la intrarea principală, dar şi câteva din geamurile termopan ale clădirii. Paguba a fost calculată la 3.975 lei.

Individul nu s-a oprit aici. După cum spun procurorii, în aceeaşi noapte Rogia a incendiat şi 4 garaje din acelaşi cartier. Într-unul dintre ele, în care proprietarii îşi ţineau bicicletele, o motoretă şi o moară de cereale cu motor electric, incendiatorul a provocat o pagubă de 3.000 lei.

În cazul unei boxe, în care erau păstrate hainele de iarnă ale locatarilor, produse alimentare, dar şi aparatură pentru un solar, focul a distrus inclusiv peretele exterior al blocului, unde a ars și un aparat de climatizare, prejudiciul fiind evaluat la peste 10.000 de euro. Rogia a mai incendiat un garaj, de unde focul s-a extins la încă o boxă, dar şi la o filigorie, distrugerile provocând o pagubă evaluată la 4.000 de euro.

Probleme cu alcoolul şi drogurile

Extrasul cenzurat al rechizitoriului pus la dispoziţia BIHOREANULUI nu arată nimic despre motivele care l-au determinat pe tânăr să facă asemenea acte de vandalism, nici despre cum a fost acesta dovedit, nici dacă şi-a recunoscut sau nu faptele. Sursele ziarului spun, însă, că Rogia avea mari probleme cu alcoolul și cu drogurile, pentru care urmase, de altfel, tratament de specialitate.

Dosarul a fost trimis în instanţă în luna iunie a acestui an şi a avut ca prim termen de judecată ziua de 9 noiembrie. Culmea, era chiar ziua în care individul a dispărut de acasă, devenind apoi principalul suspect al crimei de pe strada Grigore Ureche. Procesul în dosarul distrugerilor continuă la Judecătoria Oradea.

Pe de altă parte, în cazul crimei, Sorin Ioan Rogia a fost arestat în lipsă vineri, la solicitarea procurorilor de pe lângă Tribunalul Bihor, care spun că "există indicii temeinice" că el a comis fapta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
criminal inteligent, deci periculos
Sorin Ioan Rogia a fost elev al gimnaziului Nicolae Balcescu apoi al liceului Emanoil Gojdu, scoli pe care le-am urmat si eu. Cunosc rigoarea acestor scoli, unele din cele mai bune din Ardeal. Deci omul este unul inteligent. A urmat apoi facultatea de Mecatronica din Oradea. Ne este chiar simpla. A terminat-o abia anul acesta din cate am urmarit , deci cu intarziere. Se pare ca lumea drogurilor si a alcoolului isi facea deja prezenta in viata lui. Fratii lui sunt medici stomatologi,ambii profesand in Germania (Ovidiu Mihai Rogia si George Radu Rogia). Amandoi au terminat tot liceul Gojdu. Tatal , Raul Mihai Rogia se pare ca este un chirurg cunoscut mai mult decat apreciat ...am gasit plangeri relativ la prestatia lui pe internet. Nu stiu cat de reale sunt, normal. De ce fac toate aceste precizari? Oricine cauta pe internet poate gasi aceste informatii (chiar si notele bune cu care acest Sorin Rogia a fost admis ici si colo). El este fara discutie un tip inteligent. Asta il face si mai periculos. Modul de actiune ma duce cu gandul la doctorul Hanibal care din dorinta de a experimenta ajungea sa comita fapte abominabile (Tacerea mieilor, Hanibal, Dragonul Rosu). Mai era un individ in Canada prin 2013, Luka Magnota, care si-a taiat iubitul in bucati filmand evenimentul si postandu-l pe internet (puteti gasi inregistrarea si acum). Sorin se incadreaza tot in acest spectru de personaje. Este foarte clar ca nu avea niciun motiv serios sa desfigureze cu ciocanul un om decat satisfacerea propriei lui curiozitati bolnave ("sa vad ce se intampla daca ii dau cu ciocanul in fata"). Doctori nazisiti mai practicau asa ceva prin lagare incercand tot felul de metode de chin si ucidere..."sa vedem ce se intampla, doar avem PUTEREA asupra acestor nenorociti". Radu Catalin Bogdan a fost exact acest tip de "subiect"...un om candid, moale, linistit...era interesant sa il ai sub control si sa ti-l insusesti ca pe un obiect, un ursulet de plus pe care poti sa il rupi in bucati la nervi. Unde vreau sa ajung?...Daca ai de-a face cu un om simplu care ucide pentru ca si-a gasit sotia cu un altul, sau pe soacra'sa pentru ca s-a saturat de gura ei, etc etc este SIMPLU...este previzibil. Un caz ca Sorin Rogia nu este previzibil. Avem de-a face cu un pradator lipsit total de empatie, compasiune, etc...tot ce face face doar pentru a-si satisface propriul narcisism, sadism, spirit de sociopat. Are stofa perfecta pentru un criminal in serie si mie imi este teama ca va actiona din nou. La oameni ca el, de genul care vor sa experimenteze noi senzatii, este greu inceputul. O data intrat in hora, greu iese. Asta nu e Cioaca care a ucis-o pe Elodia pentru ca voia sa il paraseasca.
Postat 18 Noiembrie 2017, 00:21 de ramses
Justiție de tată p...
Să înțeleg că după ce a dat foc în două seri la jumătate din oraș a fost lăsat liber ? asta da justiție oameni de că.....t cum poți lăsa un imbecil retardat că asta sa umble liber printre oameni fără să de ia nici o măsură .Bine că la condamnat pe altu nevinovat apoi a dat vina pe lipsa de experiență.
Postat 17 Noiembrie 2017, 22:33 de sss
Intai vandal, apoi criminal
“Cine fura azi un ou (si nu e pedepsit ptr asta), maine va fura un bou.” Cand rupi legatura cauza-efect, fapte-consecinte, libertate-responsabilitate, situatia se va agrava. Nu e ca si cum n-ar fi avut familie, bani, educatie... ci altceva lipsea. Cand educatia e doar pentru cunostinte, nu si pentru modelarea caracterului, vom avea doar infractori mai profesionisti, nu mai putini. Un studiu in care parintii isi intreaba copiii ce cred ei ca isi doresc parintii ptr ei, sa fie de succes, destepti, fericiti, bogati sau buni arata ca intotdeauna a fi bun e pe ultimul loc in mentalul lor, doar ca o consolare. Dar un infractor bogat, inteligent sau fericit, tot infractor ramane, insa unul mai greu de gasit, de oprit.
Postat 17 Noiembrie 2017, 19:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON