URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2010, 12:37

Surpriză: Martor secret în procesul lui "Iepu", judecat pentru uciderea unui taximetrist pe Calea Sântandreiului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii stabiliseră pentru 11 martie primul termen pentru pronunţarea sentinţei în cazul lui Nicolae Oros, tânărul acuzat de uciderea taximetristului Bajkan Peter. Invocând complexitatea cazului, au amânat însă verdictul până pe 18 martie. Cu o zi înainte de pronunţare, însă, lovitură de teatru: procurorul de şedinţă a depus o solicitare în numele Parchetului Bihor, cerând reluarea cercetării judecătoreşti pentru analizarea unei "probe esenţiale".

Potrivit cererii, procurorii ar fi identificat un martor care "cunoaşte aspecte esenţiale şi relevante pentru cauză", şi solicită ca acesta să fie audiat cu identitate protejată. Iar asta, deşi de la finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a unicului suspect a trecut deja un an.

Reprezentanţii Parchetului refuză să ofere detalii despre misteriosul martor. "Dosarul este pe rolul instanţei, eu nu vă pot oferi informaţii", a spus prim-procurorul Viorel Gavra, contactat de BIHOREANUL.

"Am primit semnale încă de acum 3 luni că anchetatorii încearcă influenţarea unor persoane pentru a depune mărturie împotriva fiului nostru", acuză părinţii lui Nicolae Oros, care îi suspectează pe procurori că încearcă să substituie lipsa de probe din dosar cu o mărturie mincinoasă. "De ce apare acest martor la un an după ce l-au trimis în judecată? Şi de ce e secret, ce ascunde?", se întreabă şi inculpatul.

Cazul taximetristului Bajkan Peter, găsit împuşcat anul trecut pe 11 februarie, pe Calea Sântandreiului, a trezit controverse deoarece nici până azi procurorii nu au reuşit să dovedească fără echivoc vinovăţia singurului suspect, Nicolae Oros, un tânăr de 23 de ani. Oros a fost reţinut în noaptea următoare crimei, după expertizarea autoturismului condus de taximetrist, şi pus sub învinuire pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie.

O zi mai târziu, suspectul a fost arestat pentru 10 zile de judecătorii Tribunalului Bihor, la solicitarea procurorilor, care au prezentat ca probă împotriva lui o amprentă găsită pe uşa maşinii taximetristului ucis şi o declaraţie a tatălui său, care nu îi confirma alibiul, şi anume că în noaptea respectivă tânărul ar fi dormit acasă. Pe 20 februarie, însă, Curtea de Apel Oradea a dispus punerea lui Oros în libertate, apreciind că procurorii nu au adus alte probe clare.

La o lună după eliberare, Oros a fost rearestat, sub aceeaşi acuzaţie de omor deosebit de grav şi tâlhărie, deoarece între timp procurorii au primit raportul de expertiză întocmit de Serviciul de Biocriminalistică din cadrul IGP. Specialiştii din Capitală au analizat noi probe ridicate din taximetru şi au descoperit celule epiteliale care îi aparţin lui Oros.

Pentru a avea probă de comparaţie, a dezvăluit avocatul apărării, anchetatorii au trimis în arestul Poliţiei un medic stomatolog care i-a luat acestuia o probă de salivă, în timpul unui pretins control de rutină dispus de conducerea Arestului, şi l-a pus să semneze pe actul prin care îşi dă acordul pentru luarea probei, sub pretextul că semnează un acord pentru verificarea danturii.

Ulterior, solicitarea făcută de avocatul lui Oros pentru efectuarea unei contraexpertize la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" a fost refuzată, pe motiv că probele culese din maşină s-ar fi consumat la prima analiză.

Procurorii au refuzat şi proba parafinei, care ar fi elucidat dacă Oros a tras cu o armă sau nu, pe motiv că... instituţia nu avea parafină. Mai mult, după analizarea pantofilor purtaţi de tânăr, s-a dovedit că aceştia "nu prezintă nici măcar caracteristicile generale ale urmelor găsite la faţa locului", aşa cum se arată în raportul de expertiză.

Cu toate acestea, şi în condiţiile în care arma crimei nu s-a găsit şi nici alte probe care să demonstreze că a tras în taximetrist, Nicolae Oros a fost trimis, totuşi, în judecată şi aşteaptă de un an verdictul.

Citiţi pe această temă şi articolul "Nicolae Oros, tânărul acuzat că l-a împuşcat pe taximetristul găsit mort pe centură, a fost declarat nevinovat!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Intrebare
Orare a avea ghinionul de fi in acel taxiu te poate costa peste un an de puscarie?Ei uite ca e posibil, daca pt o amprenta din peste cele 22 a fost gasita in baza de date trebuie sa retii un om....asta e tara in care traim si vom trai fara a face nimica impotriva unui sitem "fara remuscari". Oare dl procuror puteti dormi linistit, ma gandesc ca da ca doar nu este primul care sta un an nivinovat, doar au stat altii o viata!!!!! Asta e mecanismul nostru rapid, ferm, tenace...dar nu CORECT....... Primul gasit primul condamnat, suspecti nu ne trebuie nu? avem deja unul ce conteaza daca e NEVINOVAT? Vreti salarii mai mari dar treaba v-o faceti asa de ochii lumii...... Daca ati avea un copil care ar fi luat cu forta, tinut cu forta si probabil la declaratii non-stop cum ati reactiona....probabil ati urla de sistemul "dubios"....ceilalti ce pot face sa se supuna.................. PT FIECARE VCA VENII ZIUA JUDECATII......iar aici voi cand veti urca in grad ve-ti da cu subsemnatul........ORICUM TAMTAMUL ABIA INCEPE........ fi tare....indura....si nu te lasa pacalit......caci adevarul va triumfa in ciuda vointei lor
Postat 22 Martie 2010, 10:44 de Andr
Dezastru
orcine poate sa o pateasca, toti mergem cu taxiul !! e revoltator sa tii un om in puscarie si sa nu fie vinonat. mie unu deja mii frica .
Postat 21 Martie 2010, 15:54 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON