URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2016, 17:21

Studiu: Primăria Oradea stă prost, iar cea din Beiuş dezastruos cu transparenţa decizională

În cadrul unui program menit să urmărească aplicarea în administraţia publică a legii privind transparenţa decizională, numit Coaliţia 52, Academia de Advocacy a realizat, la nivel naţional, mai multe studii şi analize în acest domeniu, urmărind şi patru municipii din Bihor: Oradea, Beiuş, Marghita şi Salonta.

Consultare rară

Rezultatele studiilor, desfăşurate pe parcursul a 12 luni (februarie 2015 – ianuarie 2016), nu sunt prea bune în judeţul nostru. Acestea au fost centralizate în urma unor cereri de informaţii publice trimise lunar autorităţilor publice, prin care reprezentanţii Coaliţiei 52 solicitau să afle câte proiecte de acte normative au fost adoptate în luna respectivă, câte din acestea fuseseră supuse consultării, respectiv dezbaterii publice, câte opinii scrise în legătură cu acestea au fost primite, precum şi câte dintre hotărâri au fost modificate în urma acestora.

De asemenea, Coaliţia 52 a şi vrut să ştie câte dintre dezbaterile publice au fost organizate de autorităţi din proprie iniţiativă şi câte au fost solicitate de reprezentanţii societăţii civile. De precizat este faptul că reprezentanţii Coaliţiei 52 şi-au bazat analizele strict pe informaţiile primite sau nu în răspunsurile la aceste cereri, nefăcând alte cercetări suplimentare.

"În cele patru municipii, din răspunsurile conforme înregistrate în perioada monitorizată, s-au adoptat un număr total de 348 de acte normative, dintre care 77 au fost supuse procesului de consultare publică. Această imagine ne conduce la concluzia că prevederile legii transparenţei decizionale (52/2003) au fost aplicate doar în proporţie de 22,13% la nivelul judeţului Bihor, acesta intrând într-un con de umbră cu accente de opacitate", se precizează în raportul Academiei de Advocacy.

Beiuş, zero transparenţă

Specialiştii precizează, însă, faptul că procentul a fost scăzut mai ales din cauza municipiului Beiuş, ai cărui funcţionari au răspuns doar la o singură cerere de informaţii publice din cele 12 primite pe parcursul unui an. "Municipiul Beiuş nu a făcut niciun efort de a răspunde solicitărilor de informaţii publice, contribuind la scăderea drastică a indicelui de transparenţă din Bihor", se arată în document.

În singurul răspuns formulat reprezentanţilor Coaliţiei 52, în septembrie 2015, Primăria Beiuş spune că a adoptat trei acte normative, niciunul dintre ele nefiind supus dezbaterii publice. Drept urmare, în studiul Coaliţiei 52, Beiuşul a primit un indice de 0% de transparenţă decizională. În schimb, Primăria Marghita a primit un indice de 13,24% indice de transparenţă, cu 9 proiecte supuse dezbaterii publice din 68 emise în perioada monitorizată.

Dezbateri la Oradea

Potrivit analizei celor din Coaliţia 52, reprezentanţii Primăriei Oradea au răspuns la timp la 11 din cele 12 cereri de informaţii publice primite. Din datele pe care acestea le conţin, analiştii au acordat municipalităţii un indice de transparenţă de 18,11%, cu 46 de proiecte supuse consultării publice dintr-un total de 254 adoptate.

De asemenea, Primăria a organizat, din proprie iniţiativă, 12 dezbateri publice, câte una în fiecare lună, pe diverse proiecte, nefiind în schimb înregistrate cereri pentru organizarea altora din partea ONG-urilor şi societăţii civile. Totodată, în Oradea s-au înregistrat şi cele mai multe opinii scrise pe tema unor proiecte aflate în consultare, şi anume 16, nu toate însemnând, însă, automat şi modificarea acestora.

"Deşi Legea 52 nu prevede obligativitatea autorităţilor publice de a organiza din proprie iniţiativă dezbateri publice, este salutară iniţiativa de interacţiune cu societatea civilă a Primăriei Oradea, ca efort incipient în reformarea instituţiei pe principiile bunei guvernări", se arată în raportul Academiei Advocacy. În schimb, puţinele opinii scrise adunate în urma acestora "evidenţiază fie o promovare defectuoasă a organizării acestor evenimente, fie neîncrederea cetăţenilor în eficienţa acestui demers civic".

Transparenţă la Salonta

Raportul prezentat în Oradea de Fundaţia Ruhama, partener în Coaliţia 52, arată că cel mai bine la transparenţă decizională stă Primăria Salonta, aceasta primind un indice de 95,65% după ce - potrivit răspunsurilor trimise către analişti - "au supus consultării publice 22 dintr-un total de 23 de acte normative adoptate", pentru 18 dintre acestea organizându-se chiar şi dezbateri publice, toate la iniţiativa administraţiei locale. Într-adevăr, dezbaterile n-au fost prea fructuoase, căci în urma lor au fost adunate doar trei opinii scrise.

Pe de altă parte, din raportul Coaliţiei 52 pe Bihor reiese şi faptul că bihorenii şi ONG-urile locale "nu îşi văd rostul în interacţiunea cu autorităţile publice şi nu interacţionează în procesul de consultare publică". Drept dovadă, timp de un an, nicio asociaţie ori organizaţie nu a cerut vreo dezbatere publică pe proiectele de interes local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
concluzia e clara...
...ca lumina zilei: Oradea va fi transparenta si se va dezvolta prietenos fata de cetatenii sai cand va avea primar maghiar ! Asa ca votati-l pe Huszar ca oricum e de zece ori mai bun decat bolnavul pe care-l aveti de opt ani !
Postat 28 Aprilie 2016, 20:31 de AgentulTermic
FANTOMA DE LA OPERA....
Parca D-l Eduard Augustin Florea se lauda cu o transparenta ce nu s-a mai vazut ! Altfel D-l Florea a ajuns in PMO ( conform propriilor declaratii ) PE PILE ! PILA avand si un nume : Marcel Ioan Bolos ! Doamne , cat pe ce era sa gresesc o litera in cuvantul " pila " ! Acu ' , deh , cu scandalul de la Opera din Bucuresti , mai stiu si eu ce-o fi prin imprejurimi ?
Postat 28 Aprilie 2016, 20:13 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON