URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2012, 15:25

Stop accidentelor! Şoseaua de centură va avea parapeţi despărţitori între sensurile de mers

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sensurile de mers de pe şoseaua de centură vor fi delimitate prin parapeţi despărţitori din beton masiv. După ce săptămâna trecută o tânără mamă şi copilul ei au murit într-un groazic accident de circulaţie pentru că femeia a pierdut controlul autovehiculului şi a intrat pe contrasens unde a fost izbită frontal de un TIR, firma Selina va monta între sensurile de mers parapeţi despărţitori.

Anunţul a fost făcut de primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă în care a vorbit despre pasajele care vor fi construite din fondurile Primăriei pentru şoseaua de centură.

După cum se ştie, lucrările de amenajare a şoselei de centură cad în responsabilitatea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi sunt executate de firma Selina.

"Pe toate porţiunile cu patru benzi ale centurii ocolitoare se vor monta parapeţi de tip New Jersey astfel să existe o separare a benzilor în funcţie de sensul de mers", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Contactat de BIHOREANUL, Călin Roman, directorul grupului de firme Selina, a confirmat că parapeţii au fost deja comandaţi şi a spus că vor fi montaţi undeva la sfârşitul lunii decembrie.

De altfel parapeţii erau în proiect încă de la început şi urmau să fie amplasaţi la finalizarea lucrării, întârziate însă din cauză că CNADNR nu a decontat la timp lucrările executate.

"Parapeţii vor fi montaţi pe toate porţiunile unde nu există zonă verde mediană sau parapeţi metalici despărţitori. Lucrările vor începe în circa trei săptămâni. E treabă anevoioasă pentru că este vorba de profile mari din beton, iar la un transport nu pot fi aduse decât câteva bucăţi", a spus Călin Roman.

Construiţi din beton armat, parapeţii New Jersey sunt proiectaţi astfel încât în cazul unui impact autovehicul să fie împidicat să treacă pe contrasens, ba chiar să fie împins înapoi pe sensul său de mers. Pentru a avea stabilitate un singur parapet de acest gen cântăreşte circa trei tone.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Beton
o solutie buna de a face Selina bani,probabil nu are destui ,dar alt interes nu vad in acei parapeti in care intra atita beton cu care poate terminai podul din iosia si inca vreo doua,dar trebuia sa le dea de lucru d-l primar ceva si iarna , oricum soseaua s-a ingustat mult si daca pina acuma a fost un accident nefericit de acum incolo vor fi cu zecile,dar asta e, noi platim noi suferim.Accidentul a venit ca o mana cereasca pentru voi (primar, Selina ) ,dar daca va folositi de necazurile oamenilor sa faceti bani atunci asa sa va ajute dumnezeu.
Postat 01 Februarie 2013, 15:20 de Popa Alin
Beton
o solutie buna de a face Selina bani,probabil nu are destui ,dar alt interes nu vad in acei parapeti in care intra atita beton cu care poate terminai podul din iosia si inca vreo doua,dar trebuia sa le dea de lucru d-l primar ceva si iarna , oricum soseaua s-a ingustat mult si daca pina acuma a fost un accident nefericit de acum incolo vor fi cu zecile,dar asta e, noi platim noi suferim.Accidentul a venit ca o mana cereasca pentru voi (primar, Selina ) ,dar daca va folositi de necazurile oamenilor sa faceti bani atunci asa sa va ajute dumnezeu.
Postat 01 Februarie 2013, 15:19 de Popa Alin
indurati si va pocaiti, amin !
asa ne trebuie daca dam carnet de soferi la toti drogati in Domnul , amin ! religia este si a fost un pericol social de a lungul istoriei , multe vietii umane au fost sacrificate in numele ei. Si in prezent gasiti instrumente ale torturi omului spre moarte.
Postat 04 Decembrie 2012, 12:55 de religia
cand vrem sa zburam in RAI
nu mai intram in tir direct in parapeti, D-zeu e mare si sigur ma ia la el, aaleluia MESIA !
Postat 04 Decembrie 2012, 12:46 de ce mistooo
ia cu tine robul tau copacul si nu l lasa vested printre noi, nu ne lipsi de poamele lui, amin !
pocaitul catre pom am sa te ingradesc sa nu ti culeaga nimeni roadele si sa ajungi in imparatia lui D-zeu asa bogat cum esti, ORTODOXUL vine cu apa "sfintita" si zice Domnul ia cu tine robul tau copacul si nu l lasa vested printre noi, nu ne lipsi de poamele lui, amin ! :)))) ha, ha, ha, ha, ha, ha unul se roaga pentru Raiul inchipuit contrar bibliei nu va faceti lumi imaginare altul pentru stomac , nu i rau delok !
Postat 04 Decembrie 2012, 12:02 de nu i rau delok !
ticalosi fara religie
Adelina de ce pui botul la fraieri si te faci de ras? Ticalosii care scuipa pe aici djectiile sufletului lor chiar nu conteaza ce religie au, viata ii va aduce la examen. Exista un singur Dumnezeu pntru toate fiintele de pe Planeta asta si toti ajungem la El indiferent pe ce Cale(religie) ca asa cum nu toti suntem la fel asa exista mai mult cai de a-L cunoaste potrivite pt fiecare. A ta este protestantismul e ok sa fii fericita, nimeni nu are exclusivitate asupra Lui. Asa ca nu mai fi si tu extremista si fundamentalista pentru ca ticalosii de mai jos sunt tot mizerii umane indiferent pe ce cale merg....
Postat 04 Decembrie 2012, 11:50 de ortodoxa
pocaita, dar a stiut unde merge
vad ca multi sunteti mari si tari cand vine vorba sa dati in roxana si in general in pocaiti. Ca sa va fac in ciuda, va spun ca macar pocaitii au o speranta dupa ce mor. si nu cred ca voi, cei care va considerati ortodoxi sau catolici sau atei , prin practicile pe care le tineti sau nu, puteti merge in cer. Prin faptul ca incercati sa negati existenta Lui Dumnezeu, sa sa IL tineti inchis doar in biserica traditionala si sa va vedeti mai departe de viata, nnu rezolvati nimic. DUMNEZEU EXISTA !
Postat 04 Decembrie 2012, 00:07 de adelina pocaita
Parapeți?
Parapeții nu sunt o soluție bună. Dacă se întâmplă ceva pe șosea și parapeții-s montați, acolo rămâi până la sfântu-așteaptă... Și, pentru că vor fi parapeți, să vezi atunci viteză pe centură... Puneți pariu că unii mai șmecheri o să-și turtească mașinile în ei din cauza vitezei?
Postat 03 Decembrie 2012, 22:15 de Shogun
m0
si pe centura budapestei se afla astfel de parapeti care sunt excelenti pentru blocaj de trafic in caz de accident, faci niste cozi de blochezi toatate intrarile in oras in caz de accident, mai usor ai fi sa monteze primaria niste camera cu radare in punctele fierbinti si in rest dumnezeu cu mila, care nu casca ochii plateste
Postat 03 Decembrie 2012, 21:23 de someone
Tarzan visează la New Jersey
Betonul e bun că e mai tare la impact. Parapeţii NJ se pun doar de la 3 benzi pe sens în sus, că la două benzi e în regulă şi suficient ca preţ şi siguranţă cu benzi duble din tablă zincată ondulată vertical, pe stâlpişori metalici de cel mult 1 m.
Postat 03 Decembrie 2012, 20:06 de Carp III
flash mob in centru
prietenii roxanei au facut ceva frumos de 1 decembrie in centru . vedeti filmul pe Youtube la ?v=gXNuTVOmorI flash mob bbso. in 36 de ore avea aproape 40000 vizualizari
Postat 03 Decembrie 2012, 19:45 de prietenii roxanei
beton masiv?
in afara de faptul ca o sa faca selina o groaza de bani din aceste parapeti de beton masiv nu-i vad rostu nici pe afara nu se folosesc decat rar sau sunt vechi si se pun in curbe periculoase,in rest se pun din acelea din metal,tirul daca trece,trece si peste acelea de beton,dar masinile mici nu prea reusesct sa treaca prin acelea din metal,asa ca din pacate nea BENNY face un ban extra si dupa o tragedie,pacat domnule bolojan ca nu faceti dezbateri publice si daca faceti ar trebui luate in considerare si alte opinii,nu ca vezi doamne avem majoritate si ceea ce ne ofera dreptu sa facem ce vrem noi,
Postat 03 Decembrie 2012, 18:42 de gh
intrebare
intrebarea mea e: de ce nu s-a folosit din start pe portiunea iosia - nufarul aceeasi solutie ca pe iosia - giratie santandrei, cu aceea bretea despartitoare pe mijloc? era clar ca lasand 4 benzi se vor produce accidente. Eu am vazut de cateva ori cretini depasind pe contrasens pe portiunea iosia - nufarul, desi sunt 4 benzi...Pacat ca se iau masuri abia dupa ce moare cineva...
Postat 03 Decembrie 2012, 17:49 de unu
Pacat :(
pacat ca a trebuit sa moara cateva persoane pana sa se ia masuri si sa fie executat o lucrare cum trebuie. oare se simte cineva vinovat pt vietiile pierdurte pana acum pe centura in cauza ?????? in orice tara civilizata pe asa tronsoane de drum sunt despartite cele 2 sensuri. PACAT !!!! ca la noi numai dupa ce mor oameni se ia masuri... bine ca cei care efectuaza lucrariile se gandesc doar la jebul umpolut cu banii nostrii dar lasa sa moara oameni .. mare pacat
Postat 03 Decembrie 2012, 16:47 de Omul
50km/h !
Ideea cu ,,despartitoarele" e buna, dar vine cam tarziu ! E buna pt. ca ii opreste pe dobitocii cu tir-uri sa treaca de pe un sens pe altul pe unde li se scoala. Ma intreb cat vor rezista ,,jiratiile" bolovanului, ca selina a scos la fiecare ,,jiratie" o casuta de vacanta... Nu au raza de virare suficienta pt. un tir si ala va rupe borduri, etc. si uite asa vii cu masina joasa, sport si te rezesti ca o bordura scurmata iti barbiereste tot pe dedesupt. Asa ca ramane solutia aplicata pe borsului, dupa ce vamesii si pctfistii mureau ca mustele : 50km/h. Nu pt. vamesi sau pctfisti s-a pus, aia oricum veneau/vin beti si cu viteza, pt. fraieri.
Postat 03 Decembrie 2012, 16:40 de altul
:))))
EBIHOREANUL cand a avut ultimul control la LICENTE PIRATATE ? aveti impresia ca salariatii vostri pot incalca legea,nici VORBA !
Postat 03 Decembrie 2012, 16:32 de :))))
DE CE DOAR DUPA?
Din pacate se pare ca fiecare PRIMAR cu centura lui si cu victimele lui. Asa s-a intamplat si cu Calea Clujului pe vremea lui Filip cand in dreptul depozitului PETROM acum cativa ani o femeie a cazut cu masina in Cris si s-a inecat. Apoi conducatorii si specialistii nostri s-au gandit ca e bine si in timp de 1 - 2 luni sau montat parapeti metalici pe portiunea spre Cris. DE CE NU SE POT REALIZA LUCRARILE RESPECTAND NORMATIVELE SPECIFICE FIECAREI ACTIVITATI (MESERII)? De ce se actioneaza la comanda ? Poate spuneti ca nu este asa, ca nu au mai fost fonduri etc. ... dar va dau exemplu doar sensul giratoriu de la REAL care acum a fost desfiintat! Cine la comandat, cine la platit si cine va plati modificarile de acum ? Noi oradenii cumva... As dori sa avem politicieni responsabili, capabili, buni administratori si mai putin INGAMFATI, PLINI DE EI SI DICTATORI!
Postat 03 Decembrie 2012, 15:59 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON