URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2019, 14:45

Ştiţi de ce nu s-au făcut Autostrada Transilvania, DN 76 şi centurile Aleşd şi Beiuş în cei 7 ani de guvernare PSD? Ioan Mang zice că din cauza... PNL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricât de incredibil pare, în condiţiile în care în ultimii 7 ani şi jumătate (cu excepţia unui scurtului intermezzo din 2016 al Guvernului Cioloş) România a fost condusă exclusiv de PSD, prin guvernele Ponta, Grindeanu, Tudose şi Dăncilă, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, susţine că marile proiecte de infrastructură rutieră din judeţ au fost blocate de nimeni alţii decât de liberali, ba chiar şi de actualul premier, Ludovic Orban, personal.

"Să nu blocheze!"

În ultima conferinţă de presă dinaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, susţinută vineri, şeful PSD Bihor a avertizat actuala putere, în special pe preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, să nu cumva să "blocheze" lucrările demarate pe vremea PSD, în care el s-a implicat personal.

"Îmi doresc ca noul Guvern şi preşedintele PNL Bihor să se implice cel puţin cât am făcut-o eu pentru a continua lucrările la Autostrada Transilvania, la DN 76 Oradea - Deva, la centura Săcueni, şi să nu blocheze aceste lucrări pe diverse motivaţii!", a spus Ioan Mang.

Întrebat cum ar putea liberalii să "blocheze", Mang a continuat: "Nu ştiu, să nu vină să ne spună că nu sunt bani, că nu s-au făcut bine licitaţiile... Când guvernezi, trebuie să găseşti soluţii, nu motivaţii".

Moşi pe groşi

Întrebat de BIHOREANUL dacă nu cumva chiar PSD a blocat aceste lucrări, dar şi altele, precum centurile Aleşd şi Beiuş, Ioan Mang a răspuns că "nu", chiar dacă tocmai acest partid a condus România în ultimii 7 ani şi jumătate, iar din 2017 chiar cu o mână de fier vecină cu dictatura.

Pentru a-şi argumenta negaţia, şeful PSD Bihor a dat vina pe liberali pentru eşecurile tuturor proiectelor. În ce priveşte centura Săcueni, Mang a susţinut că lucrările începute în 2010 au fost abandonate după ce firma Via Vita a rămas neplătită de cea spaniolă cu care era asociată, iar în 2017 CNAIR "a vrut să conserve lucrările" făcute până atunci (50% din totalul proiectat), dar el are meritul de a fi spus că o asemenea soluţie ar fi fost "o crimă", aşa că lucrările au fost scoase din nou la licitaţie, iar recent au şi fost atribuite unei alte firme.

Orban şi Autostrada

Cu referire la Autostrada Transilvania, unde lucrările au început pe vremea guvernării Năstase, în 2004, şi ar fi trebuit să fie gata în 2008, Mang a afirmat că o vină pentru nefinalizarea lor nici după 15 ani o are chiar actualul  premier, Ludovic Orban, deoarece în scurtul mandat al acestuia de ministru al Transporturilor, în 2008, acesta ar fi "dublat preţul" autostrăzii. În realitate, preţul Autostrăzii Transilvania a fost redus, în 2010, când ministru al Transporturilor a fost, tot pentru o perioadă scurtă, Anca Boagiu.

Ca să justifice de ce nici din 2012 încoace guvernele PSD nu au finalizat Autostrada Transilvania, Mang a spus că partidul său n-a fost "lăsat", deoarece în 2016 (după demisia lui Victor Ponta), Iohannis a adus "Guvernul meu" (adică pe Cioloş), sub al cărui mandat a fost reziliat contractul cu constructorii spanioli de la Corsan Corvian, încheiat în 2015, când ministru al "Marilor Proiecte" fusese un alt PSD-ist, Dan Şova.

Hocus-pocus cu centuri şi cu spital

De asemenea, în privinţa centurilor de la Aleşd şi respectiv Beiuş-Ştei, Mang a susţinut că în primul caz s-a "reziliat" contractul, iar în celălalt "constructorul care a câştigat licitaţia în urmă cu 7-8 ani n-a mai vrut să facă lucrarea pentru că nu mai intra în preţuri", fără a explica de ce, vreme de 7-8 ani, niciun şef PSD-ist al Companiei de Drumuri nu i-a dat ordinul de începere a lucrărilor.

În fine, BIHOREANUL l-a întrebat pe Mang şi de ce nu a mai pomenit nimic în ultima jumătate de an despre noul spital cu 6 etaje promis la Beiuş în campania precedentă, dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European, însă politicianul a scăldat-o. "Documentaţia a fost atribuită", a susţinut el într-o primă fază, ca şi când construcţia spitalului ar fi fost deja licitată şi adjudecată de vreo firmă, pentru ca apoi, când reporterul l-a întrebat ce documentaţie, s-o dea la întors, afirmând că de fapt singurul lucru care "s-a făcut" a fost adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local prin care municipalitatea beiuşeană îşi exprima acordul pentru construirea unui nou spital. Nimic mai mult...

"Votaţi cu inima!"

În altă ordine de idei, preşedintele PSD Bihor s-a adresat alegătorilor din judeţ, îndemnându-i "să voteze cu inima", adică cu Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta, spre deosebire de "persoane sinistre" precum Iohannis şi Dan Barna, "nu are averi, dar are inimă".

"Bihorenii să se gândească bine. Câţi profesori din România au 7 case, cine are o condamnare definitivă şi trebuie să dea sute de mii de euro?", a spus Mang cu trimitere la Iohannis, continuând cu bătaie la candidatul USR: "Cine a fraudat fonduri europene şi şi-a plătit sora din fonduri europene pentru proiecte sociale? În antiteză cu aceste persoane sinistre, Viorica Dăncilă nu are schelete în dulap, nu are avere, dar are inimă, a înfiat un copil".

De asemenea, la fel ca în ultimele două săptămâni de campanie, Mang a repetat că liberalii vor "tăia" toate beneficiile "românilor": "Vor tăia salarii şi pensii, vor face concedieri, vor pune noi taxe şi impozite, vor aduce austeritate. Decenţa şi modestia doamnei Dăncilă sunt exemplare, îi îndemn pe toţi bihorenii să voteze cu inima!".

Întrebat de BIHOREANUL, Mang a spus că, în mod sigur Dăncilă intră în turul 2 și că targetul organizației județene este de a aduna ”între și 22 și 24% din voturi”. Declaraţiile merită consemnate, pentru a fi comparate, zilele următoare, cu realitatea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
:::::))))))
Mango, era mai bine sa construiești, și să te lauzi, tu te lauzi că ai făcut un drum, când de fapt l-ai pietruit.
Postat 08 Noiembrie 2019, 21:36 de Sandu1206
Dus cu pluta
Este clar ca omul are o problema de perceptie a realitatii. Asa sunt toti oamenii saraci cu duhul: rad din te miri ce si se cred pe alta lume. Ca sus-pomenitul.
Postat 08 Noiembrie 2019, 18:13 de oradea_mea_si_a_ta
Prea zambaret pentru un viitor fost !
Prea zambaret pentru un viitor fost !
Postat 08 Noiembrie 2019, 17:37 de PETREI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON