URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2012, 17:20

Statuile poeţilor maghiari au fost amplasate lângă Irish Pub

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupul statuar "Holnaposok", însemnând "Cei de mâine" şi reprezentându-i pe poeţii orădeni Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emod Tomas, membri ai cenaclului din primul deceniu al secolului XX care a revoluţionat lirica maghiară, urmează să fie dezvelit în zilele următoare.

Realizată la iniţiativa UDMR Bihor, lucrarea a fost finalizată de mai multă vreme, dar a fost ţinută în incinta Muzeului Memorial "Ady Endre", din Parcul Traian. Statuile au fost amplasate pe un soclu turnat pe o porţiune din locul fostei terase Irish Pub, iar deocamdată sunt acoperite cu o plasă.

Grupul a fost realizat de sculptorul Deak Arpad în mărime naturală, care a ajuns să execute lucrarea în urma unui concurs de idei, fapt pentru care a fost recompensat cu 500 de euro.

Potrivit proiectului, statuile au fost realizate din bronz prin tehnica numită "ceară pierdută", iar după cizelare urmau să fie tratate chimic pentru a obţine o notă maro închis.

Ineditul grupului statuar este şi caracterul de interactivitate al acestuia şi va fi dat de faptul că, în vreme ce trei dintre poeţi stau aşezaţi în jurul mesei, cel de-al patrulea este reprezentat în picioare. Scaunul rămas liber va putea fi folosit de turişti, care se vor putea aşeza şi poza lângă personaje.

Lucrarea a fost estimată la 80.600 de euro, iar finanţarea proiectării şi execuţiei grupului statuar este asigurată din fonduri alocate cu destinaţie clară Administraţiei Imobiliare Oradea de către Consiliul Judeţean Bihor.

Pentru ca aceasta să poată fi amplasată în această toamnă pe acest loc, terasa localului Irish, ridicată ilegal de către patronul Radu Pentie, a trebuit demolată. De altfel, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanţii municipalităţii l-au somat în repetate rânduri pe Pentie să demoleze construcţia, iar într-un final, angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea au demolat-o cu forţa, pentru că, deşi a pierdut trei procese şi a primit amenzi, omul de afaceri nu s-a conformat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
42 Comentarii
Ce aveți, băi, cu orădenii?
În primul rând sunt toți scriitori și poeți orădeni, au mai mult de-a face cu orașul ca Mihai Viteazul... În al doilea rând îmi pare rău pentru statuia respectivă, gibonii comentatori de mai jos îl vor vandaliza și distruge cât ai zice pește.
Postat 18 Octombrie 2012, 16:00 de Cetățeanul turmentat
bozzgor imputttit
lajos, o sa ne pisssham pe statuile voastre cind iesim de la irish
Postat 18 Octombrie 2012, 15:18 de muweeee
Vlahoi tarani, tigani imputiti!
Vlahoi imputiti tzigani tarani, hoti, prosti...vomite Europa de voi! Cultura romaneasca: Mamaliaga, tuica, Baaaaahh, Maaaaah, *,steaua, Gigi...etc. Asa santeti voi:))
Postat 18 Octombrie 2012, 12:01 de Lajos
voturi
ungurimea, separatismul si segregationismul.
Postat 18 Octombrie 2012, 02:49 de gozbori cretini
frustrarea in spatiul danubiano-mioritic
azi, venind la munca pe podul sovata, am sesizat un autocolant cu "SEBES KERES" peste cuvantul "REPEDE", initial trecut acolo de autoritati pe o placuta care ne anunta ca traversam crisul repede. initial m-am revoltat impotriva ungurimii, de la attila la biro rozalia. apoi am inceput sa ma gandesc, cui i-ar folosi cel mai mult ca cetatenii sa fie invrajbiti? si va sigur ca nici uneia din comunitati. aceste gesturi, ca si cel subliniat in acest articol, sunt orchestrate de "strategi" cu viziune, pentru care noi, prostimea, nu suntem decat o masa de manevra. si unde saracia si frustrarea domnesc, va fi mereu loc de scantei care sa aprinda cele mai jegoase porniri rasiale. din comentariile anteriorilor mei, vad ca le-a reusit de minune. gasiti linistea sa cugetati inainte de a va lansa in acuze generaliste, pentru ca va fac rau si voua si multora care nu le merita.
Postat 17 Octombrie 2012, 12:02 de burevista64
Aoleu
Vad, ca toti fosti elevi de la clasa ajutatoare au gasit acest forum.
Postat 17 Octombrie 2012, 11:11 de Carter.G.
ANTI-udmr
@Jurist, ma istetule. Te dai in stamba si incerci sa ne prezinti legea si dreptatea? Pai ma jurist de 2 parale la distanta, tu ai idee cat de legal e sa pui pancarta in inscrisuri unguresti pe diferite institutii ale statului ROMAN? Asta nu e ofensa adusa poporului ROMAN? Unde stelele m@ti vezi in ungaria inscrisuri in limba Romana ? ca deja incepi sa ma seci. Ungurii si tigani au numai drepturi in RO. Dar prin faptul ca traiesc in ROMANIA si nu se spun legilor ROMANESTI(vor retrocedari fictive,denumiri ale satelor si zonelor in ungureste,NU VOR SA INVETE lb Romana), tu vii si ne spui noua ca suntem xenofobi si rasisti? Cat despre @Adi, ia fa tu pasi repezi spre mica ungarie si spune-le alora de colo cine au poetii astia. Pe noi NU NE INTERESEAZA! In tara mea, pe pamant ROMANESC, nu sunt de acord sa vad inscrisuri in ungureste peste tot!
Postat 17 Octombrie 2012, 10:56 de ANTI-udmr
Instigarea la discriminare - articolul 317 din Codul penal 139
Ce adunatura de xenofobi, rasisti mai sunteti si voi! Nu va este frica daca prindeti un proces pt. instigare si discrimnare? Cu grija cu adresele de ip! V.1. Instigarea la discriminare - articolul 317 dinCodul penal 139 „Instigarea la ură pe temei de ras ă , na ţionalitate, etnie, limbă ,religie, gen, orientare sexual ă , opinie, apartenen ţă politic ă ,convingeri, avere, origine social ă, vârstă, dizabilitate, boală cronic ă necontagioas ă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseş te cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Postat 16 Octombrie 2012, 23:10 de jurist
Pt. adi jegosu
Mai bozgore jegos ia pleaca tu in p. matii inapoi in Mongolia si mai lasa-ne ca nu ne intereseaza de loc idioteniile tale. MARS JEGOSULE.
Postat 16 Octombrie 2012, 22:20 de Dan
MOON
CITIZEN in ce limba scrii? esti tigan?
Postat 16 Octombrie 2012, 21:35 de Adi
@aDiii mai calule!
As tacea in locul tau mah tzica! Ai 2 clase in plus ca trenul si mai comentezi.Apropos, sint ardelean get beget, dar nu-ti dau tie socoteala, tzincule imberb si cu cashu\' la gura.Mai du-te suge de la mata cu cratima sau daca nu mai are ia de la tac\'tu(daca mai poate)sa cresti si sa fi sanatos! Esti mindria tarii! :) D-astia e nevoie ! Cit mai timpi si mai inculti !.Sa poata fi condusi de politicieni, sa li sa spuna ce sa faca!
Postat 16 Octombrie 2012, 21:11 de citizen
CITIZEN
CITIZEN daca la scoala ai repetat o clasa de mai multe ori tot o clasa se considera, desi ai facut scoala profesionala in 8 ani.
Postat 16 Octombrie 2012, 20:55 de aDI
CITIZEN
Oare de ce e Romania WC-ul Europei? De unde vin numai violatori, cersetori si hoti de buzunare? Din cauza Ungurilor? Mi se pare cel mai ciudat lucru din lume sa fii mandru ca esti Rroman (in momentul de fata), e mai rau doar sa fii tigan...
Postat 16 Octombrie 2012, 20:53 de aDI
CITIZEN
CITIZEN inapoi cu tine langa Prut, sa violezi babe prin sate ca sa fie ceva interesant la ProTv la stirile de la ora 5.
Postat 16 Octombrie 2012, 20:49 de aDI
@Adi agramatul si analfabetul!
..Ti-ai citit postarea "dragule"? "Extremistii de pe ambele parti poate...." deci? Dezacord cras de mitic d-ala din ferentari.Mai treci pe la scoala, nu mai chiulii prin gari si wc-uri publice! Unde mai pui ca oradean nu se scrie cu majuscule! Sau inventezi limba romana, zii mah oaie?Tu, tu Marele, ...Mai Marele(prostanac)
Postat 16 Octombrie 2012, 20:30 de citizen
Istoria Europei
Ba fraierilor,ma asiatici migratori, daca tot vreti sa lasati falsa impresie ca aveti si voi istorie europeana lasati dracu statuile unor mortaciuni anonime recente si faceti si voi ceva mai ca lumea, faceti si voi o Sarmizegetusa sau o Coloana lui Traian chiar si unele mai micute, unele de joaca, la nivelul posibilitatilor voastre. Ceva din mileniul 1 sau ceva din I.Hr. dar nu un muzeu al besinilor de cal.
Postat 16 Octombrie 2012, 20:24 de Radu
@Adi nu veni in Transilvania sa-mi explici chiar mie"
....In continuare...Da' cin' ma-ta te crezi "chiar tu" avortonu lu' peste??? Ai fi vre-un filozof, istoric sau agramat patentat cu aere de mare academician? Tu nu ai virsta, mah obiala, citi ani de scoala am eu!! Esti un vierme caraghios cu veleitati de cimpanzeu motzat! Intelegi mah tirfa mica? Caramba d-aici si expune-ti parerea ilustra in alta parte! ;)
Postat 16 Octombrie 2012, 20:08 de citizen
@Adi
Mah excrement! mamica-ta, bozgoritza, necazul ca prosta creatura a facut...ce faci?!? Material prost ! Cred ca o sa ma duc la ea(ma-ta) sa ma invete "limmbbbaaa" romana.Daca stie...Daca nu, e buna si limba :))))
Postat 16 Octombrie 2012, 19:52 de citizen
puietii
EU CRED CA INTENTIONAT A FOST AMPLASATA ACOLO. ADICA, PT A INCITA !
Postat 16 Octombrie 2012, 18:05 de xyz
sa-ti fie rusine bolovaneeee !
idiotilor, trebuia sa amplasati statuia asta in mijlocul strazii Independentei... circul de lume... si atunci te mai miri ca apar banci vopsite, etc.
Postat 16 Octombrie 2012, 18:01 de com
iooiiiii che bine simte la mine amu
statuia asta le va tine ungurilor de foame. acuma nu vor mai trebui nici sa lucreze.
Postat 16 Octombrie 2012, 17:46 de asia>stepele>ungurii
statuia ungurilor....
macar vor avea pe ce sa se kace, vrabiile...
Postat 16 Octombrie 2012, 17:42 de LOL
ANTI-udmr
Lucrarea a fost estimată la 80.600 de euro, iar finanţarea proiectării şi execuţiei grupului statuar este asigurată din fonduri alocate cu destinaţie clară Administraţiei Imobiliare Oradea de către Consiliul Judeţean Bihor. ADICA S-AU ALOCAT BANII ASTIA DIN BUGETUL ORASULUI, CA ungurii sa-si faca fitze ? BAAAA.. DIN BANII POPORULUI ROMAN ati ridicat la unguri statuie ? fu@va natia voastra de tradatori!
Postat 16 Octombrie 2012, 16:21 de ANTI-udmr
citizen
CITIZEN tu de unde maicata esti, folosesti cuvintele "ficior", "postaci", "cit monumente" tu ce limba vorbesti? Nu iti stapanesti nici macar limba materna, sa iti fie rusine! Du-te inapoi langa Prut sa culegi balega, nu veni in Transilvania sa-mi explici chiar mie cum trebuie sa fie aici. Iar tu Domnule Roman daca nu stii cine au fost acesti poeti chiar crezi ca nimeni altcineva nu stie?
Postat 16 Octombrie 2012, 16:07 de Adi
bozzzgorilor
macar vor avea unde sa se pishe alcoolicii care si fac veacul prin irish...
Postat 16 Octombrie 2012, 15:52 de muwweee
@Adi
Mai Adi, mai frustat se pare ca esti tu, mai ficior! Atitudinea postacilor este justificata! Nu trebuie sa fii nationalist sau sovin, ca sa observi in raport cu populatia maghiara, cit monumente "romanesti" si cite "maghiare" sint, unde mai pui ca mai sint pe acolo si niscai steaguri unguresti, de parca ne-am gasi in ungaria!!! Ei bine fa tu asta in ungaria, pune vre-un steag romanesc vre-undeva, sa vezi cum te umfla honvezii, de nici nu mai stii care-i natii apartii!
Postat 16 Octombrie 2012, 13:13 de citizen
Tribul migrator....
Si de fapt prin ce s-au remarcat cei patru ratati caroara le-ati facut statuie ? Ca daca va intreaba cineva ce au scris si eventual sa recitati ceva habar nu aveti, le-ati facut statuie doar ca sa ziceti si voi ca aveti si altceva de valoare in trecutul vostru ia afara calului,cortului,ceaunului,carutei si cainelui legat de caruta.
Postat 16 Octombrie 2012, 11:57 de Roman
EBIHOREANUL
Acest site este de tot chacatul, face orice pentru a avea mai mult cititori pentru a incasa MAI MULT DIN RECLAME...... articole nationaliste elaborate la nivel de CANCAN.... mari jurnalisti sunteti. Chiar orice pentru bani????
Postat 16 Octombrie 2012, 10:58 de Adi
Rusine
Daca citesc majoritatea comentariilor imi e rusine ca sunt Oradean. Dragi cetateni frustrati: Situatia in care va aflati vi se datoreaza Voua, nu Ungurilor, dar e tot timpul mai usor sa dai vina pe altii cand de fapt esti unde esti fiindca nu ai invatat la scoala, esti lenes la locul de munca, nu pastrezi ordine si curatenie in jurul tau. Extremistii de pe ambele parti poate sa mearga la arabi, ei si acum gandesc ca un om din evul mediu, sigur se vor regasi acolo.
Postat 16 Octombrie 2012, 10:52 de Adi
firesc
normal ca s-a desfiintat terasa Irish pentru aceste statui mirifice specifice romanilor, daca s-a adus statuia reginei de ce nu ar lua atitudine maghiarii si sa-si adauge si ei contributia la frumusetea zonei...
Postat 16 Octombrie 2012, 10:36 de Manu
In sfarsit
In sfarsit oradenii care se intorc noaptea de prin baruri, obositi si bine dispusi dar stresati de faptul ca wc-ul public e inchis,vor avea un loc unde sa vomite si sa se usureze.
Postat 16 Octombrie 2012, 09:38 de Bachus
afară, afară....
Honvezii nu realizează că prin acţiuni provocatoare ca asta, îşi taie singuri craca. Comportament manelistic al caracatiţei bozgoreşti care grevează bugetul local de peste 10 ani..... Cum să se lase ei ?!? Românii au pus-o pe Regina Maria şi ei să nu aibă statuie nouă ?? Ei care se cred cei mai grozavi mâncători de unsoare supracondimentată din univers, sunt mari şi tari şi jmekeri fiindcă orice aşazis simbol bozgoresc poate fi finanţat din banii oraşului . Abureala că şi ei dau taxe nu mai ţine demult. Numai un nesimţit nu vrea să vadă că ceea ce se adună la buget de la ei nu ajunge nici pentru boia usturoaie, (paprika) cum zic ei. Oricum în altă ordine de idei, poate nu ştiaţi, dar pipărcile au fost introduse în Europa de otomani, nicidecum de tâlharii/asasini de huni, nenorociţii care au speriat bătrânul concontinent acu o mie de ani. De la ei au moştenit nesimţirea şi tupeul nemăsurat, deprimaţii şi deprimanţii lor urmaşi din zilele noastre. Şarlatanismul şi obrăznicia fără margini, le va aduce, inevitabil, binemaritatul sfârşit.......
Postat 16 Octombrie 2012, 09:18 de radu portocală
Ghandi
De mult nu mai este orasul, si nu va fi in curind minunatia din anii 50-60. Populat de oameni neciopliti care au o placere sadica sa nege orice este frumos, distrug spatti verzi, taie copacii, rastoarna cosurile de guoi exact ca o haita de salbatici. Mai mult isi dau aere de vestici...fiindca la rindul lor din Austria incepind nicaieri nu sunt bine vazut, pe buna dreptate. Imi crapa obrazul cind aud un bai sau fato aruncat la 30 metri drept distractie sau un tatic incurajind copillsa-i traga un sut mimului din piata principala in Amsterdam. Cam asta este imaginea, din partea mea ati putea pune si statuia lui Ghandi numai sa fie frumoasa si sa ridice un pic atmosfera locului, ca de circiumi.....
Postat 16 Octombrie 2012, 08:59 de maron
da
De ce trebuie accentuat ca acesti poeti sunt maghiari? Atrage mai multi cititori? Creaza senzatii ?Astfel contribuiti si voi redatia la cea ce se vede din comentariile antevorbitorilor mei. Incercati va rog sa normalizati stirile si poate vom putea trai mai normal si noi unul langa altul. Accentuez UNUL LANGA ALTUL!
Postat 16 Octombrie 2012, 01:12 de bodog
ANTI-udmr
Lucrarea a fost estimată la 80.600 de euro, iar finanţarea proiectării şi execuţiei grupului statuar este asigurată din fonduri alocate cu destinaţie clară Administraţiei Imobiliare Oradea de către Consiliul Judeţean Bihor. ADICA S-AU ALOCAT BANII ASTIA DIN BUGETUL ORASULUI, CA ungurii sa-si faca fitze ? De ce anume nu dati numele celor care au aprobat proiectul? Sa le atasam pe-o pancarta numele fiecaruia dintre functionari care au aprobat si au acceptat asa injosire a poporului ROMAN... trist,trist,trist. Ieri cu pancarta schimbata la Colegiul Mihai Eminescu.. azi.. cu statuii la unguri. Da-o in mama ei de treaba bozgoreasca.
Postat 15 Octombrie 2012, 22:30 de ANTI-udmr
ANTI-udmr
incep sa ma satur de tot de ungurii astia. Mortii mami lor de-i *@ ca mereu peste tot isi au drepturi. Ia ma dava-n mama voasta si valea-n ``mica ungarie``,
Postat 15 Octombrie 2012, 22:26 de ANTI-udmr
Unde sunt WC+urile publice !?!
Nu e grup statuar, ci loc de făcut pişu în poala lor. Beau o bere la Pentie, apoi mănânc un covrig la colţ, după care mă odihnesc în poala cu pricina. Asta se întâmplă dacă facem statui în loc de grupuri sanitare publice, aşa cum au fost în Oradea şi în perioada antecapitalistă.
Postat 15 Octombrie 2012, 19:49 de MăriePri
ura
Statuie pentru Romi Negus! Cel mai tare din Oradea Mare!
Postat 15 Octombrie 2012, 18:51 de ioanye
@T
(Asa-i!) Arata ca niste betivi rupti in gura si-n c'ur, stind ca niste pacalici la o partida de sheptic...:)))
Postat 15 Octombrie 2012, 18:35 de citizen
Curiozitate
Sunt foarte curios cati dintre maghiarii din Oradea stiu sau au macar vreo idee vaga despre cine au fost cei patru componeti ai acestui grup statuar
Postat 15 Octombrie 2012, 18:30 de T
Pacat....
Consider amplasarea lucrarii ca pe o noua provocare adresata majoritatii, adica romanilor ! Grupul statuar putea fi foarte bine plasat in curtea palatului baroc, in curtea universitatii partyum sau facut cadou orasului Debretin ! In Körösszegapáti statuia lui Eminescu este in curtea bisericii ortodoxe, asa ca reciprocitatea se impunea !Da' cine, gibonul si gasca lui ?! Astia beau si chefuiesc cu hungurii, chit ca azi vara promitea marea cu sarea ....
Postat 15 Octombrie 2012, 17:53 de ,
Cincilla
Macar in acest caz s-a respectat rezultatul concursului, cel care a castigat locul I a si realizat statuia. Cea ce nu a fost situatia in cazul Statuii Reginei Maria.
Postat 15 Octombrie 2012, 17:51 de Cincilla
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON