URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2017, 14:10

Spre Schengen! Numărul migranţilor prinşi de ITPF Oradea s-a triplat. Marţi au fost capturate 22 de persoane din Orientul Mijlociu şi India

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chestorul Marin Bondar, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, a declarat, miercuri, că în primele cinci luni ale anului numărul migranţilor prinşi pe terioriul judeţelor Bihor şi Arad s-a triplat faţă de perioada similară a anului trecut.

De trei ori mai mulţi

"Dacă anul trecut pe primele cinci luni am avut aproximativ 240 de persoane care au încercat să treacă fraudulos frontiera, anul acesta în perioada similară am avut 716 persoane. (…) Deja din luna mai nu a mai fost o creştere aşa de mare, s-a redus presiunea la frontiera cu Serbia. Din luna mai, din câte ştim, s-a modificat ruta pe Croaţia. Asta şi datorită faptului că odată ajunşi în România, migranţii ies mai greu", a afirmat Marin Bondar într-o conferinţă de presă.

Spre deosebire de "trendul" internaţional, cei mai mulţi dintre migranţii prinşi în Bihor şi Arad sunt irakieni şi nu sirieni. "În primele cinci luni cam 495 (n.r. din cei 716 migranţi) au fost irakieni. Am prins şi sirieni, iranieni, pakistanezi şi afgani", a precizat chestorul de poliţie.

Capturile continuă şi în luna iunie. După ce sâmbăta trecută poliţiştii din Borş au prins 32 de irakieni ascunşi într-un TIR ce transporta mobilă, marţi, aceştia au mai prins 22 de migranţi din Irak, Iran, Siria, India şi Pakistan.

Sirieni cu taxiul

Aceştia au fost prinşi în cadrul unei acţiuni desfăşurate de poliţiştii Sectorului Borş în zona de competenţă. În jurul orei 22, aceştia au observat pe direcţia localităţii de frontiera Parhida, judeţul Bihor, 18 persoane care se îndreptau spre teritoriul statului vecin. Grupul - format din 12 bărbaţi, 2 femei şi 4 minori – a fost oprit în apropierea graniţei şi condus la sediul sectorului pentru cercetări. 

În acelaşi timp, un alt echipaj al Poliţiei de Frontieră a oprit pentru control, pe raza aceleiaşi localităţi, un autoturism marca Dacia, înmatriculat în România, condus un cetăţean român, care transporta în regim de taxi patru cetăţeni străini, posesori ai unor documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil.

Din primele verificări efectuate pentru ambele grupuri, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni din Irak, Iran, Siria, India si Pakistan, 18 adulţi cu vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani, respectiv patru minori cu vârste între 3 ani şi 17 de ani. Toţi sunt solicitanţi de azil în ţara noastră şi au declarat ca intenţionau să treacă fraudulos frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen. În cauză au fost întocmite actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat de către cele 22 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Din Romania "ies mai greu", nu e o veste buna
Inseamna ca sunt ceva probleme: degeaba sunt prinsi la iesire - de ce nu sunt prinsi cand vor sa intre in Romania? E tara noastra mai atractiva? Sunt granitele noastre mai prost pazite si e intrarea in Romania mai facila? Vor fi cheltuieli administrative mai mai cu ei daca ii prinzi la Oradea cand vor sa iasa, sa le dai azil, transport, mancare, decat daca ii prinzi la Vama Veche si nu ii lasi sa intre.
Postat 21 Iunie 2017, 16:13 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON