URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2019, 17:27

Sportivii spun că nu e "cool": Baschetbaliştii de la CSM Oradea iau atitudine împotriva bullying-ului în şcoli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Baschetbaliştii de la CSM Oradea iau atitudine împotriva bullying-ului în şcoli. Derby-ul de vineri din Arena Antonio Alexe cu oaspeţii de la U BT Cluj Napoca va fi dedicat fair-play-ului, sportivii urmând să îmbrace înainte de meci tricouri cu sloganul "Împreună împotriva bullying-ului! Să luăm atitudine!".

De asemenea, baschetbaliştii se vor duce în şcoli să le spună elevilor că hărţuirea nu e "cool", în cadrul unei campanii iniţiate de Poliţia Bihor.

Sportul înseamnă respect

Campania destinată prevenirii fenomenului de bullying în rândul elevilor de gimnaziu a fost iniţiată de poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi cu Centrul Judeţean de Resurse Psihopedagogice Bihor şi se desfăşoară în 50 de unităţi şcolare gimnaziale din judeţ sub sloganul "Împreună împotriva bullying-ului! Să luăm atitudine!".

"Credem că sportul înseamnă respect şi colegialitate şi dorim să transmitem aceste valori copiilor care visează să ajungă precum baschetbaliştii preferaţi", este mesajul transmis de reprezentanţii CSM Oradea, care s-au alăturat campaniei. 

În perioada următoare, echipa de baschet CSM Oradea va participa, alături de poliţiştii bihoreni, la activităţi preventive desfăşurate în şcoli, pentru a promova fair-play-ul.

"Sportivii vor promova mesaje antibullying, prin intermediul unui scurt filmuleţ preventiv, realizat de poliţişti", se arată într-un comunicat transmis, joi, de biroul de presă al Poliţiei Bihor. 

Derby pentru fair-play

Totodată, derby-ul cu U BT Cluj Napoca, programat pentru ziua de vineri, începând cu ora 17.15, va fi unul dedicat campaniei "Împreună împotriva bullying-ului! Să luăm atitudine!". 

"Sportivii orădeni vor intra pe teren echipaţi în tricouri dedicate acestui proiect, inscripţionate cu sloganul campaniei. Tricourile vor ajunge, ulterior, la copiii din public, însoţite de autografe", se arată în comunicatul poliţiştilor. 

Şi magicienii Eduard şi Bianca vor participa atât la realizarea filmuleţului preventiv cât şi la întâlnirile din şcoli.

Pornind de la ideea că viaţa însăşi e o magie, magicienii vor demonstra, printr-un joc de magie, simbolic, în faţa copiilor pe care îi vor vizita în şcoli, consecinţele pe care le au hărţuirea şi agresivitatea verbală asupra sufletului unui copil. 

Până în prezent, poliţiştii de prevenire bihoreni, alături de profesori şi psihologi, au desfăşurat peste 120 de activităţi preventive pe această temă în cele 50 de şcoli din judeţ, în care au fost implicaţi activ peste 4.000 de elevi, profesori şi psihologi. 

Un fenomen

În activităţile interactive desfășurate, poliţiştii şi partenerii de program au prezentat copiilor tipurile de comportament agresiv, i-au făcut să înţeleagă diferenţa dintre fenomenul de bullying şi cel de cyberbullying, care reprezintă hărţuirea din mediul online şi le-au prezentat consecinţele negative ale fiecăruia.

Bullying-ul este un cuvânt împrumutat din limba engleză, care reprezintă un comportament repetat şi intenţionat prin care agresorul îşi răneşte, persecută şi intimidează victima prin diferite forme: verbal - ţipete, porecle, sarcasm, insulte, jigniri; fizic - palme, loviri, îmbrânciri, bătăi; mobbing - agresiune verbală şi emoţională a unui grup faţă de un individ; relaţional - intimidare, denigrare, izolare, manipulare; cyberbullyng - trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau internet pentru a denigra imaginea unei persoane; social - excludere, insulte cu privire la statutul social. 

Cere ajutor!

Bullying-ul începe, de multe ori, ca un joc, însă se transformă într-un abuz, care poate avea efecte foarte grave, un joc în care toţi au ceva de pierdut. 

Specialiştii recomandă victimelor să ceară sfatul unui coleg, ajutorul unui adult, profesor, părinte sau poliţist. De asemenea, acestora li se recomandă să nu răspundă cu violenţă, ci să îi semnaleze atacul unui profesor.

"Nu trebuie să faci lucruri care nu-ţi plac, doar pentru a nu deveni o victimă! Ignoră-l! Cuvintele, gesturile lui spun ceva despre el, despre frustrările lui şi nu despre tine", au mai transmis poliţiştii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON