URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2018, 15:31

Spitalul Judeţean din Oradea vrea să fie primul din ţară cu linie automatizată pentru laboratorul de analize, care ar reduce costurile cu până la 30%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Judeţean din Oradea ar putea deveni primul din România care să aibă un laborator robotizat şi centralizat pentru analizele medicale, a anunţat luni managerul Gheorghe Carp, prezentând proiectele de investiţii ale unităţii într-o conferinţă de presă desfăşurată la Primărie, alături de colegii de la Spitalul Municipal şi de viceprimarul Florin Birta.

Cu acest prilej, managerul a expus şi datele unui proiect pentru reabilitarea blocului operator, ATI şi secţiei de Ginecologie de la vechea Maternitate.

Premieră naţională

Potrivit spuselor dr. Carp, până la finalul acestei luni Spitalul Judeţean va depune, ca titular, în parteneriat cu spitalul din Berrettyoujfalu şi cu Municipalul din Hajduboszormeny, un proiect în valoare de 3 milioane euro (cu TVA inclus) în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu, pentru realizarea unei "Linii automatizate pentru laboratorul de analize medicale".

Practic, a explicat Carp, la Spitalul Judeţean din Oradea va fi realizat un laborator centralizat, cu sistem de transport a probelor între secţii şi laborator (în doar "câteva secunde") şi implementarea unei soluţii informatice pentru informarea populaţiei privind analizele medicale pe care şi le poate face.

Conform managerului, beneficiile proiectului vor fi multiple: scăderea timpului necesar analizelor (ceea ce, având în vedere că 31% din acestea sunt pentru UPU, va contribui chiar la salvarea de vieţi), degrevarea personalului de activităţi recurente, scăderea semnificativă a riscurilor generate de erori umane (precum încurcarea sau contaminarea probelor), scăderea costurilor (cu 25%-30%), creşterea capacităţii de lucru (putând fi o soluţie pentru toate spitalele clinice din Oradea, inclusiv pentru Spitalul Militar şi pentru Spitalul CFR).

Din cele 3 milioane de euro cât valorează proiectul, Spitalul Judeţean din Oradea va beneficia de 2 milioane euro, în timp ce spitalele ungare de restul sumei, iar unitatea trebuie să contribuie cu 2% din sumă, adică 40.000 euro.

În ce priveşte termenul de finalizare a investiţiei, Carp a afirmat că poate fi "la trei luni după aprobarea proiectului", deoarece "am putea plăti noi şi să facem licitaţia imediat ce se aprobă, înainte de a primii banii efectiv, şi să facem decontarea ulterior".

Renovare la Maternitate

Tot cu fonduri europene accesibile prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu, Spitalul Clinic Judeţean din Oradea vrea să reabiliteze blocul operator, ATI şi secţia de Ginecologie, spaţii ale vechii Maternităţi.

Acest al doilea proiect va fi depus tot până la 31 ianuarie, iar spitalul din Oradea este partener, împreună cu Universitatea din Debrecen, în timp ce titular este Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

Proiectul, în valoare tot de 3 milioane euro, ar aduce Judeţeanului beneficii de 1,2 milioane euro (cu TVA inclus), sumă din care urmează să fie acoperite cheltuielile de reabilitare de la Maternitate, dar şi să fie finanţate acţiuni de screening pentru descoperirea precoce a unor afecţiuni ginecologice (de pildă tumori) sau fetale (deficienţe cardiace ale nou-născuţilor).

În acest proiect, contribuţia proprie a Spitalului Judeţean din Oradea ar urma să fie de 24.000 euro, adică 2% din valoarea sumei de care ar urma să beneficieze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON