URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2019, 09:47

Spitalele din Bihor în topul mitei! Care sunt instituţiile medicale în care se cere şpagă cel mai frecvent

Spitalele din Bihor în topul mitei! Care sunt instituţiile medicale în care se cere şpagă cel mai frecvent foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001, a publicat recent, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, topul mitei în spitalele din România, cuprins în prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România. În studiu au intrat 352 de spitale publice din toată ţara, inclusiv din judeţul Bihor.

"În urma răspunsurilor la întrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?" în cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătăţii a fost realizat un clasament al spitalelor din întreaga ţară, în funcţie de numărul de răspunsuri afirmative. Peste 350 de unităţi medicale din întreaga ţară au făcut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 - iulie 2019 au existat aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative la întrebarea referitoare la pretinderea de bani sau atenţii din partea personalului medical", arată un comunicat al Anti-Bribery Synergy, redat de site-ul comunicatedepresa.ro.

Cum e în Bihor

Pe locul 1 în top se află Spitalul de Urgenţă Bucureşti, unde au fost primite 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Judeţean din Brăila, cu 147 de răspunsuri, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, din Bucureşti.

Cel mai mare spital din Bihor, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, se află pe locul 12 din 325, cu 58 de răspunsuri afirmative!

Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea este pe locul 43, cu 29 de răspunsuri afirmative, iar Spitalul Municipal "Dr. Pop Mircea" din Marghita pe locul 97, cu 12 răspunsuri.

În cazul Spitalului Municipal "Ep. N. Popovici" din Beiuş şi al celui orăşenesc Aleşd, situate pe locul 155, respectiv 158, au declarat că li s-a cerut şpagă 4 persoane.

Alte spitale bihorene din top sunt, pe locul 196, Spitalul General CF Oradea, cu 3 răspunsuri afirmative, şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, din staţiunea cu acelaşi nume, unde 2 persoane au declarat că li s-a cerut mită.

Cu zero răspunsuri afirmative figurează în top Spitalul de Psihiatrie Nucet, Spitalul de Psihiatrie şi măsuri de siguranţă Ştei şi Spitalul Municipal Salonta.

Testul celor 10 întrebări

Potrivit Anti-Bribery Synergy, mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din România şi este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 intrebări: Cât de mulţumit sunteţi de serviciile medicale oferite de spital? Cât de mulţumit sunteţi de activitatea şi implicarea medicului? Cât de mulţumit sunteţi de curăţenia din spital? A fost nevoie să cumpăraţi medicamente sau alte materiale sanitare? Cât de mulţumit sunteţi de activitatea şi implicarea asistentelor medicale? Aţi primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament? Aţi recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital? Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare? Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente? Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?.

Potrivit documentului, informaţiile obţinute în urma studiului "au o utilitate practică în proiectarea, implementarea şi certificarea unui Sistem de Management Anti-Mită prin folosirea acestora la determinarea şi analizarea contextului în care activează o unitate medicală, monitorizarea şi evaluarea performanţelor măsurilor de control anti-mită sau realizarea de analize comparative de tipul benchmarking". Cu alte cuvinte, răspunsurile date în cadrul acestui proiect ar trebui să fie analizate de manageri tocmai pentru a lua măsuri.

UPDATE

Carp vrea să vorbească cu cei 58

Managerul Spitalului Judeţeam Oradea, dr. Gheorghe Carp, a declarat site-ului Bihon.ro că are de gând ca, săptămâna aceasta, când va pleca la Bucureşti, să solicite Ministerului Sănătăţii să intre în posesia datelor pentru a afla, în final, dacă e posibil, care sunt cei 58 de repondenţi la sondaj care au spus că li s-a cerut mită în spitalul pe care-l conduce.

Carp nu neagă că s-ar cere mită prin spitale, dar refuză să creadă că Bihorul ar fi fruntaş în topul clasamentelor pe criterii de mită, mai ales că cei 58 înseamnă doar 0,3% din numărul de internări într-un an.

"Voi cere Ministerului Sănătăţii datele de contact de la aceste 58 de persoane. Să vorbesc cu ele, să le întreb care sunt acei medici şi asistente şi dacă e adevărat, îi dau afară. Dar aşa, fără date de identificare certe să acuzi?’, a spus dr. Carp. Gheorghe Carp a recunoscut că au mai fost cazuri de reclamaţii la brancardieri şi infirmiere la Judeţean Oradea, dar când a rugat persoanele vătămate să depună plângere, acestea nu au mai făcut-o. Prin urmare, "nu am putut legal să îi dau afară, dar i-am mutat de acolo unde lucrau".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Politie, procuratura
CAnd vi se cere mita, spuneti ca va duceti acasa sau la banca dupa bai si mergeti la politie, procuratura sa organizeze flagrantul. Chestia nasoala apare atunci cand ai pe cineva apropiat, in spital, bolnav grav si are nevoie de asistenta medicala (operatie, etc) imediata.
Postat 22 Septembrie 2019, 20:58 de 1234
mita în spitalele românești
nu prea se cere,ci,beteagul sau aparținătorul trebuie să se intereseze de sumă,să nu fie prea mică,nici prea mare,nici prea urâtă,nici prea frumoasă,nici bătrână nici tânără...ca pe vremea lu nea Nicu tablou...în țările civilizate șpaga nu prea există,,,nu fiindcă salariile le-ar ajunge la cei ce primesc,ci se tem de lege și au bun simț.
Postat 22 Septembrie 2019, 20:40 de crisan
La Spitalul Municipal Oradea MI S-A CERUT MITA!
La Spitalul Municipal Oradea MI S-A CERUT MITA! Asa au raspuns 29 de persoane care si-au dat numele si CNP-ul! Managerul este acelasi de 2 ani imediat, inchide ochii la mita ceruta in Spital, si stim cu totii de pe vremea vamilor ca mita nu se poate lua daca nu ii dai si la Manager o parte din ea! DNA!!! UNDE E ACUM LCK?? UNDE SUNT LIBERALII SUSTINATORI A LUI KOVESI??? Sau cand vine vorba de unul de-al lor nu conteaza coruptia atat de mult? Facem scut in jurul lui??? #NuDauMita
Postat 22 Septembrie 2019, 14:06 de oradearosie
Cum??? Oamenii lui FONCEA IAU MITA???
Asa ceva nu este Posibil! Mang și Pasztor au platit acest studiu pentru a-l submina pe incoruptibilul FONCEA!! Si Dance nu aduna comisioane din concursuri cu dedicatie!! Nici cu palma, nici cu buzunarul! FONCEA e incoruptibil! (NU conform studiului!)
Postat 22 Septembrie 2019, 13:58 de DNA_Oradea
Studiu subiectiv
Faptul ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea este pe locul 12 arata clar cat de inexact, de eronat si de subiectiv este acest studiu. Eu nu cred in astfel de studii facute pe criterii care nu au nimic cu realitatea. Este imposibil ca spitalele din Oradea sa fie in top, avand in vedere ca Oradea este unul dintre cele mai civilizate orase din Romania ( as zice chiar ca este cel mai civilizat !) Or, coruptia merge mana-n mana cu lipsa de civilizatie, deci iata cel putin un criteriu pentru care consider ca studiul este inexact, daca nu cumva este chiat tendentios nefavorabil pentru Oradea. De ce ? Poate si din motiv ca Oradea s-a dezvoltat cel mai rapid in ultimii ani intre toate localitatile din tara! Iar invidia -i mare ! De ce? Pentru ca asa suntem noi, vorba lui Brucan, "stupid people".
Postat 22 Septembrie 2019, 11:23 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON