URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2011, 07:20

Spaţiul verde abandonat din strada Padişului va fi amenajat sub formă de parc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat în cadrul şedinţei de miercuri indicatorii tehnico-economici pentru investiţia privind amenajarea unui parc de odihnă şi agrement pe spaţiul verde situat în perimetrul delimitat de străzile Calea Aradului, Octavian Goga şi Padişului.

În prezent parcul este o zonă cu iarbă şi vegetaţie joasă neîngrijită iar municipalitatea intenţionează să amenajeze aici un loc de joacă pentru copii împrejmuit cu gard de lemn, să construiască o fântână arteziană, alei pentru promenadă şi să monteze bănci pentru odihnă. Parcul urmează să fie dotat cu un pavilion cu masă şi bănci, instalaţie de irigat, toaletă publică, cişmele cu apă potabilă şi coşuri de gunoi.

Scump!

Conform indicatorilor tehnico-economici ai lucrării estimaţi de reprezentanţii Direcţiei Tehnice a Primăriei, investiţia totală se ridică la 1,5 milioane de lei cu TVA inclus, fapt care a ridicat semne de întrebare consilierilor PSD. "Pentru o astfel de lucrare eu aş propune un preţ la jumătate deşi cred că şi 100.000 de euro ar fi mult", a spus consilierul local Pavel Mercea în numele grupului PSD.

La intervenţia consilierului social-democrat, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a declarat că valoarea investiţiei a fost evaluată în funcţie preţurile de piaţă. "Am făcut o evaluare a preţurilor pe fiecare tip de lucrare în parte şi nu preţul final nu este ieşit din comun", a spus Ghitea.

În completarea directorului, primarul Ilie Bolojan a afirmat că valoarea lucrării din documentaţia tehnică nu va fi cea finală. "Este doar o estimare. Valoarea care va fi trecută în contract în urma licitaţiei lucrării va da preţul corect al investiţiei", a spus Bolojan.

Indicatorii tehnico-economici ai lucrării din strada Padişului au fost votaţi în final cu majoritate de voturi, consilierii PSD preferând să se abţină de la vot.

Fântână în formă de cetate

Dacă pe marginea amenajării spaţiului verde din strada Padişului au existat discuţii contradictorii, construcţia unei fântâni decorative cu jocuri de apă în turbogiraţia de la intersecţia străzilor Calea Clujului, Piaţa 1 Decembrie, Cele Trei Crişuri şi Calea Mareşal Averescu a fost hotărâtă cu unanimitate de voturi. Valoarea investiţiei a fost estimată la 78.317 lei iar termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit la cinci luni.

Conform hotărârii Consiliului Local, bazinul viitoarei fântâni va avea o formă stelară după modelul Cetăţii Oradiei iar adiacent acestuia va fi montat un ceas stradal. Fântâna cu jocuri de apă va fi amplasată adiacent pietonalului care traversează turbogiraţia iar coronamentul bazinului său şi elementele de colţ care imită forma bastioanelor de cetate vor servi ca loc de şedere şi odihnă. Soluţia tehnică găsită de proiectanţi face posibilă renunţarea la clasicele bănci care mobilează spaţiile verzi rolul lor urmând să fie preluat de coronamentul bazinului.

Împrumut pentru CSM

Tot în şedinţa de miercuri consilierii locali au căzut de accord cu privire la acordarea din bugetul local a unui împrumut către Clubul Sportiv Municipal pentru a achita către bugetul de stat contribuţiile sociale neplătite pentru salariile sportivilor.

Datoriile, care la sfârşitul anului 2010 se ridicau la 385.020 lei, s-au adunat în ultimii ani după ce clubul a rămas două ori fără finanţare în mijlocul campionatului ca urmare a retragerii sponsorilor Leonardo şi Frigo Conti. Atunci, conducerea a hotărât că, date fiind rezultatele bune obţinute sportivi aceştia îşi vor primi în continuare salariile integral iar plata impozitelor a fost amânată. CSM urmează să returneze Primăriei suma împrumutată până la 30 septembrie, din veniturile extrabugetare de 1.950.000 lei estimate în baza contractelor pe care le are încheiate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON