URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2016, 15:39

Solidaritate de mamă, dar şi de neoprotestantă: deputatul Cherecheş se alătură protestelor împotriva Protecţiei Copilului din Norvegia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca alţi membri ai comunităţilor neoprotestante din România implicaţi în politică (precum PSD-istul Titus Corlăţean ori PNL-istul Ben Oni Ardelean) şi în mass-media (Mihai Gâdea, de la Antena 3), în deja celebrul caz Bodnariu se implică şi deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş.

Membră a comunităţii baptiste, mamă şi bunică, având şi nepoţi născuţi şi care trăiesc în străinătate, Cherecheş a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că a fost invitată şi va participa la protestul programat la Oradea în Piaţa Unirii, pe data de 23 ianuarie, pentru sprijinirea acestei familii.

Aşa cum deja se ştie, românul Marius Bodnariu, căsătorit cu o norvegiană şi stabilit în ţara nordică, a acuzat serviciul de Protecţia Copilului de acolo, Barnevernet, că i-a "răpit" cei cinci copii, după ce o profesoară ar fi sesizat că i-a îndoctrinat religios, dar şi violentat fizic.

"Cele două fetiţe au fost luate direct de la şcoală în urma denunţului unei profesoare, a doua zi i-au fost luaţi de acasă şi cei doi băieţei, tatăl a fost reţinut de Poliţie şi dus la audieri, apoi le-a fost luat şi bebeluşul de 3 luni", a rezumat povestea deputatul Cherecheş.

Aceasta acuză faptul că, deşi justiţia încă nu a pronunţat nicio hotărâre judecătorească prin care să se confirme acuzele aduse familiei Bodnariu, autorităţile norvegiene deja au declanşat o procedură de adopţie internaţională, neluând în calcul darea copiilor în familia extinsă (adică rudelor, fie din Norvegia, fie din România), copiii ajungând deja în trei familii diferite, iar mama având dreptul să alăpteze bebeluşul de 3 luni doar de două ori pe săptămână, când îl poate vedea timp de câte două ore.

"Este inadmisibil să faci aşa ceva, e o cruzime fără margini!", spune Cherecheş, adăugând că o comisie parlamentară se va deplasa în Norvegia pentru a se informa la faţa locului cu privire la respectarea drepturilor familiei Bodnariu şi că regretă că nu poate face parte din această comisie, dar şi că i-a scris preşedintelui României, cerând să se implice în acest caz.

Pe de altă parte, deputatul nu a comentat anunţul cultului penticostal din Norvegia, din care face parte şi familia Bodnariu, care a precizat în mod public că în această ţară membrii săi nu sunt persecutaţi din motive religioase.

Cherecheş a admis, pe de altă parte, că părinţii celor cinci copii au recunoscut "că da, i-au mai urecheat şi le-au mai tras o palmă", dar acest lucru nu justifică reacţia autorităţilor norvegiene. Ea a spus că se implică în acest caz deoarece este mamă şi bunică, având o fiică stabilită în străinătate care, la rându-i, are copii, şi nu îşi poate imagina cum ar reacţiona "dacă m-ar suna să-mi spună că i-au fost luaţi copiii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
o parere
Fanatismul religios a fost cauza majoritatii nenorocirilor care a lovit rasa umana.Fanatismul religios ,indifferent de confesiune, dauneaza grav dezvoltarii constiintei de sine,dauneaza intelegerii lumii in care traim, dezbina si te tine in "intuneric"... Un parinte nu ar trebui sa aibe dreptul de a isi izola si "handicapa" cu buna stiinta copiii.Un parinte nu are dreptul sa decida cum sa traiasca copilul lui. Iar fanaticii religiosi ,de orice confesiune ar, fi asta fac cu copiii lor! Le "fura" viata...
Postat 20 Ianuarie 2016, 13:09 de magicianul
sunt sigur..
Că pe guvernu norvegian în momentu de faţă nu l interesează confesiunea,cum aici pe Mihai Gâdea,pentru care am respect,mulţumesc..
Postat 18 Ianuarie 2016, 17:09 de crisan
@TDS
Măi, TDS, încreștinare forțată la neoprotestanți? Tu chiar te auzi? Ai fost vreodată într-o comunitate de ortodocși practicanți? Da sau ba? Tu ai văzut cum poartă femeile baticuri și nici măcar nu se uită la tine când vorbesc cu tine. Se uită doar în jos și stau cu mâinile împreunate în dreptul pântecului. În anumite comunități ortodoxe ultra-conservatoare nu se folosesc deodorante de nici un fel. Când au apărut pentru prima oară baptiștii în Transilvania, prin 1870 și ceva, or mâncat bătaie de la reformații unguri de nu s-or văzut. Apoi, după ce a trecut Transilvania de la austro-ungari la români, i-or bătut românii de nu s-or văzut. Nici penticostalii n-or scăpat de scărmăneală. Vorbește cu ortodocși conservatori astăzi să vezi ce părere au despre neoprotestanți: că așa ți i-ar scărpina de numa și i-ar aduce înapoi la biserica-mumă ortodoxă drept-credincioasă și de-a pururi pravoslavnică, aici, la noi, în țara românilor verzi de-a pururea cucernici și locuitori taman în Grădina Maicii Domnului...
Postat 18 Ianuarie 2016, 09:05 de Shogun
OARE ?
@detectiv : In acest caz chiar despre neo protestantism este vorba ! Si despre FANATISM religios ! Neo protestantii nu vad nimic in fata lor decat fratiori si surioare , adunari , baticuri , cordelute ....Si aceste lucruri le aplica si in educatia copiilor ! Acesti copii nu stiu altceva joia si duminica : ADUNARE ! Nici cand cand implinesc 18 ani nu pot " sa fuga " ! Casatoriile se fac doar in interiorul confesiunii ! Nu se admit abateri ! Vor fi fiind si cateva exceptii dar atat ! Cunosc personal cazul unui tanar neo care a facut sex cu o tanara neo " inainte " ! Ea ramane insarcinata iar parintii lui erau preocupati ca nu va mai fi primit la niste programe destinate tinerilor ( cina crestina gen..habar nu am ca nu ma preocupa asa ceva ) . Cazul Bodnariu asa cum ne-a fost prezentat pare abuz ! Dar suntem siguri ca e exact asa ? Eu unul NU SUNT sigur ! Cu toata simpatia mea pentru GADEA acest subiect ma lasa indiferent !!!
Postat 17 Ianuarie 2016, 18:42 de TDS
Măi ,măi!
Care mă crede, nu pot estima timpul,copiilor le va fi dor,şi vor cere la mami şi tati?Ce se va întâmpla atunci?Ce vor spune şi ce vor face inspectorii ăia?Dar,nu ştiu,încep să cred,că, populaţia băştinaşă din Norvegia,ori că e ceva în genă,ori ceva miracol,că pruncii lor nu sunt aşa jmekeri ca ai noştri de aici.Cel puţin ştiu că sunt aici,cel puţin colegi de ai mei când eram în primară, care îşi modifică notele prin carnetu de elev.Ce faci cu un jmeker din ăla ca părinte când ai aflat asta?Nu cred că în Norvegia elevii sunt obraznici cu profii sau părinţii şi jmekerii..ca la noi la romane.La noi,aşa ceva e în genă.
Postat 17 Ianuarie 2016, 18:32 de crisan
Constiinta romanului trece prin stomac
Aici nu e treaba de neoprotestant sau altceva, sunt lucruri serioase, in care statul isi intrece limitele, si se crede stapan peste tot. @stefan, vorbesti de increstinare fortata, oare nu e clar ca o lupta impotriva increstinarii este o ateizare fortata? Despre paganism fortat nu vorbim? Parintii au drepturi asupra copiilor, asa zisele drepturi ale copiilor sunt asemanatoare cu dreptul de a te sinucide, de a te droga, etc., drepturi care duc la distrugerea persoanei. Aceste abuzuri ale statului se incearca a fi introduse si la noi. @stefan te rog sa ne dai cateva exemple de increstinare fortata din Biserica Ortodoxa, lasa Ungaria in pace ca nu esti in Ungaria, da exemple din Romania, Rusia, Grecia. E nevoie de solidaritate in acest caz. De ce? Pt a taia elanul celor care doresc infiintarea unui stat politienesc si la noi. Nu cred ca lucrurile sunt greu de inteles. Pe om daca il cauti de bun, bun il afli, daca il cauti de rau , rau il afli. Crestinismul are de suferit in prezent indiferent de cult, mai mult sau mai putin. Eu cred ca e bine sa sustinem astfel de initiative. E absurd sa intervina statul pt ca ai dat o palma la fund unui copil care a vorbit urat cu cineva (dau un ex aleator). Nu zic ca nu sunt si abuzuri, dar aici vorbim de o alta extrema, parintii sunt pusi la zid din start de "drepturile copiilor".
Postat 17 Ianuarie 2016, 13:54 de detectiv
PCR transpartinic. Abuzuri vs. copii. Măsuri disproporționate vs îndoctrinare religioasă forțată, inclusiv cu bătaia (I)
I. "Cele două fetiţe au fost luate direct de la școală în urma denunțului unei profesoare, a doua zi i-au fost luaţi de acasă şi cei doi băieţei, tatăl a fost reţinut de Poliţie şi dus la audieri, apoi le-a fost luat și bebelușul de 3 luni", a rezumat povestea deputatul Cherecheş. 1. Pe vremea regelui Ladislau I al Ungariei, creștinarea forțată se făcea cu sabia, înfometarea, abuzul (inclusiv sexual), manipularea, sau şi cu ”arginți”. Croaţii şi vlahii bihoreni/ardeleni au simţit-o pe propria lor piele. 2. Aceleaşi metode de creştinare abuzive le-a folosit ulterior şi conquistadorul Francisco Pizarro González. Marele şef inca Atahualpa, a simţit-o pe pielea lui. 3. Deputat Cherecheș: Oare de ce asemenea metode de ”creștinare”, nu le-a prea folosit şi Suleyman Magnificul? 4. Este evident faptul că fum fără foc, nu a ieşit nici în cazul Bodnariu. A îndoctrina religios în mod forţat nişte copii, de la vârste fragede, inclusiv cu bătaia, este un abuz evident. Dar a îi segrega de părinţii lor pe baza unor declaraţii/vorbe a unor copii, ființe ușor de influenţat (manipulat), respectiv fără a acționa preventiv asupra cauzei, este un abuz major, inadmisibil. 5. Probabil că norvegienii au făcut un copy-paste după modul în care se destramă căsnicii cu copii, la ordin, în România, în cazul celor care deranjează ”Sistemul care este în toate”. Tova Felicia, de la Siguranţa alimentelor Bihor (liberală în 2009, actualmente social-democrată), ca şi fostul ei tovarăs din activul PCR Bihor: Uşvat, cel pensionat, cam forţat, din funcţia de director SPCLEP Bihor, dar pe bună dreptate, în 2008, sunt experți în domeniu! Si am dat doar doua exemple. II. Sunt convins de faptul că pe dona Cherecheş ar fi durut-o în pălărie/basca, sau nici acolo, dacă ar fi fost vorba de o familie de creștini ortodocși, de exemplu, sau un caz puţin mediatizat. III. O întrebare pertinentă pentru liberalele Luci Varga şi Cherecheş Florica. Dar şi pentru social-democratele(?) Sonia Drăghici şi Claudia Timofte: Ce aţi întreprins, la concret, în sprijinul miilor de fete/femei românce, transformate în sclave sexuale în Occident (unele de la vârsta de 12-13 ani!)? Întrebare valabilă şi pentru şefii noului PDL Bihor, dar şi pentru şeful PSD Bihor, mare fan ...Ioan Rus. IV. În loc de concluzii: Pe când cei de la PSD/noul PDL/ALDE Bihor, vor scoate din jobenele lor, candidați model: Mircea Diaconu, Aurel Lazăr, sau Petre Blajovici? Inclusiv în variantă feminină, ca sa nu mai supăr vreo "amazoana" politica locala, cetățean roman de buna credință?
Postat 17 Ianuarie 2016, 11:15 de stefan
Shogun
Băi, mai lăsați-ne... Ce treabă aveți cu neoprotestanții? Voi sunteți nebuni? Păi, dacă oamenii se duc la biserică ce vreți să facă? Să-și lase pruncii acasă? Normal că-i duc cu ei. Își închipuie că dacă i-ar lăsa singuri acasă ar fi mai bine și s-ar face mai deștepți? Cum să n-aibă opțiuni? Când ajung la 18 ani și nu le place fac ce vor. Cunosc o grămadă de neoprotestanți care au copii fără religie sau trecuți la ortodocși. Ce, așa e mai bine? Și ce treabă aveți cu ei că stau lângă familia Bodnariu? Că doar sunt de-ai lor. Bine fac. Vouă nu v-ar plăcea să fie toată Oradea lângă voi dacă v-ar lua cineva copiii? Vedeți-vă voi de ale voastre și lăsați-i pe neoprotestanți să-și vadă de ale lor; chit că ați putea să voi să ieșiți două ore alături de ei că nu crapă mațu-n voi...
Postat 16 Ianuarie 2016, 22:48 de Shogun
CORECT
@magicianul: Mare dreptate ai ! Intamplarea face ca de multe ori duminica ma aflu in apropierea bisericii Emanuel ! Intotdeauna parintii isi cara odraslele dupa ei ! Copiii din parinti neo protestanti NU AU OPTIUNI ! Cu asta sunt invatati de mici si este foarte dificil atunci cand vor deveni majori sa se mai schimbe ! Atat doar ca acum au acces la informatie si cat de cat nu mai sunt 100% inchistati !
Postat 16 Ianuarie 2016, 11:44 de TDS
ipocrizie
Incredibil cata ipocrizie! Daca familia respectiva nu era pocaita o durea la basca pe "onorabila liberala"... Liberal adevarat inseamna sa fii destupat la minte si nu un indobitocit care merge duminica de duminica sa asculte cum un farsor le povesteste cum a facut Dumnezeu lumea in 7 zile... Si nu e suficient ca merg ei isi cara si odraslele dupa ei... Daca erau ortodocsi oare mai luau atitudine? Sunt convins ca atunci ar fi zis ca statul si-a facut datoria... Ipocritilor !
Postat 16 Ianuarie 2016, 11:27 de magicianul
@crisan
Ce alea?
Postat 15 Ianuarie 2016, 22:37 de User anonimizat
personal..
Lăsând la oparte cultul creştin din care facem parte..în locu dumneaei aş iniţia pentru ceva proiecte prin care statu,să le dea tare 1000 de euroi unei familii ce are 3 copii de exemplu,aici da,la noi!Ca să nu mai facă bietele fete viitoare mame să meargă să nască prin occident să facă natalitate acolo.Mă tem că aceşti parlamentari numai că îi reprezintă pe magnaţi!Atât!
Postat 15 Ianuarie 2016, 20:54 de crisan
?
D-l Bolojan va participa ? Ca_cetatean , evident....
Postat 15 Ianuarie 2016, 19:06 de TDS
GHINION
Eu cred ca este vorba in fapt de solidaritate pur religioasa in cazul politicienilor ( cu ocazia asta am aflat despre Corlatean / nu stiam ca este neo protestant ! ) .In cazul lui Gadea nu pot sa spun acelasi lucru pentru ca el a sustinu mereu CAUZE iar nu persoane ! Eu cred insa ca Norvegia este stat de drept ! Acum daca legea nationala nu este pe placul nostru , GHINION ! Asta e !
Postat 15 Ianuarie 2016, 18:30 de TDS
ca in rest, nu prea vezi solidaritate in ziua de azi
daca tot se insista pe solidaritatea religioasa, eu chiar m-as bucura ca si pentru mine sa reactioneze lumea si sa se solidarizeze.
Postat 15 Ianuarie 2016, 16:44 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON