URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2019, 07:58

Sofronie, în vizor! O mână de credincioşi bihoreni cer caterisirea episcopului ortodox al Oradiei pentru că a participat la o slujbă a greco-catolicilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O mână de credincioşi bihoreni au adresat Sinodului BOR o scrisoare prin care cer caterisirea episcopului ortodox Sofronie Drincec, pentru apostazie, rugăciune cu ereticii, recunoaşterea falşilor martiri ai ereticilor, nepredicarea cuvântului lui Dumnezeu într-o zi de mare sărbătoare creştină şi împreună slujire cu ereticii, după ce, pe 8 septembrie, zi în care ortodocşii sărbătoreau Sfânta Maria Mică (naşterea Sfintei Fecioare) a participat la aniversarea a 25 de ani de episcopat ai Preasfinţitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei.

"Talibani" ortodocşi

Informaţia a fost publicată de site-ul religios marturisireaortodoxa.ro, sursă conform căreia plângerea a fost înaintată pe 25 septembrie, de către cinci persoane - Adrian-Vasile Blaj, Bianca-Delia Blaj, Radu-Ioan Găvruţa, Călin Mihai Sabău, Cristian-Mihai Boldi - "credincioşi ortodocşi botezaţi canonic în Biserica Ortodoxă Română, vieţuitori în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei". Documentul este plin cu texte de canoane şi reglementări ale Sinodului, folosind un limbaj dur la adresa feţelor bisericeşti.

În esenţă, reclamanţii îi reproşează episcopului Sofronie că, "deşi nu a slujit efectiv cu ereticii uniaţi şi cu papistaşii prezenţi, s-a rugat împreună cu aceştia", numindu-l pe PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, "pseudoepiscop" şi desconsiderându-i efectiv pe greco-catolici şi pe episcopii martiri beatificaţi de Papa Francisc în vizita făcută, în această vară, în România. "La acea manifestare religioasă, greco-catolicii au expus pretinsele "moaşte" ale "episcopilor" "martiri" "beatificaţi" de către Papa Francisc cu prilejul vizitei sale prozelite din România, din mai-iunie anul curent", scriu petiţionarii.

"Cel mai grav însă este faptul că în timpul acelei "liturghii" greco-catolice Preasfinţitul Sofronie a fost pomenit de trei ori alături de Papa Francisc şi de minciunoepiscopii greco-catolici, fiind numit "episcopul nostru, Preasfinţitul Sofronie". Faţă de această introducere a preasfinţiei sale în dipticele papistaşe şi pomenire ca episcop greco-catolic, Preasfinţitul Sofronie nu a luat nicio atitudine. Dimpotrivă, filmarea evenimentului ni-l prezintă închinându-se cu evlavie, cu camilafca dată la o parte, exact ca un episcop ortodox care participă la o slujbă ortodoxă la care nu slujeşte", arată plângerea.

Denunţ cu tentă

Coincidenţă sau nu, demersul credincioşilor vine la câteva zile după ce preotul Cosmin-Florin Tripon, din Beiuş, a adresat Sinodului BOR o scrisoare prin care cerea anularea caterisirii sale - lucru menționat de altfel de site-ul citat - pe motiv că episcopul care a pronunţat-o, PS Sofronie Drincec, se face vinovat de toate cele descrise mai sus.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Tripon a fost răspopit în 2017, după 20 de ani de slujire, pentru că a refuzat să îl mai pomenească pe Sofronie în slujbe. De atunci, el mai poate intra în biserică doar ca simplu credincios. Fost dascăl de seminar, el nu va putea lucra nici măcar ca profesor de religie. În cazul în care Sinodul l-ar pedepsi pe Sofronie, preotul ar putea cere anularea.

Amintiri din 2008

Potrivit site-ului marturisireaortodoxa.ro, dacă plângerea va fi acceptată de către sinodul Mitropoliei Ardealului, ierarhii din Mitropolie vor avea la dispoziţie o lună să îl convoace pe episcopul orădean şi să decidă în privinţa sa. În cazul în care va fi găsit vinovat, cazul va fi trimis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va decide sancţiunea pe care episcopul trebuie să o primească.

De altfel, această procedură a fost urmată în anul 2008, când episcopul Sofronie a fost denunţat tot de către laici pentru faptul că, de Bobotează, a slujit împreună cu Virgil Bercea.

"Cu acea ocazie, mitropolitul de atunci al Clujului, Bartolomeu Anania, l-a propus spre caterisire pe episcopul Sofronie, dar sinodul BOR a decis iertarea sa pentru "regretul şi pocăinţa" manifestate în faţa sinodului. Între timp, Episcopia din Oradea a fost transferată în Mitropolia Ardealului. Dacă va fi găsit vinovat de faptele pentru care este acuzat, episcopul poate suferi sancţiunea de caterisire şi chiar excomunicare din Biserica Ortodoxă Română, dat fiind că, în conformitate cu Regulamentul instanţelor canonice ale BOR, apostazia de la credinţă este singura faptă care se pedepseşte cu excomunicarea. Dacă nu va fi găsit vinovat sau nu va fi judecat, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei va fi prima episcopie din Patriarhia Română al cărei ierarh este în acelaşi timp în comuniune cu sinodul BOR şi este şi "episcopul nostru", al "Bisericii Unite cu Roma", arată sursa citată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ecumenismul...
Ecumenismul ar trebui sa scoata din practica cultelor tot bagajul de paganism atasat in timp si ar reprezenta ceva bun. Asa, ecumenismul coordonat de papa este o prosteala, amagire care se doreste a fi o noua adunatura cu practici pagane cumulate de la toate denominatiunile existente azi. O prosteala!
Postat 28 Septembrie 2019, 18:00 de scortosul
Pentru richard
D-le Richard, Dumneavoastra vorbiti despre iubire dar nu faceti dovada ca o practicati deoarece dupa doar cateva propozitii ati uitat complet de ea, catalogandu-ma ”fara suflet” si ”fara creier”. La aceasta nu pot raspunde decat parafrazand cuvintele Scripturii: ”Iarta-l Doamne ca nu stie ce zice” si ”Doamne nu-i socoti lui pacatul acesta”. Avea mare dreptate Sf. Paisie Aghioritul cand afirma ca cei ce vorbesc despre ecumenism nu numai ca nu au miez duhovnicesc, dar nici macar coaja. Parerile pe care le exprimati aici sunt tipice ereziei ecumeniste si nu au o intelegere corecta si profunda a vietii duhovnicesti confundand, poate chiar intentionat, lucrurile. In Crez se afirma ca Biserica are mai mule insusiri: unicitatea, sfintenia, sobornicitatea si apostolicitatea. Prin sobornicitate se intelege ca ca invatura ei este conforma cu intregul adevar primit de la Hristos, spre deodebire de sectă sau erezie, care are numai o parte de adevar. Ea este soborniceasca sau universala pentru ca detine adevarul unic și universal. Ortodoxia nu este numai dreapta credinta, ci și deplina credinta, adica adevarul intreg. De aceea i se spune soborniceasca. Asa spune si Sf. Apostol Pavel :”Tine dreptarul cuvintelor sanatoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinta si cu iubirea care este in Hristos Iisus” (II Tim. 1.13) si ”Drept aceea, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră” (II Tes. 2, 15). Deoarece numai Biserica Ortodoxa a pastrat nestirbit ”dreprarul credintei”, ea nu se poate unii sau ruga impreuna cu ereziile sau schismele pana ce acestea nu revin la acest dreptar. Dar pentru ca in lume nu sunt numai ortodocsi, cum trebuie sa ne purtam cu ceilalti? Simplu: Implinind porunca sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuți. Dar ce inseamna aceasta practic? In primul rand daca iubesti pe cineva cu adevarat ii atragi atentia cand greseste, daca te asculta ”ai castigat pe fratele tau”, iar daca nu, ai constiinta ca ai incercat sa-l ajuti. Apoi, te rogi pentru el, ca Dumnezeu sa-i ajute si sa-l intelepteasca, iar daca are nevoie de ajutorul tau, i-l acorzi fara nicio discriminare. Un singur lucru nu pot face ortodocsii fata de ceilalti: nu se pot ruga impreuna cu acestia deoarece nu impartasim aceeasi credinta. In privinta credintei nu exista compromis. O spune foarte clar tot Sf. Apostol Pavel: ”De omul eretic după întâia și a doua mustrare, depărtează-te” (Tit. 3, 10). Si tot Pavel sfatuieste: ”Fiule Timotei, luptă-te ca un bun ostaș al lui Iisus Hristos, că cine nu se luptă după lege, nu se încununează ( 2 Timotei, 2. 5). Aveti dreptul sa nu acceptati ceea ce am scris aici, dar va provoc sa va puneti aceasta intrebare. ”Dar daca totusi omul acesta ”fara suflet” si fara creier” are dreptate?
Postat 28 Septembrie 2019, 14:35 de Antiecumenistul
@antiecumenistul
Din primul tau comentariu rezulta ca esti un om citit ,cu multa educatie religioasa si un cunoscator indeaproape al bisericii ortodoxe si al canoanelor respective . Din pacate pentru tine iti lipsesc 2 lucruri mari : sufletul si creierul . Sufletul pentru ca : chiar si in biserica ortodoxa , fiind o biserica crestina , sintem indemnati sa ne iubim aproapele chiar daca nu este de aceeasi religie sau confesiune cu noi . De exemplu : bunul samaritean Creierul pentru ca : arata-mi pasajele din biblie ( vechiul si noul testament ) unde sint mentionate cuvintele crestin ortodox si crestin catolic ?( sau alta denumire gen protestant , luteran , mormon etc . ) De fapt toti sintem crestini . Biserica ortodoxa dar si biserica catolica au fost infiintate de preoti si nu de Dumnezeu sau Isus . ( la fel si celelalte ) De fapt preotii bisericilor sint in lupta pentru enoriasi si banii lor . Nu crezi ca a venit momentul ca bisericile crestine sa se uneasca inapoi intr-o singura biserica ? ca sa poata rezista atacului musulmanior de exemplu ? Cind un preot ortodox face un pas ( mare zic eu ) spre intelegere intre oameni si intre biserici , tu vii si il critici ? unde iti este sufletul ? morala ? intelepciunea ? Unde iti este iubirea pentru aproapele tau ? Esti tu oare un crestin adevarat ? intelegi tu ce inseamna crestinismul si sacrificiul pentru ceilalti ? Esti ,Poate , doar un preot care se ascunde in spatele canoanelor uitind de suflet sau ca ar trebui sa aiba si suflet si bunatate crstineasca .
Postat 27 Septembrie 2019, 15:02 de richard
Detalii suplimentare pentru cei interesati
https://www.marturisireaortodoxa.ro/lupta-pentru-ortodoxie-in-bihor-impotriva-papismului-si-uniatiei/
Postat 27 Septembrie 2019, 13:35 de Antiecumenistul
Unde dai si une crapa
Observăm ca cei mai multi oameni, inclusiv autoarea acestui articol, nu inteleg deosebirile confesionale dintre ortodocsi si greco-catolici, cu atat mai putin subtilitatile teologice, si de aceea si parerile nu prea au legatura cu realitatea. Conform sfintelor canoane, a statutului si regulamentelor BOR, episcopul Sofronie nu avea ce cauta la o slujba la greco-catolici deoarece in momentul de fata nu exista niciun fel de comuniune intre Biserica Ortodoxa si cultul greco-catolic. Tocmai de aceea gestul sau scandalizeaza, pentru flagrante si repetate a sfintelor canoane, adica pentru recidiva. Ortodoxia bihoreana a supravetuit cu greu in ciuda grelei persecutii din sec XVIII din partea catolicilor si greco-catolicilor. Astfel, in 1714 Episcopia Ortodoxa din Oradea a fost desfintata, abia in 1920 s-a reusit reactivarea ei. In tot acest timp bihorenii au fost prada prozelitismului catolic si greco-catolic, un prozelitism agresiv instrumentat cu baioneta, temnita, bataia sau chiar moartea. Ptentru refuzul de a se converti la greco-catolicism, preotului Flore din Beius i s-a taiat capul, preotul Mihai din Sanmartin a murit la cateva zile impreuna cu alti multi robi din cauza batailor, la fel si Gavruta Petru din Pocola. Iata in fond cine sunt adevaratii ”talibani”, care au manifestat inflexibilitate si dusmanie fata de ortodocsii bihoreni, iar nu autorii acestui demers catre mitropolitul Ardealului, care vor ca episcopul lor sa fie un aparator al Ortodoxiei, iat nu un tradator al ei. Au tot dreptul acesta si nimeni nu poate sa-l conteste. Cat priveste eroii greco-catolici, noi ii respectam ca oameni, dar ca sfinti niciodata, deoarece un ortodox nu poate recunoaste sfintenia cuiva dacat acolo unde aceasta s-a dobandit prin marturisirea dreptei credinte. Or, acesti asa-zisi sfinti au murit rupti de Biserica Ortodoxa prin schisma de la 1700, marturisind nu dreapta credinta, ci ereziile papei: infailibilitatea, filioque, purgatoriul, azimile, si altele. Credinciosii greco-catolici pot sa creada in ce vor, dar si noua ortodocsilor trebiue sa ni se recunoasca dreptul de a pastra Ortodoxia asa cum am primit-o de la inaintasi, fara nicio schimbare sau influiente straine.
Postat 27 Septembrie 2019, 13:26 de Antiecumenistul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON