URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2017, 13:03

Serviciul de Ambulanţă, suprasolicitat: Bihorenii sunt tot mai stresaţi şi mai bolnavi, iar ambulanţierii au maşini tot mai vechi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie deloc roză, ba chiar alarmantă, prezentată joi de conducerea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, pe baza cifrelor înregistrate până la finele lunii noiembrie referitoare la activitatea din acest an.

Suprasolicitare pentru ambulanţe

Potrivit noului manager, dr. Liciniu Venter, în primele 11 luni ale acestui an SAJ Bihor a avut cu 7,4% mai multe intervenţii decât anul trecut (77.627), numărul solicitărilor la 112 fiind în creştere cu 3,72% faţă de anul 2016 (97.029), în timp ce solicitările pentru asistenţa medicală la domiciliu s-au înmulţit cu 10,6% comparativ cu anul trecut.

Tot cu aproximativ 10% a crescut şi numărul stopurilor cardio-respiratorii la care au intervenit echipajele SAJ, din totalul de 616 pacienţi 43 fiind resuscitaţi.

Singura scădere în indicatorii SAJ Bihor faţă de anul trecut a fost înregistrată în intervenţiile la accidentele rutiere, cu aproximativ 10% (264 cazuri), dar şi asta s-a întâmplat „pentru că întâi pleacă echipajul TIM şi paramedicii, conform protocolului”, adică echipajele SMURD.

Autosanitare, la anul

Numărul de kilometri parcurşi de maşinile SAJ Bihor a crescut şi el în primele 11 luni ale acestui an, cu 5,6% (ajungând la 3.294.611 kilometri) faţă de anul trecut, a mai spus managerul Liciniu Venter, adăugând că Serviciul are 64 de autospeciale, din care 61 operative, dintre acestea 44 fiind pentru intervenţiile de urgenţă (ambulanţe de tip B şi C), iar restul pentru transport neasistat al bolnavilor.

„Parcul auto este învechit, avem maşini mai vechi de 8 ani”, a spus sec dr. Venter, precizând că există maşini care au făcut peste 900.000 kilometri.

Întrebat de BIHOREANUL de ce, în pofida promisiunilor repetate ale Ministerului Sănătăţii, în acest an nu a fost achiziţionată nicio maşină pentru SAJ (ca dealtfel nici pentru SMURD), managerul Venter a afirmat că, potrivit spuselor dr. Raed Arafat, şeful Departamentului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, o licitaţie a fost deja demarată, până pe 8 ianuarie firmele putând depune oferte, aşa încât „sperăm că la jumătatea anului viitor să fie făcute primele livrări”.

Dr. Venter a spus că la nivel naţional se vor achiziţiona „câteva sute”, iar în Bihor este nevoie de „măcar 20”, adică o jumătate din maşinile pentru intervenţii trebuie înlocuite.

Prezent şi el la conferinţa de presă, directorul financiar al SAJ Bihor, Liviu Sabău Pop a afirmat că au crescut şi cheltuielile pentru repararea maşinilor, dar „ne încadrăm în buget”.

Bihorenii, tot mai bolnavi

Pe de altă parte, directorul medical al SAJ Bihor, dr. Ionela Gui, a arătat că suprasolicitarea Serviciului din partea cetăţenilor are ca explicaţie starea de sănătate tot mai precară a bihorenilor, fenomen în trendul naţional.

„A crescut patologia cardiacă, în special la persoanele tinere între 30 şi 50 de ani, probabil din cauza suprasolicitării, a stresului, a alimentaţiei neadecvate, a consumului de alcool şi fumatului, a crescut de asemenea patologia oncologică, mai ales neoplasmele bronho-pulmonare, ale laringelui”, a spus dr. Gui.

Cauzele, a adăugat şi dr. Venter, constau în faptul că „a crescut stresul, oamenii aleargă din stânga în dreapta, nu apucă să mănânce, mănâncă fast-food...”.

Mai trebuie medici

În context, managerul SAJ Bihor, directorul medical şi asistentul şef Gencs Laszlo au spus că stresul este major inclusiv în rândul angajaţilor Serviciului.

"În prezent, a spus dr. Venter, avem 39 posturi de medic ocupate din 40 (n.r. – în organigramă), ar fi util să se mai angajeze încă opt, nouă, zece medici”, ceea ce înseamnă că ar fi necesar un plus de 20% faţă din numărul total al medicilor care deserveşte în prezent Serviciul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Culmea
Mai des vezi SMURD decat SAJ. SMURD isi cumpara si din donatii de aia nu asteapta ei atata. Dar nici nu se tot plang ca is vechi, ca is cu km multi si nu se pot da inapoi. Drept, in smurd inca nu am vazut carand saci cu varza de la piata si nici semnale luminoase in funcțiune cand se intorc GOI din misiune. Dar vad soferi experimentati (in pofida altor comentatori). Saj e acolo ca sa fie, ca interventii ciuciu. Ma si mir de unde 900.000 km
Postat 15 Decembrie 2017, 06:55 de poiu
MAI DRAGA POPICA fomitule
Mai Popica dar ce esti tu mai până la urmă ca nu mai inteleg : ambulantier , consilier local, patron, membru in CA ,cred ca toate la un loc mai cu rva psd mai dragă FOMITULE care te plimbi toată ziua numa în Duster și freci ridichea POATE SE SESIZEAZA CINE TREBUIE
Postat 14 Decembrie 2017, 21:38 de jules
Rusine
Cei 3 psd iști s-au hotarat sa facă o conferință sa ne spună ca romanii sunt tot mai stresati și mai bolnavi. Responsabili de asta sunteți voi, psd iștilor. Și mai marii voștri lideri ne spun cum economia bubuie și cât de ridicat e nivelul de trai la romani. Nu v-ar mai suporta pământul.
Postat 14 Decembrie 2017, 16:55 de demos
salarii babane
La ce salarii babane au, inteleg si eu ca nu le mai ramane bani de reparatii.
Postat 14 Decembrie 2017, 15:00 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON