URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2011, 09:12

Seremi a prezentat bugetul judeţului, în locul autorităţilor locale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În conferinţa de presă susţinută joi, deputatul Ştefan Seremi, preşedintele PDL Bihor, a prezentat, printre altele, bugetul alocat judeţului Bihor pe anul 2011, deşi poate mai normal ar fi fost să o facă ori şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, ori chiar preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle.

Bani pentru învăţământ şi handicap

Deputatul le-a luat-o înainte şi a venit la întâlnirea cu presa documentat, apreciind că "bugetul la nivelul judeţului este aproximativ acelaşi ca anul trecut".

Astfel, potrivit acestuia, pentru 2011, în Bihor sunt prevăzute sume defalcate din taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate - 69,12 milioane de lei, iar pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor sunt alocate 240,36 de milioane, bani care vor fi folosiţi cu precădere "pentru salariile în învăţământ şi pensii pentru persoanele cu handicap".

Judeţul nostru a primit pentru drumuri 21,14 milioane de lei, iar pentru echilibrarea bugetelor locale primăriile din judeţ au primit 55,3 milioane de lei. "În ce priveşte investiţiile, ar trebui ca 26,6 milioane de lei să fie alocaţi numai pentru drumuri, pentru cofinanţări de proiecte. E important ca Consiliul Judeţean să asigure cotele de finanţare în special la investiţii care sunt deja în derulare sau care vor începe anul acesta", a opinat deputatul.

Drumurile noastre poate...

Apropo de drumuri, Seremi a punctat că anul acesta continuă programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, desfăşurat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2011-2020.  El a afirmat că din totalul proiectelor depuse pe infrastructură, în judeţul Bihor vor fi finanţate în perioada amintită 39 de proiecte depuse pe măsura 322, care nu primiseră în primă fază finanţare, în tot atâtea localităţi, precum Cociuba Mare, Viişoara, Câmpani, Popeşti ori Uileacu de Beiuş.

Întrebat de un ziarist dacă, în calitate de deputat, este mulţumit de starea drumurilor naţionale care trec prin Bihor, Seremi a declarat că "dacă mă duc spre Satu Mare mă simt bine. Mai puţin bine mă simt dacă mă duc spre Arad sau spre Cluj, şi mă simt foarte rău când mă duc spre Deva", a zis el.

De altfel, parlamentarul a mai afirmat că, în urma unor discuţii purtate cu ministrul Elena Udrea, a primit asigurări că drumul Oradea-Deva este pe lista finanţărilor în 2011, inclusiv tronsonul Oradea-Beiuş (pentru care deocamdată nu s-a făcut nici măcar licitaţia) şi vor continua lucrările la şoseaua de centură a Oradiei şi la consolidarea Podului Densuşianu.

În acelaşi context, Seremi şi-a exprimat nemulţumirea şi vizavi de modul în care se prezintă centura orădeană, care în multe locuri nu este iluminată, iar indicatoarele de circulaţie nu sunt vizibile. "Domnul Piţurcă (n.r. Ioan Piţurcă, şeful secţiei Bihor din cadrul Direcţiei Regionale Cluj a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) ar trebui să se aplece mai mult pe aceste probleme. Dacă nu se descurcă, să plece", a spus Seremi.


Bugete echilibrate

Potrivit unei decizii dată marţi de DGFP Bihor, privind "repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor pe taxa de valoare adăugată, pentru echilibrarea bugetelor pe anul 2011", cea mai mare sumă a fost alocată oraşului Săcuieni, cu primar UDMR - 723.000 lei. Pe locul 2 s-a aflat comuna Batăr, primar PDL - 652.999 lei. La polul opus, cei mai puţini bani i-au primit comunele Borş (UDMR) şi Rieni (PDL), cu câte 5.000 lei.

Din punctul de vedere al sumelor, Oradea (PNL) nu se află nici măcar printre primele 15 localităţi, deoarece i-a fost alocată suma de 439.000 lei, fiind întrecută de comune precum Bunteşti - 507.000 lei (PDL), Tileagd - 613.000 lei (PNL) sau Tinca - 633.000 lei (PNL).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON