URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2013, 18:23

Senatorul Rozalia Biro: Statul vrea să închidă ONG-urile care îngrijesc bătrâni şi bolnavi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Rozalia Biro a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, observaţiile asupra modificărilor aduse proiectului de lege privind subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociaţii, fundaţii şi cultele recunoscute de lege, afirmând că modificările vechiului act normativ din acest domeniu vor dăuna atât organizaţiilor care oferă servicii sociale, cât şi persoanelor asistate.

Potrivit Rozaliei Biro, membră în Comisia pentru drepturile omului din Senat, singurul lucru bun adus de proiect este introducerea cultelor în lista prestatorilor de servicii sociale, restul prevederilor fiind "încâlcite, complicate şi pline de îngrădiri", adică "o catastrofă!".

Bani pe alese

Fosta viceprimăriţă a Oradiei a criticat faptul că proiectul de lege nu asigură o metodologie unitară de selecţie a prestatorilor de servicii sociale, limitează cuantumul fondurilor publice care pot fi acordate, precum şi destinaţia acestora. "Proiectul nu prevede obligativitatea finanţării organizaţiilor în condiţiile în care nici statul şi nici administraţiile locale nu au capacitatea să acopere nevoile persoanelor asistate. În plus, prevede că fondurile publice pot fi alocate doar pentru salarii şi cheltuieli curente de funcţionare. În mod normal şi logic, destinaţia sumelor ar trebui să fie pentru serviciile sociale acordate şi să laşi organizaţia să se gospodărească", a explicat Biro.

Pe de altă parte, a spus aceasta, actul normativ prevede că vor putea fi finanţaţi din bugetul de stat furnizorii care înfiinţează şi/sau asigură servicii sociale în comunităţile rurale ori cei aflaţi în primii trei ani de funcţionare, dacă sunt înfiinţaţi în comunităţi în care aceste servicii nu există şi dacă sunt necesare nevoilor membrilor comunităţii respective.

"Altfel spus, furnizorii de servicii sociale care au mai mult de trei ani de activitate nu mai pot beneficia de fonduri publice. Adică statul nu se poate îngriji de bătrâni şi bolnavi, dar vrea să pună lacăt pe organizaţiile care au experienţă în acest domeniu", spune Biro.

În dezbatere

Împreună cu reprezentaţii Confederaţiei Caritas România, parlamentarul UDMR a pregătit câteva amendamente la viitoarea lege, lista de propuneri urmând să fie completată în următoarele zile cu amendamentele organizaţiilor caritabile din Bihor.

"În următoarele zile voi organiza dezbateri pe această temă şi la Oradea, urmând ca la finalul întâlnirilor să înaintez amendamentele la proiect", a explicat Biro.
Până acum, schimbările propuse de ONG-uri vizează printre altele introducerea în proiectul de lege a obligativităţii finanţării din fonduri publice a furnizorilor de servicii sociale privaţi, uniformizarea criteriilor de selecţie şi eliminarea din actul normativ a prevederilor care limitează cuantumul fondurilor şi destinaţia acestora.

"Noi am propus ca finanţarea prestatorilor să se facă în funcţie de nevoile sociale identificate la nivel local şi nivelul fondurilor să fie de minim 60% din costul mediu pe beneficiar, precum şi introducerea în rândul organizaţiilor care pot beneficia de fonduri a celor care furnizează servicii sociale în comunităţile urbane cu mai puţin de 10.000 de locuitori", a explicat Biro.

În prezent, ONG-urile caritabile care vor finanţare publică sunt obligate să parcurgă o procedură de acreditare, lista furnizorilor privaţi de servicii sociale având 2.681 de asociaţii, fundaţii şi unităţi înfiinţate de culte. Dintre acestea, în perioada 1998-2011 au beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat doar 90 de asociaţii şi fundaţii care au acordat anual servicii sociale pentru aproximativ 10.000 de persoane.

În Oradea, anul trecut, au primit finanţare de la bugetul local 12 ONG-uri, valoarea fondurilor ridicându-se la 250.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Uite-o si pe scarba asta, speram ca o murit.
Bah *** ar trebui sa vorbesti din puscarie la cate pacate ai! Nu valorezi nici macar cat o flegma scarboasa a unui boschetar! Esti cel mai negativ personaj feminin din Bihor. Ne este rusine ca ne reprezinti.
Postat 15 Februarie 2013, 00:12 de doggy_c
Toapa-Filantroapa
MADAMME ! De cand esti asa de miloasa? Parca erai impotriva saracilor arunci cand erai la putere!Acum vrei sa pari filantroapa!Ce sa-ti spun, nu valorezi doi bani si te-ai uratit de rautate.Eject!
Postat 14 Februarie 2013, 19:27 de Piroska
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON