URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2018, 19:02

Semnaţi pentru Unirea cu Basarabia! După 8 ani, reunificarea ar fi o afacere profitabilă pentru toţi românii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Confruntaţi cu înapoierea severă faţă celelate state din UE în ce priveşte infrastructura de transport, sanitară, de educaţie etc, de obicei românii din dreapta Prutului zic că numai Unirea cu Basarabia "nu ne lipseşte", fiindcă s-ar uni două sărăcii. Fals! Unul dintre cei mai cunoscuţi militanţi unionişti, George Simion, spune că, dimpotrivă, studiile economice arată că din reunificare românii nu ar avea decât de câştigat, inclusiv din această perspectivă.

Ca să-şi susţină ideea, să dezvolte spiritul unionist şi să înscrie în Constituţie acest obiectiv, Alianţa Centenar, un conglomerat format din Platforma Unionistă Acţiunea 2012, condusă de Simion, împreună cu alte 134 de organizaţii din ţară, a lansat o iniţiativă legislativă al cărei scop este grăbirea Unirii prin modificarea legii supreme astfel încât să prevadă acest obiectiv.

A treia în anul Centenar

Aflat joi la Oradea în cadrul unui turneu de promovare a campaniei "Un milion de semnături", George Simion a anunţat, împreună cu un voluntar localnic, Cristian Kalivoda, că începând de sâmbătă, 10 noiembrie, orădenii vor putea semna iniţiativa legislativă civică pentru ca în preambulul Constituţiei să fie precizată expres "reîntregirea neamului românesc pe cale paşnică, liber consimţită, fără niciun amestec din afară".

Orădenii vor putea semna la un cort anume amplasat pe platoul din intersecţia străzilor Republicii cu Moscovei, în dreptul Liceului Ady Endre, unde vor activa voluntari de toate vârstele. De asemenea, tot aici vor putea depune şi liste gata semnate, pe baza unor formulare ce pot fi descărcate de pe site-ul www.semnez.eu.

Acţiunea este a treia iniţiativă civică de modificare a Constituţiei întreprinse în ultimul an, după "Fără penali", susţinută de USR pentru ca legea supremă să interzică expres accesul la funcţii publice al persoanelor condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, şi după cea promovată de Coaliţia pentru Familie pentru redefinirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie (eşuată prin neprezentare la referendumul din 6-7 octombrie).

Politicienii, doar vorbe

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012 a amintit că astă-primăvară, pe 27 martie, când s-au împlinit 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, camerele reunite ale Parlamentului de la Bucureşti au adoptat în unanimitate (cu excepţia reprezentanţilor UDMR) o declaraţie solemnă în favoarea reunificării, dar de atunci politicienii nu au mai făcut nimic .

"Ne-am fi aşteptat ca statul român să elaboreze o strategie în vederea reunificării, o foaie de parcurs, şi, bineînţeles, să pregătească punerea în acord a textului Constituţiei cu hotărârea Parlamentului", a spus liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, organizaţia a lansat o iniţiativă civică pentru modificarea Constituţiei, care a primit avizul Consiliului Legislativ şi a fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 septembrie, dată de la care, pentru a se organiza un referendum pe această temă, trebuie strânse 500.000 de semnături valide de la cetăţenii români. "Noi ne dorim să strângem cel puţin un milion de semnături", a spus unionistul, dealtfel acţiunea de strângere a semnăturilor fiind botezată chiar aşa – "Un milion pentru România".

Uniţi şi mai bogaţi

Unionistul a răspuns criticilor că reunificarea nu ar fi o prioritate, urgentă fiind modernizarea infrastructurii, dezvoltarea sănătăţii, educaţiei, ridicarea nivelului de trai etc, afirmând că "una nu exclude alta" şi recurgând atât la argumente de ordin moral, cât şi economic.

"Orice popor sănătos ar căuta să îndrepte crimele trecutului. O asemenea crimă a fost comisă şi împotriva Statului Român, ca şi împotriva elitelor şi cetăţenilor săi, exterminaţi, deportaţi, încarceraţi. A rupe o parte din teritoriul României pentru a fi anexată la un imperiu a fost o astfel de crimă. Orice popor sănătos ar căuta să îndrepte lucrurile, să nu mai aibă graniţe între cei de acelaşi sânge. Germanii au făcut asta", a spus George Simion, respingând ideea că românii ar fi "prea slabi şi prea săraci" pentru o "reparaţie morală" asemănătoare celei care a dus la unirea RFG cu RDG după căderea Zidului Berlinuui.

"Nemţii nu şi-au calculat banii, ci şi-au calculat oamenii", a spus unionistul, arătând că şi românii trebuie să înţeleagă că "o ţară mai mare este şi o ţară mai puternică".

Banii care ar trebui cheltuiţi pentru reunificare "nu ar fi costuri, ci investiţii", a adăugat liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, amintind că există studii economice ce demonstrează câştigul financiar al reunificării, aşa încât, dacă s-ar investi anual 2 miliarde de euro în unificarea tuturor structurilor şi sistemelor celor două state româneşti actuale, "după 8 ani, strict pragmatic, vom ieşi pe profit".

"2 miliarde euro înseamnă 1% din PIB-ul României. Care familie nu ar cheltui 1% din veniturile sale ca să fie unită?", a spus, plastic, şi Cristian Kalivoda.

Hai la Alba!

"Efortul unionist face parte din efortul de dezvoltare naturală a României", a afirmat George Simion, pledând că "în anul Centenar toţi românii ar trebui să fie uniţi pentru a repara cu mijloace paşnice ceea ce s-a distrus cu tancurile din afară", trimitere la ruperea Basarabiei şi alipirea ei la URSS în 1940, în baza unei înţelegeri între Stalin şi Hitler.

Simion a îndemnat bihorenii să semneze în număr mare iniţiativa "Un milion pentru România", dar şi ca pe 1 Decembrie să participe la sărbătorirea Centenarului în Cetatea Marii Uniri, la Alba Iulia urmând să fie prezenţi, între alţii, şi 10.000 de basarabeni. "Să dăm un semnal că România nu este întreagă şi că gândurile noastre se îndreaptă spre fraţii din cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova", a spus liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
!!!
Naturală este Unirea! Dar....cine naiba l-a ales pe Dodon? Cred că nici în Republica Moldova nu se puteau falsifica atâtea voturi...
Postat 10 Noiembrie 2018, 14:21 de unom
idee
Unitate înseamnă putere. Merg cu prima ocazie să semnez pentru. Publicaţi orarul. Din păcate între români forţe străine prin intermediul unor trădători de-ai noştri puşi pe căpătuială sunt dezbinaţi rău. Aceştia ar trebui să-l aibă în faţă pe PATRICIU ce s-a ales de el cu toate miliardele lui. Poate şi din faptul că nu a făcut nici un bine pt ţară. Tembelul ar fi demolat şi cea maai mare clădire din lume. Mă ce idiot.
Postat 09 Noiembrie 2018, 14:24 de Iancu_Remus
Praf in ochi
Moldovenii fac proteste anti unire, fix apucături de dodon avem nevoie.
Postat 09 Noiembrie 2018, 13:40 de poiu
Poporul Geto-Dac vrea Unitate
Pe 27 martie s-au implinit 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, camerele reunite ale Parlamentului de la Bucuresti au adoptat in unanimitate (cu exceptia reprezentantilor UDMR) o declaratie solemna in favoarea reunificarii. Usor nu e, dar se va realiza pas cu pas.
Postat 09 Noiembrie 2018, 02:35 de Alcor
recomand
tuturor un sejur de cateva zile in R. Moldova. Da' la tzara, nu la hotel de 4-5 stele. Dupa aia mai vedem cine semneaza. Va face si asta fasss, ca si coalitia pentru familie.
Postat 08 Noiembrie 2018, 21:34 de Kid
La ce corupție este în R. Moldova ...
... fix o "unire" ne-ar mai trebui !?!
Postat 08 Noiembrie 2018, 19:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON