URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2017, 13:08

Şeful PSD Bihor anunţă „recolte-record” la absorbţia de fonduri UE: 12% din bani, adică 5,231 miliarde euro, intră în ţară până la finele anului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub guvernarea Tudose, România a reuşit ce nu izbutise sub Guvernele Ponta, Cioloş şi Grindeanu laolaltă, din luna mai a anului 2014 până în luna decembrie a acestui an, a transmis preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, într-o conferinţă de presă festivă desfăşurată joi şi despre care a precizat că „probabil este ultima din acest an”.

Mang, care a abordat numai subiecte de politică de la nivel naţional, a invocat faptul că lunea aceasta a avut loc o întâlnire a premierului Mihai Tudose cu comisarul european pentru Dezvoltare Corina Creţu (de la PSD), în care „premierul a prezentat o situaţie a atragerii fondurilor europene pe exerciţiul financiar 2014-2020, în care suma acordată României este de 40 miliarde euro”.

„Pe făgaşul normal”

Mang a afirmat că până în luna august a acestui an, în România nu a fost acreditată nicio Autoritate de Management (structuri de pe lângă ministere la care se depun cererile pentru fonduri europene), fără a arăta că, exceptând câteva luni de-a lungul cărora premier a fost Dacian Cioloş, guvernarea a deţinut-o chiar PSD.

Din august, a continuat Mang, „au fost rambursate 3,850 miliarde euro, au fost achitaţi, până la începutul lunii decembrie”, iar „până la 18 decembrie suma totală solicitată este de 5,183 miliarde euro”, până la 31 decembrie urmând să se mai depună „solicitări de plăţi de încă 48 milioane euro”.

În concluzie, a arătat şeful PSD Bihor, „în total vot fi făcute plăţi de 5,231 miliarde euro până la sfârşitul anului, adică peste 12% din suma totală disponibilă pentru România în exerciţiul financiar 2014-2020”. „Lucrurile înseamnă că sunt pe făgaşul normal”, a zis Mang.

Ploaie de cifre

Preşedintele PSD Bihor şi-a prelungit expozeul defalcând pe diverse sectoare sumele repartizate României de UE în actualul exerciţiu financiar.

„Pe Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene avem 23,462 miliarde euro alocat, din care în acest an s-au depus documente de plată până la 31 decembrie pentru 1,341 miliarde. Pe componenta Dezvoltare în mediul rural, pe AFIR, sunt repartizaţi 8,296 miliarde euro, din care în acest an s-au solicitat 2,118 miliarde, pe Agricultură, pe APIA, sunt repartizaţi 11,253 miliarde euro, din care s-au depus documente şi au fost plătiţi 1,772 miliarde euro”, a spus Mang.

În contradictoriu

Cea mai relevantă parte a discursului şefului PSD Bihor a fost, însă, cea de final, când a afirmat că „speranţa tuturor este ca faţă de exerciţiul trecut la capitolul Infrastructură să se atragă toţi banii repartizaţi”, precizând că nu ştie suma, pentru că în relatarea despre întâlnirea dintre Tudose şi Corina Creţu nu a fost pomenită, şi nici el personal nu s-a documentat.

Este de remarcat că pe site-ul Ministerului Finanţelor cifrele etalate de Mang nu există, iar site-ul euractiv.ro îl cita săptămâna trecută chiar pe ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, avertizând că România va accesa doar 5% din fondurile UE până la 31 decembrie, adică 1,24 miliarde euro, deşi ţinta Guvernului era de 9%.

Pe de altă parte, Comisia Europeană, citată de agenţia de presă oficială Agerpres, arată că România a absorbit în acest an o sumă şi mai mică, de doar 400,4 milioane euro, adică 1,1% din totalul alocat de UE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nu vii rusine
a crescu pib ul cica unde s banii ce ati facut ciuma rosie v am votat spagari v ati pus in functii acolitii vostrii ba dar va veni ziua judecatii si veti plati
Postat 22 Decembrie 2017, 17:05 de Rumanu
gunoaielor
noi nu avem autostrazi vin din amsterdam in 16 ore si fac pana la craiova 8 ore oribil omu asta
Postat 22 Decembrie 2017, 17:00 de Rumanu
Adevar marca MANG
Nu pot sa cred ca cei de la Comisia Europeana au mintit din nou in legatura cu realizarile fara precedent ale PSD pe linia atragerii de fonduri UE. Doar in Bihor s-au depasit toate asteptarile in acest sens iar pana la mare am mers doar pe autostrada! Singurul repros este ca dl MANG a uitat sa recunoasca meritele ALDE + UDMR alaturi de PSD la obtinerea acestor rezultate.
Postat 21 Decembrie 2017, 21:56 de Petcu
constructia a 2000 de gradinite
Eu vreau sa vad ce drumuri renoveaza anul viitor Cj si care din cladirile din zona centrala intra in reabilitare ? Si mai exact cladirea filarmonicii,policlinica nr 1,etc.... Asta e gargara de 2 lei,in anul 2017 nu ati facut nimic....
Postat 21 Decembrie 2017, 13:34 de suporter_oradean
Viitor de aur tara noastra are
Politruc nenorocit ! Unde este bre nesimtitule impozitul zero la salariile pana in 2000 lei , unde este tva zero la constructiile de locuinte , imputurile in agricultura , etc ? In afara de a rosti povesti nu ati facut nimic nemernicilor.
Postat 21 Decembrie 2017, 13:25 de geoni
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON