URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2011, 16:34

Şeful Poliţiei Rutiere Române îşi instruieşte subordonaţii să nu facă abuzuri şi să nu ia şpagă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planul de amenzi nu există, la fel cum nu există nici controalele de rutină, poliţiştii din trafic fiind obligaţi să comunice clar motivul pentru care au oprit un şofer. De asemenea, în cazul în care li se solicită actele, şoferii nu trebuie să iasă din maşină şi să se deplaseze la cea a poliţiştilor.

Sunt doar câteva din regulile prezentate, miercuri, de comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Generale a Poliţiei Rutiere, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Poliţiei Bihor alături de comisarul şef Adrian Botezatu din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, de şefii Poliţiei Bihor rşi de comisarul şef Gabriel Cheregi, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor.

Lecţii de atitudine

"Vrem să reducem pe cât posibil contactul direct dintre poliţist şi cetăţeanul aflat în trafic, pentru a diminua corupţia. Astfel, şoferii au dreptul legal de a nu coborî din maşină, nici măcar la solicitarea agentului, decât în cazuri speciale. De obicei la maşina poliţiştilor încep discuţiile, parlamentările, chestiuni care nu au nimic în comun cu munca de poliţie. Trebuie să reducem şi abuzurile verbale ale unor colegi de-ai noştri", a declarat Lucian Diniţă.

Potrivit şefului Poliţiei Rutiere Române, instructajul a fost dispus de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi se realizează în fiecare judeţ în parte, în colaborare cu specialiştii Direcţiei Generale Anticorupţie. "Vor fi instruiţi toţi poliţiştii din Serviciul Poliţiei Rutiere, dar şi cu cei de la posturile de Poliţie comunale, despre modul de acţiune în trafic, atitudine, comportament, aplicarea corectă a legii şi contracararea actelor de corupţie. De data aceasta se va discuta la concret, cu toţi poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea pe linia Poliţiei Rutiere, începând cu agenţii şi terminând cu şefii care au atribuţii de comandă şi control", a explicat Diniţă.

Testaţi la integritate

Ulterior instructajelor, poliţiştii vor fi supuşi unor teste de integritate care vor fi realizate de ofiţeri DGA, în teren. "Au fost instructaje şi până acum, la fel şi testări. Însă testările s-au făcut numai în urma unor sesizări sau indicii legate de faptul că unii poliţişti ar fi comis fapte de corupţie. Unii au picat, alţii nu. Acum, se vor realiza prin sondaj. Se va crea o situaţie virtuală în care se va pune la încercare integritatea poliţiştilor", a explicat comisarul şef Adrian Botezatu din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, corupţia în rândul lucrătorilor din Poliţia Rutieră a scăzut considerabil. "Dacă în 2009 s-au înregistrat 87 de cazuri, anul trecut au fost doar 21", a declarat Botezatu.

În Bihor, în ultimii 5 ani, din cei 18 lucrători ai Poliţiei Rutiere cercetaţi, 3 au fost trimişi în judecată şi 2 au fost condamnaţi deja în primă instanţă, sentinţele nefiind definitive. "Judeţul Bihor este unul aparte, aici nu sunt probleme majore", a ţinut să specifice şi şeful Serviciului judeţean al DGA, comisarul şef Gabriel Cheregi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bravooooooooooooooo
ma bucur ca ne vom simti tarati ca la Viena sau Ungaria, relaxati ne dati respect va respecta, Doamne ajuta!
Postat 04 Mai 2011, 20:54 de anca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON