URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2011, 17:58

Şeful Gărzii de Mediu Bihor: La mina din Băiţa nu a existat niciun pericol pentru mediu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, prim-comisarul Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a prezentat concluziile controlului efectuat de comisarii de mediu la mina din Băiţa marţi, unde luni cei 25 de angajaţi care asigurau evacuarea apei din galerii şi-au abandonat munca, în urma expirării contractelor individuale de muncă.

"Ne interesa să nu existe acest risc care ar fi putut produce un incident de mediu. Impactul asupra mediului ar fi putut să fie la apele de suprafaţă, dar, în opinia mea, nu a existat un risc", a declarat Mocan. Potrivit acestuia, în mod normal, apele din galerii sunt evacuate controlat prin pompare prin nişte bazine, ajungând în final într-un emisar. "Când minerii şi-au oprit munca, apele practic nu mai erau evacuate controlat, dar tot în emisar ajungeau şi sub aceeaşi formă, pentru că nici când se lucrează, aceste ape nu sunt tratate", a explicat prim-comisarul. "Din punct de vedere al mediului, nu este o problemă mare dacă apele sunt evacuate necontrolat. Mai mare e problema distrugerii utilajelor şi a faptului că nu se mai putea intra în mină", a mai spus Mocan.

Echipele formate din comisari de mediu s-au deplasat la Băiţa împreună cu lichidatorul judiciar, Mineral Mining, firma care are licenţa de exploatare a minei şi al cărei unic acţionar este Olservmin, fiind în insolvenţă. "La apariţia noastră acolo, s-au purtat nişte discuţii. De la nivel de minister s-au obţinut aprobările necesare şi s-a încheiat un contract prin care cei 25 de mineri au fost preluaţi de SC Băiţa SA, o companie cu capital de stat, pentru a asigura securitatea minei", a declarat Mocan.

Prezentă în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, lichidatorul judiciar al Mineral Mining, Carmen Demian, a declarat că protocolul încheiat între Mineral Mining şi Băiţa "rezolvă problemele salariale şi cele legate de eventuala distrugere a patrimoniului minei". Demian a precizat că până la 31 ianuarie, Mineral Mining va preda către SC Băiţa SA licenţa de exploatare pentru întreg perimetrul Băiţa Bihor, perimetru din care pot fi exploatate mai multe minereuri, rămânând doar cu dreptul de a exploata cupru din acest perimetru. "În momentul de faţă, suntem în proces de insolvenţă cu observaţie, cu posibilitatea, şi chiar am făcut această recomandare, de a avea un consiliu de administrare. Vom vedea dacă acţionarul unic, Olservmin, va cesiona acţiunile către un investitor străin, iar atunci vom porni reorganizarea judiciară. Dacă nu, vom declara falimentul societăţii", a declarat Demian. Aceasta a mai spus că există intenţii din partea unor investitori străini de a prelua Mineral Mining.

Lichidatorul judiciar a informat şi că, în prezent, Mineral Mining are datorii de peste 6,4 milioane de lei, din care 1,6 milioane către salariaţi şi 1,4 milioane de lei către Finanţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
minciuni
nu mai antelg nimic nu intereseaza pe nimeni de soarta acestor oameni pur si simplu este bataie de joc 170 de oameni au lucrat pe gratis 7 luni avand si un contract colectiv de munca pentru ce dupa 20 de ani de mina am ajuns mai rau ca cei care nu au lucrat de fel daca eu as avea o datorie la o firma toata lumea ar fi peste mine e corect
Postat 22 Mai 2011, 23:02 de miner baita
oho!
asta a dorit doamna mia 'licenta'
Postat 13 Ianuarie 2011, 18:36 de anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON