URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2016, 11:50

Şeful Direcţiei Regionale Vamale Cluj, Călin Vesa, cercetat de DNA Oradea pentru complicitate la evaziune cu petrol

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Călin Vesa (foto dreapta), şi fostul şef al Vămilor, orădeanul Radu Mărginean (medalion), sunt anchetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală de procurorii DNA Oradea, într-un dosar care priveşte tranzacţii frauduloase cu produse petroliere.

Potrivit unor surse din anchetă, averile celor doi au fost puse sub sechestru, măsura fiind contestată acum de avocaţii celor doi. Acţiunea se judecă la Tribunalul Bihor.

Căutat de reporterul BIHOREANULUI pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de acuzaţia procurorilor DNA, Călin Vesa nu a răspuns la telefon şi nici la SMS.

Până în prezent, numele lui Călin Vesa a fost ferit de scandaluri. Fost director executiv la DRV Oradea din 2001, Vesa este, din 2007, director executiv al Regionalei Vamale Cluj, funcţie pe care a părăsit-o în perioada 2013-2015, pentru a prelua, pe rând, conducerea regionalei vamale Prahova şi a Direcţiei Regionale Antifraudă Deva.

În schimb, numele lui Radu Mărginean, fostul şef al Vămilor până în 2012, a mai apărut într-un dosar al DNA Oradea, pentru suspiciuni de corupţie, în urma unui denunţ formulat de către fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, care pretindea că a fost pusă să strângă 130.000 euro de la cămătari şi de la contrabandişti de ţigări pentru a-şi "plăti" funcţia, banii ajungând în final la vameşul-şef orădean. În acest dosar, procurorii DNA nu au reuşit însă să probeze acuzaţiile, astfel că Mărginean a fost scos de sub urmărire penală.

Totodată, în 2012, Mărginean a fost trimis în faţa judecătorilor Curţii de Apel Oradea de Agenţia Naţională de Integritate. Inspectorii ANI au cerut instanţei să dispună confiscarea a 52.500 euro din averea acestuia, o parte din banii pe care Mărginean i-a plătit în 2007, când era director adjunct la Direcţia Antifraudă Vamală, pentru cumpărarea unui teren, bani pe care nu putea să-i justifice din veniturile legale. Solicitarea ANI a fost admisă de Curtea de Apel Oradea, însă Mărginean a atacat soluţia cu recurs, iar procesul se judecă, încă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
/???
Dar ..Gal ..ce faceti cu Gal..
Postat 29 Martie 2016, 18:12 de Tinas
SECURITATEA
Intreb inca o data ( ma intreb ). Cum au putut fi trecuti in perioada comunista niste copii cu prenume AGATHE ( blaga ) sau JULIEN ( ciolos ). Eu cred ca parintii au fost colabpratori ai SECU !
Postat 29 Martie 2016, 14:07 de TDS
DUPA MELCI
Da , da ! Sa se ajunga la Blaga ! (***) ...ai dreaq cu melcii vostri !
Postat 29 Martie 2016, 14:02 de TDS
Inca un sponsor pretios al PNL Bihor se duce la racoare.
Urmeaza sa-i umfle pe sefii lui Vesa, terminand in final cu Blaga la centru si Bolojan in teritoriu.
Postat 29 Martie 2016, 13:04 de SirmaGhipata
Nasol pentru PNL Bihor.
Sponsori importanti pentru campania electorala, sunt taiati de la fonduri.
Postat 29 Martie 2016, 12:53 de SirmaGhipata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON