URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2018, 10:59

Șeful CNAIR ameninţă isteric cu demiterea şefului orădean al Direcţiei de Drumuri Cluj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al Companiei Naţionale de Investiţii în Infrastructura Rutieră a dat publicităţii, miercuri seară, un comunicat cu totul neobişnuit atât prin conţinutul său, şi anume ameninţarea cu demiterea din funcţie a şefului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, orădeanul Radu Băruţă, cât şi prin tonul adoptat, caracterizat prin accente isterice şi cereri de luare a unor „măsuri” în cel mai pur stil comunist, peste noapte.

„Vreau camioane!”

Intitulat „Directorul General al CNAIR, Narcis Neaga, cere interventia de urgență a DRDP Cluj pe DN 18B, între Baia Mare și Târgu Lăpuș, și îi transmite un avertisment public directorului regional, Radu Băruță!”, comunicatul arată că Neaga a dispus miercuri „intervenția de urgență a DRDP Cluj pe DN 18B, după ce a constatat o gestionare defectuoasă a lucrărilor de întreținere pe sectorul de drum Baia Mare - Târgu Lăpuș, aflat pe raza Secției de Drumuri Naționale Baia Mare” şi îl citează pe şeful CNAIR: “Vreau ca mâine să văd acolo primele camioane cu asfalt și vreau să tratați serios aceste lucrări. Este inadmisibil să lăsați un drum să ajungă în starea asta!”.

Potrivit comunicatului, între şeful CNAIR şi cel al DRDP Cluj a avut loc o discuţie în care acesta din urmă „a fost avertizat că va fi destituit din funcție în cazul în care nu înțelege să își ia în serios atribuțiile”.

De asemenea, comunicatul CNAIR precizează că Neaga a cerut şi „suspendarea imediată din funcţie a şefului Secţiei Naţionale de Drumuri din Baia Mare” şi cercetarea lui disciplinară pentru „neglijenţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

„Trebuie respectată legea”

În condiţiile în care comunicatul CNAIR nu a precizat nici în ce constau problemele constatate de Neaga pe DN 18B între Baia Mare şi Târgu Lăpuş, nici care a fost responsabilitatea şefului DRDP Cluj, BIHOREANUL l-a contactat pe Radu Băruţă pentru a afla motivele neobişnuitei ieşiri mediatice prin care directorul CNAIR şi-a arătat public, practic, muşchii.

Potrivit explicaţiilor date de Băruţă, pe un tronson de circa 10 kilometri ai DN 18B, DRDP Cluj a început reabilitarea asfaltului in situ, prin metoda reciclării, ce presupune „măcinarea” asfaltului existent, amestecarea lui cu emulsii noi, reaşternerea pe drum şi apoi turnarea încă unui strat de asfalt, nou, aşa numitul strat de uzură, cu o grosime de 6 centimetri.

„Lucrarea a fost începută de o formaţie a Secţiei de Drumuri Naţionale din Baia Mare, care - neavând staţie de asfalt proprie - a încheiat un contract cu un furnizor local, însă ulterior acesta nu a mai fost în măsură să livreze la timp cantităţile de asfalt comandate. Am avut o discuţie cu dl. director general Neaga în care i-am explicat că am declanşat procedura rezilierii contractului cu furnizorul respectiv, dar acest lucru nu se poate face peste noapte, pentru că trebuie respectaţi paşi legali”, a declarat şeful DRDP BIHOREANULUI.

Întrebat cum apreciază comunicatul dat publicităţii ulterior de CNAIR, Băruţă a evitat să facă orice fel de comentariu. „Eu credeam că dl. Neaga a înţeles. Nu m-am aşteptat la asemenea comunicat”, a spus orădeanul.

Gestul şefului CNAIR poate fi explicat, însă, prin dorinţa de a-l mazili pe şeful DRDP Cluj aşa încât funcţia să-i fie dată unei alte persoane.

Vizită la secret

Narcis Neaga este cel mai controversat şef al CNAIR (fosta CNADNR), după ce în noiembrie 2014, contrar recomandărilor făcute de specialişti, a insistat pentru urgentarea lucrărilor şi apoi pentru inaugurarea tronsonului de autostradă dintre Sibiu şi Orăştie, aşa încât să-i folosească în campanie candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, după câteva zile şoseaua surpându-se, pur şi simplu.

Neaga a fost repus în funcţie de actualul ministru al Transporturilor, Lucian Şova, în luna martie a acestui an.

La începutul lunii iulie, el a făcut o „vizită de lucru” în Bihor, neanunţată public şi fără accesul presei, deplasându-se pe câteva şantiere rutiere părăsite împreună cu prefectul Ioan Mihaiu şi cu şeful PSD Bihor, Ioan Mang. Potrivit unui comunicat al Prefecturii dat publicităţii ulterior, Neaga a făcut noi promisiuni pentru finalizarea lucrărilor la DN 76 Oradea – Deva, pentru reluarea lucrărilor la tronsonul 3 C al Autostrăzii Transilvania, între Borş şi Suplacu de Barcău, pentru care de patru ani se fac doar licitaţii. De asemenea, Neaga a înnoit promisiunile şi construirea şoselei de centură Beiuş – Ştei, precum şi pentru reabilitarea DN 19 B între Săcueni şi Marghita şi a DN 19 E între Biharia şi Chiribiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON