URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2011, 15:40

Şeful Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Oradea vrea salvarea pasarelei metalice de lângă Gară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele filialei Oradea a Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania, Csomortanyi Istvan, a organizat marţi o conferinţă de presă ce s-a vrut un semnal de alarmă care să împiedice demolarea pasarelei pietonale ce traversează liniile de cale ferată în apropierea Gării.

"Încă de anul trecut s-a anunţat că se doreşte demontarea acestei pasarele şi mutarea ei în altă parte, dar am aflat că CFR, care este proprietar, s-a răzgândit şi vrea s-o demonteze ca s-o ducă la fier vechi. Aşa ceva nu ar trebui să se întâmple, deoarece pasarela se află în zona de protecţie a Gării, care este monument de arhitectură. Orice oraş civilizat din lume, dacă ar avea o asemenea construcţie, ar avea grijă de ea şi nu ar permite să fie distrusă", a spus Csomortanyi despre pasarela realizată în 1905 dintr-un aliaj special de fontă, cu îmbinări nituite, şi rămasă, acum, unicat în ţară.

Ca un argument suplimentar pentru a susţine păstrarea pasarelei aşa cum este şi unde este, şeful ATMT Oradea a adăugat că, pe de altă parte, pasajul subteran construit anul trecut de Primărie pentru a lega Piaţa Bucureşti de strada Ecaterina Teodoroiu nu prezintă siguranţă întrucât la ieşirea din acest pasaj nu există trotuar.

"Pe strada Ecaterina Teodoroiu există trotuar doar pe un sens de circulaţie, dar este foarte îngust, are doar un metru şi din loc în loc este obturat cu stâlpi de iluminat public, iar şoferii îşi şi parchează maşinile pe el", a spus Csomortanyi.

În finalul discuţiei cu jurnaliştii, acesta le-a cerut să facă presiuni asupra Instituţiei Arhitectului Şef al oraşului, pentru ca aceasta să nu autorizeze desfiinţarea vechii pasarele metalice.

BIHOREANUL a aflat de la urbaniştii Primăriei că, până în prezent, o asemenea autorizaţie nu a fost solicitată de CFR. De asemenea, nici la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural (DCCPC) nu a fost depusă o cerere în acest sens.

"Pasarela, în sine, nu este monument istoric sau de arhitectură, dar se află în zona de protecţie a Gării şi, ca atare, nu poate fi demolată în orice condiţii, ci doar în baza unui certificat de urbanism eliberat de Primărie numai după avizul Comisiei pentru monumente istorice", a explicat şeful DCCPC Bihor, Mircea Paşca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
zero
Dar inca nu v-ati lamurit ca in orasul asta se distruge tot? nu conteaza ca-i monument ca nui monument, vandalizam tot. acum ne facem un centru ca kktul, piramide, tot ce vvreti. Iar cu urbanismul ce sa mai vorbim, ala nu conteaza, e cel mai simplu lucru de depasit. Si cultura cred ca-i varza, ala zice cai prostanac, parsiv si fricos. ne amandeaza numai pe noi fraierii care extindem nu stiu ce casuta intr-o curte, da porcaria de la primarie care se vede din satelit....n-are nimic, aiai perfecta. Eu zic sa dam foc la oras.
Postat 10 August 2011, 10:13 de andy
lipsa de respect si lipsa de cultura vizuala
Fabrica de gaze din Wiena iata ca un exemplu de urmat si pt. conducerea acestui oras si nu numai.Protectia patrimoniului industrial si ce inseamna respcet fata de trecut si rostul arhitectului : ?si=20&gr=39&st=5032 Cui nui pasa de monumentele ind. ca de ex. fosta fabrica de bere Dreher ,Moara Emilia , Fabrica de spirt si drojdie nu stie ce pierde si lasa un oras steril viitorului, valorile acestui oras nu numai din cetate si palate este formata ,tesutul e mult mai complex din aceasta facea parte si patrimoniul industrial devalizat de patroni,politicieni, iresponsibili lipsiti de cultura vizuala. Frumusetea si bogatia vizuala a oraselor europene ca Budapesta ,Praga ,Wiena si Paris se regaseste in mare parte in patrimoniul arhitectural si patrimoniu industrial. Din pacate in Romania patrimoniul industrial nu este protejata deloc dar cel arhitectural in multe ori dupa bunul plac al unora cu multi bani. In tarile mai civilizate numite europene tot ce este patrimoniu se respecta si se restaureaza dandui functii noi ,interioare corespunzator nevoilor vietii moderne .
Postat 10 August 2011, 00:59 de Szabo A
pasarela monument... =))
Desi n-as regreta demolarea pasarelei. E urata si periculoasa. Ma intreb daca intereseaza pe cineva din LUME ca din ce aliaj s-a facut acea pasarela. Vor veni germanii, francezii, japonezii sa vada minunea nu? CUI PASA!?! Jeeeesus. Aveeem timp de prostii
Postat 09 August 2011, 22:53 de Observer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON