URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2015, 18:15

Şeful AJOFM Bihor: Piaţa este în creştere şi solicită forţă de muncă

Piaţa forţei de muncă din Bihor are semne bune pentru anul care urmează. În raportul activităţii pentru anul 2015, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a arătat că judeţul are tot mai multe locuri de muncă disponibile.

"La bursele locurilor de muncă organizate de noi, numărul de angajatori prezenţi este tot mai mare. Acest lucru ne indică faptul că piaţa este în creştere şi solicită forţă de muncă", a declarat Békési, luni, într-o conferinţă de presă. De pildă, în 2014 la bursa generală a locurilor de muncă au fost 62 de angajatori cu 956 de joburi disponibile, iar anul acesta au venit 70 de angajatori cu 1.244 de joburi. Ce lasă de dorit este prezenţa bihorenilor la aceste burse: anul trecut, 1.800 de bihoreni au trecut pragul bursei, iar anul acesta doar 1.050!

Raportul prezentat de Békési mai arată că în acest an 6.658 de bihoreni şi-au găsit un loc de muncă intermediat de AJOFM Bihor, iar 4.421 din aceştia au semnat un contract pe perioadă nedeterminată. La finalul acestui an, AJOFM Bihor are în evidenţe 9.299 de şomeri, mai puţini ca la sfârşitul lui 2014. Din aceştia, 2.442 sunt indemnizaţi şi 6.857 nu iau ajutorul de şomaj. Interesant este că numărul şomerilor neindemnizaţi este mai mare decât anul trecut, când Agenţia avea 6.447 de astfel de persoane în evidenţe. Explicaţia, spune directorul instituţiei, este că a crescut numărul beneficiarilor de venit minim garantat. "Prea puţini dintre aceştia (n.r. şomerii neindemnizaţi) îşi caută cu adevărat un loc de muncă şi vor să lucreze", a precizat Békési.

În 2015, AJOFM Bihor a organizat 47 de cursuri de formare profesională, cu două mai multe decât în anul precedent, la care până în luna decembrie participaseră 867 de persoane. "Pentru anul 2016, ne propunem 30 de programe şi 659 de persoane neparticipante, dar nu cunoaştem încă posibilităţile de finanţare din proiecte europene", a mai spus şeful AJOFM Bihor. În anul care vine, Agenţia va organiza şi cursuri noi, cum ar fi de Asfaltator ori Arhivar.

Békési a prezentat şi un raport bugetar pentru anul 2015, an în care Agenţia a plătit 13,5 milioane de lei pentru indemnizaţiile de şomaj ale bihorenilor, 2,1 milioane de lei absolvenţilor de liceu sau facultate care nu şi-au găsit un job şi alte 2 milioane pentru alte subvenţii acordate unor categorii vulnerabile.

Ca să-şi îndeplinească misiunea cu brio în 2016, AJOFM Bihor a lansat acum un chestionar dedicat angajatorilor din judeţ. "Am dori să observăm care este situaţia actuală pe piaţa forţei de muncă şi care sunt previziunile pentru 2016, referitor la formarea profesională, angajare", a precizat directorul. Cercetarea este realizată împreună cu cadrele didactice ale Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON