URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2013, 13:57

Şefii Spitalului CFR se tem pentru soarta lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară în existenţa de câteva decenii a unităţii, managerul Spitalului CF Oradea, dr. Marius Chipurici, directorul medical, dr. Florin Maghiar, şi cel financiar-contabil, economistul Florin Dacin, au prezentat situaţia acestui spital, în contextul recentei transferări a acestuia de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii.

Cei trei au comentat şi ipoteza trecerii în acest an în subordinea Consiliului Local Oradea sau a Consiliului Judeţean Bihor, fiindcă în acest fel, au spus ei, ar putea fi afectată activitatea comisiei pentru siguranţa circulaţiei, cea care verifică starea de sănătate a şoferilor profesionişti, mecanicilor de locomotivă şi personalului din transporturile aeriene.

"Pe plus"

Marius Chipurici.JPGSpitalul CF Oradea este una dintre cele mai performante unităţi din reţeaua medicală a Ministerului Transporturilor din întreaga ţară, ce cuprindea 15 spitale, a declarat managerul unităţii, Marius Chipurici, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, precizând totodată că din cele 15 spitale CF din ţară, 13 au fost transferate către Ministerul Sănătăţii prin OG 8/2013.

Conform prezentării făcute de Marius Chipurici (foto), Spitalul CF Oradea are 154 de angajaţi (dintre care 34 în secţia externă din municipiul Satu Mare), iar în cursul anului trecut a înregistrat 4.600 de internări şi externări, având 131 paturi şi 30.800 de zile de spitalizare (adică o durată medie a spitalizării de 7,6 zile / pat). "Cu un indice de complexitate a cazurilor rezolvate de 1,02, suntem pe primul loc în ţară între spitalele Ministerului Transporturilor", a mai spus managerul.

Cu toate acestea, Casa Asigurărilor de Sănătate a Transportatorilor a achitat Spitalului CF Oradea serviciile furnizate pentru doar 3.880 pacienţi, adică 85% dintre cheltuielile efectuate de unitate pentru tratarea pacienţilor.

"Din punct de vedere financiar-contabil, în decembrie 2012 am avut un excedent de 850.000 lei, iar acum avem în conturi 600.000 lei în condiţiile în care am plătit salariile pe luna trecută şi facturile la furnizori până în luna mai a anului trecut, deci în avans faţă de termenul maxim permis de actele normative", a mai spus dr. Chipurici, subliniind astfel că spitalul nu are datorii, ci este "pe plus".

Între ministere

Managerul Spitalului CF Oradea a mai afirmat că deocamdată unitatea este în "stand by", pentru că Ordonanţa de Guvern privind transferarea lui de la Ministerul Transporturilor la cel al Sănătăţii a fost emisă, însă nu şi metodologia de aplicare, care poate fi elaborată în termen de 60 de zile.

"După o evaluare a Ministerului Sănătăţii, procedură care va avea loc după preluarea spitalului, vom vedea în ce măsură vom putea rămâne ca structură independentă în subordinea autorităţilor locale", a anunţat Chipurici.

Florin Maghiar.JPGLa solicitarea jurnaliştilor, acesta a dezvăluit că a avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, acesta afirmând că în al doilea semestru al acestui an este posibil ca şi Ministerul Sănătăţii să transfere unitatea către administraţia locală, fie către Consiliul Local Oradea (cum s-a întâmplat cu celelalte spitale din oraş), fie către Consiliul Judeţean (care în 2010 a preluat, pentru o scurtă perioadă, Spitalul Judeţean, trecut apoi, totuşi, în subordinea municipalităţii).

Deşi nu au afirmat-o clar, atât managerul Marius Chipurici, cât şi directorul medical, dr. Florin Maghiar (foto), au sugerat că ar prefera ca Spitalul CF să ajungă în grija Consiliului Judeţean, temerile fiind că dacă unitatea ar ajunge în subordinea Consiliului Local atunci ar putea fi restructurată şi "lipită" ca secţie fie a Spitalului Municipal, fie a Judeţeanului.

Îngrijorare

Întrebaţi de BIHOREANUL care ar fi eventualele efecte negative ale trecerii Spitalului CF Oradea la Ministerul Sănătăţii şi apoi, eventual, la autorităţile locale, şefii unităţii au declarat o singură consecinţă cu potenţial negativ.

"Se pare că de anul viitor se va privatiza activitatea comisiei pentru siguranţa circulaţiei", a spus directorul medical, dr. Florin Maghiar, referindu-se la activitatea unei echipe pluridisciplinare de medici care, în prezent, evaluează anual starea de sănătate a şoferilor profesionişti, a mecanicilor de locomotivă şi a unor salariaţi din Florin Dacin.JPGtransporturile aeriene. "Există şi în prezent, încă din 2007, laboratoare şi clinici private acreditate să efectueze asemenea evaluări, dar despre comisiile din spitalele CF se ştia că sunt cele mai exigente", a explicat dr. Maghiar, sugerând că "privaţii" sunt mai indulgenţi. Ca dovadă, a adăugat directorul medical, "am avut cazuri când o persoană declarată de comisia noastră inaptă pentru activitatea de transport a fost declarată aptă de o comisie de la clinici private".

Directorul economic al Spitalului CF, Florin Dacin (foto), a precizat în acest context că activitatea comisiei pentru siguranţa circulaţiei aducea unităţii în fiecare an circa 450.000 - 500.000 lei, în condiţiile în care aceasta asigura servicii de evaluare a stării de sănătate a personalului din transporturi la preţurile cele mai mici de pe piaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ancheta
lucrez de 10 ani ca asistenta in acest spital.desi avem salarii mizerabile si sintem speriati ca vom ramine pe drumuri ,directorul chipurici angajeaza doctori pe banda rulanta(chirurgi,internisti) care nu aduc nici un beneficiu spitalului ,.procuratura ar trebui sa l ancheteze pe chipurici .eu nu vreau sa ramin fara servici doar ptr ca el si a adus pilele aici
Postat 22 Martie 2013, 12:38 de alina
la ailalti spaga era mai ieftina!
Numai sef de unitate bugetara sa nu fii in ziua de azi! Te temi pentru scaunul de sef, te temi pentru ca ti se iau din atributii in favoarea altui politruc care te sapa, te temi ca la reorganizare urmeaza sa se privatizeze activitatea care aduce profit, iar beneficiarul ei sa devina iarasi un alt client de partid mai bine plasat decat esti tu, te temi ca ti se scurge mandatul si ca nu ai recuperat spaga pe care ai dat-o ministrului. Te temi si de secretara de sub biroul tau care e gata sa "urce" pe Canapeaua lui Crin si sa te dea la o parte fara remuscari, te temi de cei care-ti intra-n birou si iti ofera plicul, sa nu fie pe o mana cu procurorii, te temi chiar si de prostii care se trateaza de populism ca o sa se razgandeasca si nu o sa mai voteze cum trebuie! Ce vremuri dom'le...
Postat 21 Martie 2013, 14:47 de popa prostu'
Xbo
Macar domnisoara Dir Economik poate sta flexata!!! Este BINE!! Prieteni stiu de ce!
Postat 21 Martie 2013, 14:34 de Attila
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON