URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2010, 15:53

Şedinţă în viteză la Consiliul Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Pe primul punct al ordinii de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Bihor de luni s-a aflat proiectul de hotărâre privind transmiterea corpului C4 din imobilul situat în str. Traian Lalescu în administrarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 3. Este vorba despre clădirea care a servit ca sediu provizoriu al Inspectoratului de Poliţie Bihor în perioada în care actualul sediu, din Parcul Traian, a fost modernizat.

Campus pentru şcolile speciale

Pornind de la acest subiect, preşedintele Consiliului Judeţean a propus o dezbatere pe marginea oportunităţii construcţiei unui campus care să găzduiască toate instituţiile de învăţământ special arondate CJ. Asta, în condiţiile în care instituţia administrativă judeţeană plăteşte chirii destul de mari proprietarilor de imobile în care funcţionează acum aceste şcoli, de până la 15.000 de lei lunar un sediu.

Radu Ţîrle a propus înfiinţarea unei comisii care, la următoarea şedinţă, să prezinte o analiză asupra situaţiei actuale şi să propună soluţii concrete, consultând şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean în privinţa posibilităţilor de a comasa aceste şcoli.

Punctul de vedere al preşedintelui CJ Bihor a fost susţinut şi de ceilalţi consilieri. Chiar dacă s-a arătat de acord cu necesitatea unei asemenea investiţii, vicepreşedintele Alexandru Kiss s-a întrebat, însă, dacă timpul rămas până la începutul unui nou an şcolar, în septembrie, este suficient pentru realizarea campusului. „După sistemul nostru, dacă ne apucăm acum de lucru, probabil că nu vom termina nici în decembrie. Deci cred că această comisie ar trebui să fie şi cea care negociază chiriile cu proprietarii de imobile, ţinând cont de faptul că elevii din aceste şcoli vor începe noul an şcolar în aceleaşi clădiri", a spus Kiss.

Vot în trombă

Consilierii judeţeni au votat apoi în viteză evaluările managerilor instituţiilor publice de cultură. Interesant este că, deşi „Varad", publicaţia culturală de limbă maghiară, intra la aceeaşi categorie, ea a făcut subiectul unui punct distinct pe ordinea de zi, cu aceeaşi temă însă: evaluarea managerului.

Tot la foc automat au trecut şi celelalte proiecte de hotărâri: preluarea în administrarea CJ Bihor a unei suprafeţe de 10,6 ha din domeniul public al comunei Avram Iancu (teren care va servi pentru contrucţia unor centrale de producere de energie electrică ecologică), proiectul unui acord de colaborare cu Consiliul Judeţean Sălaj, precum şi o informare privind Planul Strategic al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Bihor pe 2010.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON