URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2020, 14:59

Şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din cauza coronavirusului: S-a stabilit un spaţiu pentru carantină şi se dotează vămile cu termo-scannere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în cursul serii de duminică prin punctul de trecere a frontierei Borş au intrat în ţară autocare cu turişti români din judeţele Alba şi Bihor reveniţi din Italia, unde autorităţile au declarat mai multe zone ca fiind afectate de coronavirus, luni dimineaţă prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, i-a convocat într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe şefii UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, ISU Crişana, colonel Sorin Caba, Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, precum şi pe managerii spitalelor Judeţean şi Municipal din Oradea şi, respectiv, din Salonta şi Marghita.

"În urma întâlnirii s-au stabilit măsurile necesare pentru a asigura prezenţa permanentă a cadrelor medicale în fiecare punct de trecere a frontierei din Bihor", a informat, pe propria pagină de Facebook, Instituţia Prefectului.

Ulterior, într-o altă postare, Prefectura a mai anunţat că în cadrul reuniunii "au fost prezentate spaţiile evaluate în vederea carantinizării persoanelor cu risc înalt de transmitere a infecţiei cu coronavirus" şi chiar "au aprobat un spaţiu care întruneşte toate normativele". Aceste criterii sunt, de altfel, enumerate: "să fie izolate de comunităţi, să fie prevăzute camere individuale, cu spaţii sanitare, să aibă toate facilităţile şi utilităţile necesare pentru a asigura un trai decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering şi să acomodeze un număr de minim 30 de persoane şi să poată fi extins în caz de necesitate".

Pe de altă parte, Prefectura informează că UPU din cadrul Spitalului Judeţean a demarat procesul de achiziţie a unor termo-scannere, "care vor sosi în Oradea cursul zilei de mâine" (adică marţi, 25 februarie).

Până la recepţionarea acestor echipamente, precizează Prefectura, s-a stabilit folosirea termometrelor de contact din dotarea Spitalului Municipal Oradea, care vor fi distribuite în punctele de trecere a frontierei din Borş, Valea lui Mihai, Salonta şi Marghita.

De asemenea, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a mai decis zonarea judeţului şi alocarea în fiecare zonă a unui echipaj de intervenţie mobilă format din membri Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi ai Unităţii de Primire Urgenţe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populaţiei.

La solicitarea prefectului, a fost decisă suplimentarea liniilor telefonice şi a numărului de dispeceri de la 112, precum şi instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, pentru informarea corectă a populaţiei şi gestionarea eficientă a cazurilor, precum şi implicarea medicilor de familie pentru a gestiona ameninţarea epidemiei cu coronavirus.

Linia telefonică pentru informarea publică privind coronavirusul poate fi accesată apelând numărul 0259-418.639, între orele 08.00 - 20.00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
WinDoos
Servus, ești bine CrisDumi :::))
Postat 25 Februarie 2020, 00:24 de Sandu2100
Auzi la el, ce minte de prefect vraiste.
Se ia turistul si se trimite in carantina proprie, acasa, in totala autoizolare. Si unde sa mearga familia omului, la hotel?
Postat 24 Februarie 2020, 20:57 de WinDoos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON