URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2012, 11:03

Secoşan scapă de puşcărie: Curtea de Apel Oradea l-a condamnat doar cu suspendare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au amânat, de două ori pronunţarea în dosarul său, vreme de trei săptămâni, magistraţii de la Curtea de Apel Oradea s-au pronunţat în sfârşit, joi, în cazul fostului şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Sebastian Secoşan, cel prins în flagrant când lua mită de la un comerciant de etnobotanice.

Timpul a curs în favoarea lui Secoşan, căci, dacă Tribunalul îl condamnase la 5 ani cu executare, judecătorii celei mai înalte instanţe din Bihor au considerat că Secoşan merită doar 2 ani, şi aceia cu suspendarea executării pedepsei, cu un termen de încercare de 4 ani. În emiterea sentiţei mult mai blânde, completul format din judecătorii Traian Munteanu şi Laura Soane a apreciat că nu se mai impune executarea unei mai veche pedepse date cu suspendare lui Secoşan, pentru un accident de circulaţie, şi că PSD-istul ar fi luat şpăgi ocazional, nu în mod regulat, cum acuzau procurorii.

"S-a schimbat încadrarea juridică, de la luare de mită în formă continuată, în luare de mită în formă simplă, şi s-a dispus condamnarea la o pedeapsă de 2 ani, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Totodată s-a înlăturat dispoziţia executării pedepsei de 2 ani de închisoare cu executare cu aplicarea art. 81 Cod Penal, aplicată printr-o sentinţă anterioară, alături de pedeapsa aplicată în prezenta cauză", a declarat vineri BIHOREANULUI grefiera Cornelia Precup, expert în relaţii publice la Biroul de Presă al Curţii de Apel Oradea.

Deocamdată sentinţa nu a fost motivată de judecători. Oricum, ea nu este definitivă, putând fi atacată, cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sebastian Secoşan a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Bihor, pentru luare de mită în formă continuată, în luna martie a acestui an, după ce a fost prins de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că percepea taxe de protecţie de la patronii magazinului de etnobotanice "Euphoria".

Potrivit sentinţei dată de Tribunal, pedeapsa era cumulul aritmetic al pedepsei de 3 ani de închisoare cu executare dispuse în actualul dosar, pentru acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi al unei pedepse de 2 ani de închisoare la care fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor fusese condamnat în 2010, în urma unui accident mortal provocat în Cluj, şi care iniţial fusese suspendată condiţionat.

Secoşan a fost trimis în judecată pe 23 februarie 2011 de procurorii DNA Oradea, acuzat că, în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, în calitate de comisar şef la CJPC Bihor, el a pretins şi a primit în cinci rânduri mită de la Ciprian Iova, profesor de sport şi patron al magazinului de etnobotanice "Euphoria", în total suma încasată de funcţionar ridicându-se la 1.400 de euro.

"Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru a-l proteja şi favoriza pe denunţător cu ocazia acţiunilor de control pe linia comercializării produselor "etnobotanice" efectuate de către comisarii din subordine. Astfel, aceştia au aplicat sancţiuni contravenţionale minime şi nu au luat alte măsuri prevăzute de lege, cum ar fi închiderea temporară a magazinului sau confiscarea produselor", se arată în rechizitoriul DNA.

Sebastian Secoşan a fost denunţat de comerciantul de etnobotanice Ciprian Iova pe 8 februarie anul trecut, iar o zi mai târziu a fost prins în flagrant delict, imediat după ce a primit de la denunţător 300 de euro. Reţinut în urma acţiunii de flagrant, Sebastian Secoşan a fost arestat pe 10 februarie pentru o perioadă de 20 de zile, iar ulterior a fost eliberat.

Ca o ironie a sorţii, în prezent Ciprian Iova şi fratele său, Ovidu, sunt arestaţi preventiv, pe marginea unei ample anchete a DIICOT care susţine că cei doi au continuat comercializarea ilicită a produselor etnobotanice şi după ce magazinul lor a fost închis, alimentând cu droguri sute de tineri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
BRAVO
@Contribuabil : bravo, sunt de acord cu tine, doar no sa moara omu de foame. il propun in comisia de justitie si in cea de monitorizare a DNA, ca are experienta si relatii.
Postat 05 Noiembrie 2012, 15:11 de biban
tutu
1-sa nu uitam cite tepe a dat 2-sa vedem cine ii soacra lui si ce influente are 3-100% sa dat spaga la judecator acest judecator pe mine ma condamnat fiind la prima fapta iar partea asa zisa vatamata a fost la proces si a declarat ca nu cu mine a facut afaceri si ca nu ma cunoaste iar acest MUNTEANU ma condamnat cu executare la....ani
Postat 04 Noiembrie 2012, 15:32 de mutu
hai terminati va cu porostiile voastre , nici o functie nu e pe capacitate :)))REALA
OMISIUNEA sau lapsulsul reprezinta DRAMA ROMANIEI, el cati banii a cotizat ca sa ajunga in functie ? de unde vreti sa i recupereze , logic gnditii? ce aruncati vina pe victimele sistemului care incalca CONSTITUTIA.Legal noi nu ar trebui sa platim taxe daca murim de foame in uram veniturilor realizate, nu el este radacina CRIMEI MASIVE si sistemul impus politic si voi DRIGATILOR care VOTATI ii sustineti tot cu banii vostri, bravooooooooo cu cat ostasi sunt fara CARACTER cu atat o tara se duce de rapa, continuati TEATRUL ca traiti !!!
Postat 04 Noiembrie 2012, 10:17 de MIZERIIIIIIII
inchisoare
Toti implicati in facilitarea consumului de droguri trebuie aspru pedepsiti. Atat distribuitorii cat si spagarii si toti celalti care inchid ochii la acest fenomen. Nu pe ei trebuie sa-i ajutam.S-au ajutorul este echivalentul pedepsei. Nevoie de ajutor o au bietii consumatori. Sa nu le ajunga copiii sa devina dependenti, sa vada cui vor cere ajutor si sa-l primeasca la fel precum au facilitat ei aceasta asctivitate, inclusiv judecatorilor care nu pedepsesc aspru pe toti cei implicati.Autoritati, faceti ceva pentru starpirea drogurilor!!!
Postat 03 Noiembrie 2012, 19:28 de dreptate
.... multumesc tuturor celor ce au ajuns sa gandeasca putin altfel
Multumesc celor ce au ajuns sa gandeasca "sanatos". Nu uitati un lucru simplu: comparatia. Cu ce este mai diferit Huidu care a omorat niste oameni? Cu ce este mai presus Nastase care a primit doar o condamnare minora la cate si mai cate a facut? Care sunt cu adevarat cei corupti si ar trebui sa infunde puscaria si care sunt cei ce au gresit si ar trebui doar sa faca o munca in folosul comunitatii sau sa plateasca niste amenzi penale? Ce rezolvam daca incarceram cateva persoane ce au luat o decizie gresita cand li s-au oferit niste tentatii? Nu au furat statul, au luat o nenorocita de spaga. Daca ar avea niste salarii cu adevarat motivante si ar lua o spaga ar trebui sa li se dea niste amenzi usturatoare, ca doar asa s-ar linisti. Cred ca problema ar trebui analizata pentru fiecare om care incalca legea in parte. Cu ce e mai deosebit un profesor care forteaza elevii sa mearga la meditatii la el pt a-si mari el veniturile? De ce dati atentii medicilor cand va ajuta? Sau preotului cand va ajuta la un eveniment? Oare nu cu totii ar trebui sa-si faca doar datoria si sa nu primeasca "atentii"? Hai sa fim seriosi. Sper ca toate acestea sa va umanizeze si sa nu va mai bucurati de necazuri.
Postat 03 Noiembrie 2012, 17:18 de gura' targului
La noi ca la nimeni, la nimeni ca la noi.
Justitia din Romania hotaraste in functie de starea inculpatilor, cea financiara avand prioritate in deliberare. Este un aspect nedorit al separatiei puterilor in stat si al independentei justitiei, la care se adauga originalitatea specific romaneasca.
Postat 03 Noiembrie 2012, 13:00 de SAFE
mai schimbati ceva ca legea e proasta
normal SPAGA poate fi dovedita , te duci la POLITIE iti amprenteaza banii pun o camera si gata.VREAU ca CEI care dau SPAGA sa faca munca in folosul comunitatii:))) nu INCHISOARE sa le dam hrana si pat cald :)).ITI cere banii te comporti normal si il ridica , e foarte usor , adevarat ca nu obti ce iti doresti tu dar vor obtine altii :))) vor avea calitate sociala.
Postat 03 Noiembrie 2012, 10:42 de anka
Muncitor
Sunt de acord in totalitate cu ce a postat " gura targului " si le transmit si eu celor rauvoitori ca nu suntem noi cei care judecam si ca ar trebui sa vedem fiecare cu ce am putea ajuta pe toti care se confrunta cu astfel de probleme sa nu mai ajunga sa le repete .Sa-l vad si eu pe acela care poate spune din tot sufletul ca nu a gresit niciodata din cei cu comentarii "dragute " .Dumnezeu este unul si se afla in noi toti si asa cum el iarta asa ar trebui sa iertam si noi ca nu se stie niciodata cui ii vine randul sa fie iertat. Sanatate la toti care au comentat aici si nu numai lor. De ce nu mai stim sa ne bucuram de ceea ce avem oare ????????????
Postat 03 Noiembrie 2012, 09:39 de Ovidiu Popa
CINE STIE CE-I MAINE
CINE apicat de 2 ori mai pica sigur inca o data dar atunci nu mai ai functii
Postat 03 Noiembrie 2012, 08:58 de jean
GUNOIULE
GUNOIULE si asa functionar public nu mai ai voie sa fii ...CORUPTULE
Postat 03 Noiembrie 2012, 08:25 de cetateanu
sa-i dea D-zeu sanatate
Sa-i dea D-zeu sanatate si multa minte! Sa le dea D-zeu tuturor puterea de a-si vedea de pacatele lor si puterea de a face bine si nu rau. Toti comentati la adresa acestui nenorocit care poate a facut si el cativa bani din spaga impusa. Ca doar daca toti ati fi cinstiti nu ar fi cine da spaga si nici cine sa o primeasca. Sau daca ati fi fost vreunul in locul lui schimbati voi pe loc lumea asta si erati cei mai cinstiti. Deci va rog frumos sa mai taceti toti cinstitii care poate sunteti mai rai decat un portarel de liceu. Nu mai judecati voi. Si nu uitati mai credinciosilor ca datoria judecatorilor este de a indrepta persoanele si conduita, nu de a umple puscariile. Ca altfel am fi o tara de puscariasi si ar trebui sa angajam paznici din tarile vecine sa ne pazeasca. O tara de cinstiti. Si o gramada de frustrati ce arunca rautati. Daca ar fi copilul vostru la necaz ati gasi toate scuzele din lume pentru a-l salva si ar fi ceva normal si sa dati spaga numai sa va vedeti interesu'. Mai cercetati-va sufletu' din cand in cand si nu fiti atat de plini de ura. Sa-i dea D-zeu sanatate sa-si poata creste copilul, sa se schimbe si sa faca numai lucruri bune, sa invete ceva si el si ceilalti.
Postat 02 Noiembrie 2012, 21:52 de gura' tgargului
sandokan@yahoo.com
felicitari justitiei care isi face din nou datoria!
Postat 02 Noiembrie 2012, 21:05 de gelu
Fiat justitia, et pereat mundus
Cam atat despre CAO...o solutie nelegala care, in masura in care va fi atacata cu recurs de catre PCO, urmeaza a fi casata de ICCJ
Postat 02 Noiembrie 2012, 17:10 de oarecare
Clanul CAO
CAO loveste iar, nu iarta nimic! Adică face praf dosarele coruptilor, ce ați crezut? Tandemul Munteanu Soane e celebru deja! Hai ca pe Soane nu o ajuta bibilica, e agramata si prostovana, dar seniorul pensionabil care nu sa mai pensioneaza e orice, dar nu prost!
Postat 02 Noiembrie 2012, 16:57 de Justitiabili
nu e unic
ca el sunt toti functionari :)))))))) toti vor spaga si plata in natura :)))) orgi si curvie :))))) a la ORADEA !
Postat 02 Noiembrie 2012, 16:40 de e o boala :)))
IO
este legal pentru ca una din pedepse primite anterior este privitoare regimului de circulatie | dar da sa il frec in nas de spagar trebuia sa ii dea 10 ani ca de aia ne merge asa de bine ca ii tara plina de astia care nu te ajuta doar daca ii platesti
Postat 02 Noiembrie 2012, 15:18 de IO
Justitie
"Justitia si-a facut datoria!" Ca deobicei! Cu bani se rezolva totul!
Postat 02 Noiembrie 2012, 14:09 de Justitie
justitie
Deci nu lua mita tot timpul.Ci doar ocazional. Justitia si-a facut datoria!
Postat 02 Noiembrie 2012, 14:00 de unu
Merita un post de parlamentar
Pai dupa ce a fost prins in flagrant luand mita faforizand niste criminali vanzatori de etnobotanice si dupa ce a ucis o persoana nevinovata in urma unui accident de circulatie si dupa ce a fost condamnat la numai 2 ani cu suspendare cred ca merita cu prisosinta sa candideze pe un loc eligibil la alegerile parlamentare. NU RATATI OCAZIA.
Postat 02 Noiembrie 2012, 13:03 de Contribuabil
o fi legala pedeapsa?
doua pedepse cu suspendare conditionata????e legal???
Postat 02 Noiembrie 2012, 12:29 de mirela80
Narcotice
Secosane ! Felicitari ,au vrut sa te bage la racoare frati iova dar aia sunt batuti de soarta sunt mana dreapta a lui Aurel Gavris ,manevra de domnu a fost facuta aia sunt vai mama lor executa ce li se por unceste.
Postat 02 Noiembrie 2012, 11:57 de grasuu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON