URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2018, 20:15

Se reaprinde flacăra protestelor: Un orădean, rănit de jandarmi la mitingul diasporei. Sute de orădeni au ieșit în stradă (FOTO / VIDEO)

Flacăra protestelor antiguvernamentale pare să se fi reaprins, vineri seară, odată cu marele miting al românilor din Diasporă, strânşi în număr de aproape 30.000 în faţa sediului Guvernului. La Bucureşti, între protestatari şi jandarmi au avut loc confruntări, cărora le-a căzut victimă şi un membru al organizaţiei Oradea Civică. În oraşul lor, peste 500 de orădeni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva PSD, numărul lor depăşind 800 la apogeul manifestaţiei.

De la 50 la 500

Peste 500 de orădeni au ieşit, vineri seară la ora 20, în Piaţa Unirii din Oradea pentru a protesta împotriva PSD, ALDE şi UDMR, dar şi pentru a cere demisia guvernului. Oamenii sunt de toate vârstele, de toate condiţiile sociale, români şi unguri, cu sau fără copii, unii dintre ei poartă steaguri tricolore, tricouri cu mesajele campaniei "Fără penali în funcţii publice" sau pancarte pe care sunt scrise mesaje pe care de altfel le-au şi scandat, gen "PSD - Ciuma roşie".

La începutul manifestaţiei, aceasta părea deturnată de doi bărbaţi care până în prezent nu au mai fost văzuţi la mitinguri, unul spunând că este muncitor în construcţii şi că locuieşte în satul Păuşa, iar celălalt că este şofer în Belgia şi că în 2013 ar fi fost arestat şi deţinut ilegal în arestul Poliţiei Bihor de către şeful de atunci al Inspectoratului Judeţean, chestorul Liviu Popa, ca urmare a faptului că protestase împotriva lui Gigi Becali.

Bărbatul s-a recomandat ca fost membru al PNG şi a spus că a fost invitat în PSD, dar că a refuzat acest lucru. Atât el, cât şi partenerul său au ţinut discursuri împotriva corupţiei din justiţiei, împotriva procurorilor şi a judecătorilor.

În aproximativ o jumătate de oră, numărul manifestanţilor, care iniţial nu depăşea 50 de persoane, a crescut, iar oamenii au început să scandeze împotriva PSD, ALDE şi UDMR, însă la intervale mai mari de timp, majoritatea urmărind pe telefoanele mobile cursul evenimentelor din Bucureşti, mai ales după ce au aflat că unul dintre membrii asociaţiei Oradea Civică a fost rănit la mitingul Diasporei.

Bocanc în gură

Bărbatul, pe nume Liviu, a fost lovit cu un bocanc în nas de către un jandarm şi a trebuit să primească îngrijiri medicale, fiindu-i pus un corset ortopedic la gât şi apoi transportat la un spital. O imagine cu el aflat în ambulanţă circulă deja pe internet.

Aproape 30.000 de persoane au ieșit la protest, vineri seară, în Piaţa Victoriei la Mitingul Diasporei, care nu este deloc lipsit de incidente. După câteva ore de în care manifestările au fost paşnice, manifestanţii au încercat să rupă cordonul din faţa sediului Guvernului, moment în care forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene. În zonă au fost dislocaţi jandarmi echipaţi pentru intervenţii în forţă, scfrie Hotnews.

Au pornit în marş

Un alt membru al Asociaţiei Oradea Civică, în momentul în care un orădean a strigat "M*** PSD", a cerut ca întâlnirea să fie "civilizată şi morală", având în vedere prezenţa foarte multor familii cu copii.

La ora 20, orădenii au început să formeze o coloană pentru a porni în marş din Piaţa Unirii spre sediul PSD, numărul estimat al participanţilor fiind în acel moment de peste 500 de persoane. Şi lumea continua să vină.

Între manifestanţi se numără figuri cunoscute din oraş, precum avocatul Cristian Rusu, preşedintele USR Bihor,deputatul Silviu Dehelean, scriitorul Mircea Pricăjan, muzeograful Erica Posmoşanu, poetul Traian Ştef şi alţii.

Vânzări la... PSD

În marşul lor, protestatarii s-au desprins din coloană pentru a face coadă la magazinul de steaguri al Alexandrinei Chelu, cunoscută ca membră PSD! Când au aflat cui aparţine magazinul, unii au făcut cale întoarsă.

Un moment inedit a fost că, din palatul Ulmann, lângă blocurile unde protestatarii strigă, de obicei, "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", îndemnându-şi concitadinii să iasă la protest, o bătrână a ieşit cu tricolorul cu stema Republicii Socialiste decupată.

În jurul orei 20.20, numărul protestatarilor a depăşi 600 de persoane. Oamenii scandează "PSD egal cu PCR", "Hoţii", "UDMR, magyar PSD", "Vrem diaspora în ţară nu vrem să plecăm afară" fiind câteva dintre sloganurile scandate de manifestanţi.

Circulaţia în zona Centrului Civic nu a fost oprită de poliţiştii rutieri, protestatarii fiind dirijaţi prin parcarea din dreptul catedralei. Poliţiştii au mutat şoferii din parcare.

La ora 20.30, traseul protestatarilor a fost mutat prin Parcul 1 Decembrie, după care manifestanţii au fost lăsaţi să circule pe carosabil, pe strada Independenţei.

Când au ajuns în faţa sediului PSD Bihor, protestatarii au huiduit puternic, strigând înverşunaţi: "Nu cedăm, rezistăm", "Jos comunismul", "Hoţii", "Partid de hoţi şi de mafioţi", "Jos Guvernul", "M*** PSD", "Anticipate".

Numărul protestatarilor a ajuns la 800.

Ora 21, protestatarii au ajuns în Piața Unirii, dar, spre deosebire de alte dăți, majoritatea nu pleacă, ci rămân pe loc. Marșul lor s-a încheiat fără evenimente.

Ora 21.30, în piață au mai rămas aproximativ 300 de persoane. Protestatarii sunt la fel de vocali.

În București, numărul manifestanților a ajuns la aproximativ 100.000. Digi24.ro anunță că în piață s-a iscat „o bătaie generalizată”, iar jandarmii au aruncat cu fumigene.

Ora 22.00, manifestanţii din Piaţa Unirii au cântat Imnul României şi şi-au aprins luminile telefoanelor mobile, după care au izbucnit în scandări anti-PSD şi împotriva lui Liviu Dragnea. O parte din ei s-au dispersat către strada Vasile Alecsandri, luând cu asalt terasele şi magazinele alimentare, unde au făcut cozi pentru a-şi cumpăra apă sau băuturi răcoritoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Intr-un stat de drept, puscariile s-ar umple de jandarmi!
Ce au facut fortele de represiune n-au facut nici rusii in Cecenia, Putin nu a avut curajul sa ordone o asa represiune, dragnea insa nu a ezitat! Cred ca trupele de jandarmi au fost drogate (e ceva obisnuit cand fortele de represiune trebuie sa se confrunte cu poporul!), am vazut ,,n" cazuri de agresiuni neprovocate, ,,n" situatii in care jandarmii pur si simplu se ,,distrau"! Ziarist cu mainile ridicate, batut pana a ramas lat!!!
Postat 11 August 2018, 09:56 de pinonel
comparatie
Mitingul PSD a fost mai civilizat si mai numeros. Nu le explica nimeni la aia din diaspora ce inseamna votul intr-o tara democratica?
Postat 11 August 2018, 07:50 de testtest
Protesratari
Nici dacă îl numărai pe fiecare de două ori și tot nu erau 30 de mii, ce să mai vorbim de milionul anunțat sau de diaspora!Pe scurt în afara faptului regretabil că sa lăsat cu violențe în rest mitingul a fost un mare fâs!!!
Postat 11 August 2018, 00:33 de Adrian1965
Emilian Pavel Europarlentar
Emilian Pavel - te asteptam in Piata Unirii sa ne intrebi acum: "Vreti sa fiu europarlamentarul vostru???"
Postat 10 August 2018, 21:42 de Assn
Soricel
Fără violenta se striga in '89, și aveau dreptate , fara violenta nu se da un guvern jos.
Postat 10 August 2018, 21:42 de Sandu1206
business si politica
e cel putin hilar faptul ca un magazin cu "state PSD-iste", tine deschis sambata seara ca sa vanda steaguri protestatarilor. business over politics cum ar zice Donald.
Postat 10 August 2018, 20:53 de parker
?
30000? Da' unde-i "meleonul", bro?
Postat 10 August 2018, 20:35 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON